11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Ημερομηνία:

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή τους την “άμεση κατάπαυση του πυρός” στο Λίβανο.

“Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ”, ανέφεραν οι υπουργοί, προσθέτοντας: “Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί μια διπλωματική συμφωνία”.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για την έγκριση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, διάρκειας 60 ημερών.

Κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Εκφράζουμε την πιο σθεναρή μας καταδίκη για την αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων, η οποία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Τι δήλωσαν για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Παράλληλα, δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τις “αντίστοιχες” υποχρεώσεις τους ως προς το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Ασκώντας το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στο διεθνές δίκαιο σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, έγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν στο τέλος της συνεδρίασής τους κοντά στη Ρώμη, χωρίς να γίνεται αναφορά στο ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

“Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”. Το επίθετο “αντίστοιχες” αναφέρεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της ομάδας (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ, στο οποίο το Ισραήλ δεν έχει ενταχθεί και από το οποίο αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού του στην Άμυνα Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

“Υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και του κράτους του Ισραήλ”, δήλωσαν οι χώρες της G7.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη συνεδρίαση αυτής της τελευταίας G7 υπό ιταλική προεδρία δήλωσε ότι η διατύπωση του ανακοινωθέντος ζυγίστηκε προσεκτικά για να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ομάδας και για να επιτευχθεί συμφωνία στον μικρότερο “κοινό παρονομαστή”.

“Ωστόσο, αυτά που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν πολύ ευρύτερα και στρατηγικά από αυτό που φαίνεται στο κείμενο”, διευκρίνισε η πηγή.

Εκτός από μια επίσκεψη στις ΗΠΑ φέτος, ο Νετανιάχου δεν μετέβη σε χώρα της G7 από τότε που άρχισε ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος ξέσπασε την επομένη της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 1.207 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων και περιλαμβάνοντας τους ομήρους που πέθαναν ή σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 44.249 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Η G7 υπογραμμίζει την υποστήριξή της στην Ουκρανία

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και καταδίκασαν την «ανεύθυνη και απειλητική πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας.

Επίσης, προειδοποίησαν ότι η υποστήριξη της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία σηματοδοτεί μια επικίνδυνη επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, και κάλεσαν την Κίνα, που είναι μακροχρόνιος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, να ενεργήσει εναντίον της.

«Η χρήση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από τη Ρωσία στις 21 Νοεμβρίου αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της απερίσκεπτης και κλιμακούμενης συμπεριφοράς της», αναφέρουν στο σχέδιο ανακοινωθέντος κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

«Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα παραμείνει ακλόνητη», προσθέτουν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναφέρουν, επίσης, ότι ελπίζουν να ξεκινήσουν τη διανομή κεφαλαίων από ένα πακέτο δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους. Υποσχέθηκαν επίσης να δράσουν εναντίον ομάδων που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Το κοινό ανακοινωθέν τους εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνάντησης στην πόλη Φιούτζι, μια λουτρόπολη νοτιοανατολικά της Ρώμης, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σίμπιχα.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ