Την υποχρεωτική πρόσληψη ξένων ειδικών που θα βοηθήσουν στην Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, ζητά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται ένα 40σέλιδο προσχέδιο μνημονίου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι όροι του εγγράφου συνιστούν τη μεγαλύτερη επιβολή διεθνούς ελέγχου επί των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Στο προσχέδιο του νέου μνημονίου ορίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους θα συνεπάγεται αυτόματες περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς. Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είχαν συμπληρωθεί στο έγγραφο που είδαν οι Financial Times.
Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις σημειώνει πως οι προτάσεις, που φέρονται να έχουν τη στήριξη Γαλλίας και Κομισιόν, αλλά συγκεντρώνουν τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ, είναι «σκληρές αλλά ρεαλιστικές».
Σχετικά με την επιμήκυνση, αφού σημειώνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως ενώ η συμφωνία είναι κοντά δεν έχει ακόμα κλείσει, το έγγραφο υπολογίζει την πρόσθετη βοήθεια που θα απαιτηθεί για την Ελλάδα σε 16-18 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως στόχος της διετούς επιμήκυνσης ορίζεται η επιβράδυνση του ρυθμού της λιτότητας στη χώρα. Συγκεκριμένα αντί περικοπών που θα αναλογούν στο 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, τα μέτρα θα αντιστοιχούν μετά την επιμήκυνση σε 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Σε ξεχωριστό «σχέδιο μνημονίου» γίνεται αναφορά στους στόχους εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Μειώνονται από 19 δισ. σε 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και διαμορφώνονται στα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Ένα μονοσέλιδο παράρτημα με τίτλο «Ενισχυμένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου» προτείνει, τέλος, τη μεταφορά όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν διεθνώς ελεγχόμενο ειδικό λογαριασμό, που θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Στο θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης οι Financial Times αναφέρουν ότι η αρχική σκέψη περί προγράμματος επαναγοράς ομολόγων εκτιμάται ότι δε θα κάνει σημαντική διαφορά στην κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. Αντίθετα, η προσοχή στρέφεται στη μείωση των επιτοκίων επί των ελληνικών δανείων.
Το δημοσίευμα καταλήγει με το σχόλιο ανώτερου αξιωματούχου ότι μέτρα όπως ο ειδικός λογαριασμός γίνονται για πολιτικούς λόγους. «Δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί λόγοι για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για κάτι που έχει ανάγκη, πολιτικά, το Βερολίνο», σημειώνει.