Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη σημερινή Σύνοδο των ηγετών G7 στη Γερμανία, με τη συμμετοχή και του Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει στην κυριακάτικη έκδοσή του το K-report του Κώστα Καλλίτση και του Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή, με πλούσια ύλη.
Στο επίκεντρο το θέμα της ενέργειας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Το πολύ ενδιαφέρον θέμα, αναδημοσιεύει η στήλη:
«Σήμερα αρχίζει τις εργασίες της και τις ολοκληρώνει την Τρίτη η Σύνοδος των G7, που φιλοξενεί ο Όλαφ Σολτς στον πύργο Έλμαου στις βαυαρικές Άλπεις. Από ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει κυκλοφορήσει προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια πρόταση απελπισίας: Οι G7 να κάνουν ένα μεγάλο βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική μετάβασης στη, καθαρή ενέργεια, αναστέλλοντας τη δέσμευσή τους να πάψουν να χρηματοδοτούν προγράμματα ορυκτών καυσίμων στα τέλη 2022. Το θέμα θέτει η Γερμανία η οποία βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επιβολή δελτίου στην ενέργεια. Κι όλοι γνωρίζουν ότι, αν υποχρεωθεί η Γερμανία να προσφύγει στο δελτίο, δεν θα είναι η μόνη.
Το πρόβλημα είναι ακανθώδες. Από τη μια, ήδη χάνεται ο στόχος συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν συνεχίσουμε τον ίδιο έως σήμερα βηματισμό, η θερμοκρασία θα είναι αυξημένη 2,7-3,6 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα. Απ’ την άλλη, η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να επαναλειτουργήσει τις πυρηνικές της μονάδες. Τέλος, προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος -ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά και, βεβαίως, πολιτικά- χειμώνας για την Γερμανία αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρώπη, από απειλούσα, κατέστη απειλούμενη. Απειλούσε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά, τώρα, το Κρεμλίνο απειλεί να της επιβάλει τέτοιο εμπάργκο. Την περασμένη Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την προειδοποίησε να ετοιμαστεί να ζήσει χωρίς διόλου ρωσικό φυσικό αέριο σε λίγους μήνες. Η Μόσχα δεν διακινδυνεύει να χάσει κάτι καθώς (α) Κίνα, Ινδίες και άλλες χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και (β) η αύξηση των τιμών τους αντισταθμίζει τις απώλειες από την όποια μείωση των ποσοτήτων που προμηθεύεται η Ευρώπη.
Τι θα σήμαινε ένα ρωσικό εμπάργκο; Ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να κάνουμε θυσίες, άρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές από τώρα, το καλοκαίρι. Μεταξύ άλλων, κάνοντας αυστηρές οικονομίες στην ενέργεια που ήδη καταναλώνουμε, οργανώνοντας σχέδιο για από κοινού προμήθεια ενεργειακών πόρων στις καλύτερες δυνατές τιμές καθώς και για τη διανομή αυτών των πόρων. Η Ευρώπη έχει μπει σε οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία. Οι έκτακτες καταστάσεις επιβάλλουν έκτακτα μέτρα και ο πόλεμος επιβάλλει πολεμική οικονομία –με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς, η Σύνοδος των 27 στάθηκε ανίκανη να αποφασίσει οτιδήποτε. Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στους G7.
Ανάλυση: Whatever Moscow’s military defeats in Ukraine, Vladimir Putin is winning the energy war, στο NewStatesman».
Φωτογραφία: depositphotos.com
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.