ΥΓΕΙΑ

Ghosting: H ψυχολογία και τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη “επιδημία” εξαφανίσεων

Το ghosting -η απότομη διακοπή επικοινωνίας σε μια σχέση χωρίς εξήγηση- έχει γίνει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από περιστασιακές γνωριμίες, έως μακροχρόνιες φιλίες και επαγγελματικές σχέσεις, αυτή η συμπεριφορά διαπερνά διάφορα κοινωνικά πλαίσια. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι το 50% έως 80% των ανθρώπων έχουν κάνει οι ίδιοι ή έχουν βιώσει ghosting. Η κατανόηση των λόγων που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά και των συναισθηματικών επιπτώσεων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ghosting δεν περιορίζεται σε επιφανειακές σχέσεις. Εμφανίζεται σε μακροχρόνιες συνεργασίες, φιλικές σχέσεις και οικογενειακούς δεσμούς. Μελέτη του 2024 από τους Yejin Park και Nadav Klein έδειξε ότι ακόμη και σχέσεις διάρκειας έως πέντε ετών μπορεί να λήξουν απότομα με ghosting.

Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά συναντάται και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπου συνεργάτες ή πελάτες διακόπτουν ξαφνικά την επικοινωνία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θεραπευτές διακόπτουν τις συνεδρίες χωρίς προειδοποίηση, πλήττοντας την εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί.

Τα παραδείγματα αυτά υπογραμμίζουν ότι το ghosting είναι μια συμπεριφορά που επηρεάζεται όχι μόνο από ατομικές δυναμικές, αλλά και από ευρύτερους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting; Τα σύνθετα κίνητρα

Το ghosting συνήθως θεωρείται αγένεια ή δειλία (και μπορεί να είναι), αλλά τα κίνητρα πίσω από αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκα. Αν και η αποφυγή συγκρούσεων είναι ο συχνότερα αναφερόμενος λόγος, δεν είναι ο μοναδικός.

Φόβος Αντιπαράθεσης

Ένα από τα κύρια κίνητρα για ghosting είναι η αποφυγή δύσκολων συνομιλιών. Για πολλούς, η προοπτική μιας ανοιχτής συζήτησης για τη δυσαρέσκεια ή τους λόγους αποστασιοποίησης φαντάζει τρομακτική. Αντί να αντιμετωπίσουν τη δυσφορία, επιλέγουν την φαινομενικά ευκολότερη οδό της σιωπής

Συναισθηματική Υπερφόρτωση

Το ghosting μπορεί επίσης να οφείλεται σε αδυναμία διαχείρισης συναισθηματικής έντασης. Στις ρομαντικές σχέσεις, για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να νιώσουν ότι κατακλύζονται από την αυξανόμενη οικειότητα ή τις προσδοκίες. Η εξαφάνιση γίνεται ένας αμυντικός μηχανισμός για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τα συναισθήματά τους.

Αίσθηση Ασυμβατότητας

Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, η έλλειψη ευθυγράμμισης σε αξίες, στόχους ή προσωπικότητες μπορεί να οδηγήσει σε ghosting. Αντί να εμπλακούν σε μια συνομιλία που θεωρούν μη απαραίτητη ή μη παραγωγική, κάποιοι επιλέγουν τη διακοπή.

Προστασία Ορίων

Δεν είναι όλα τα περιστατικά ghosting αποτέλεσμα αποφυγής ή ασέβειας. Για άτομα που αισθάνονται ότι απειλούνται ή δεν γίνονται σεβαστά σε μια σχέση, η διακοπή της επικοινωνίας μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο προστασίας της ευημερίας τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ghosting λειτουργεί ως μια δήλωση ορίων.

Επιρροή της Τεχνολογίας

Η ψηφιακή επικοινωνία έχει κανονικοποιήσει το ghosting, καθιστώντας πιο εύκολο από ποτέ το να κοπούν δεσμοί χωρίς αντιπαράθεση. Με πλατφόρμες που επιτρέπουν σε κάποιον να εξαφανιστεί με λίγα μόνο πατήματα, τα εμπόδια για αποφυγή είναι ελάχιστα. Σε αντίθεση με τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι διαδικτυακές συνδέσεις στερούνται της αμεσότητας και της υπευθυνότητας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ghosting.

Πολιτισμικές Αξίες και Ατομικισμός

Οι κοινωνίες που δίνουν προτεραιότητα στον ατομικισμό και την προσωπική ευτυχία μπορεί να δικαιολογούν το ghosting ως μορφή αυτοφροντίδας. Η έμφαση στις δικές μας ανάγκες έναντι των υποχρεώσεων προς τους άλλους καθιστά τη διακοπή δύσκολων σχέσεων πιο αποδεκτή.

Ο πόνος του ghosting

Για το άτομο που βιώνει ghosting, η εμπειρία μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματική. Η ξαφνική εξαφάνιση συχνά προκαλεί κύμα αμφιβολιών και ερωτημάτων: “Ήταν κάτι που είπα ή έκανα; Μπορούσα να το αποτρέψω;” Η απουσία κλεισίματος ενισχύει τα συναισθήματα απόρριψης και ανεπάρκειας.

Το ghosting αγγίζει επίσης βαθιά ριζωμένους φόβους κοινωνικού αποκλεισμού.

Έρευνες στη νευροεπιστήμη δείχνουν ότι η απόρριψη ενεργοποιεί τα ίδια νευρωνικά μονοπάτια με τον σωματικό πόνο, εξηγώντας γιατί το ghosting προκαλεί όχι μόνο συναισθηματική αλλά σχεδόν και σωματική οδύνη.

Το ψυχολογικό κόστος για τον “ghoster”

Παρόλο που το ghosting συχνά θεωρείται ως εύκολη λύση, δεν είναι χωρίς συναισθηματικές συνέπειες για εκείνον που το επιλέγει. Η αποφυγή αντιπαράθεσης μπορεί να ανακουφίζει βραχυπρόθεσμα, αλλά οι τύψεις και η γνωστική ασυμφωνία μπορεί να παραμένουν. Πολλοί ghosters αναφέρουν αισθήματα ντροπής ή λύπης, ιδιαίτερα όταν εκτιμούσαν τη σχέση, αλλά ένιωθαν ανίκανοι να διαχειριστούν τις προκλήσεις της.

Ανάρρωση από το ghosting

Για όσους έχουν βιώσει ghosting, η εύρεση κλεισίματος μπορεί να είναι μια προσωπική διαδικασία. Πρακτικές όπως το ημερολόγιο, η ψυχοθεραπεία ή οι ανοιχτές συζητήσεις με έμπιστους φίλους μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία των συναισθημάτων που προκαλούνται από την εμπειρία.

Η αναπλαισιώση του ghosting ως αντανάκλαση των περιορισμών του ghoster, παρά της δικής τους αξίας, μπορεί να ενδυναμώσει τα άτομα να προχωρήσουν.

Οι ghosters, από την πλευρά τους, μπορούν να ωφεληθούν από την αυτοανάλυση. Η διερεύνηση των λόγων πίσω από την αποφυγή τους μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν πιο υγιείς στρατηγικές επικοινωνίας στο μέλλον.

Συναισθηματική Υπευθυνότητα

Παρόλο που το ghosting μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση για τον ghoster, οι επιπτώσεις του εκτείνονται πολύ πέρα από τη στιγμή. Η κατανόηση των κινήτρων πίσω από το ghosting και των ψυχολογικών του συνεπειών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο ενσυναισθητική και ειλικρινή επικοινωνία στις σχέσεις.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να διαμορφώνει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας υπευθυνότητας και συναισθηματικής ειλικρίνειας γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας.

Φωτογραφία: freepik.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα τα θαλασσόξυλα και τα ανακυκλώσιμα υλικά: Στον Ρωσικό Στρατώνα από τον Δήμο Χανίων

Ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων…

1 hour ago

Ανακυκλώσιμο ή ανακυκλωμένο;

Του Φώτη Ποντικάκη * Κάνει την εμφάνισή του σε ορισμένες πλαστικές συσκευασίες (πλαστικές τσάντες, μπουκάλια…

1 hour ago

Η γρίπη των πτηνών αποτελεί τον μεγαλύτερο υγειονομικό «εφιάλτη» του 2025 – Μία μετάλλαξη «απόσταση» από … μια νέα πανδημία

Στην υγειονομική θωράκιση της χώρας από την γρίπη των πτηνών που αποτελεί έναν σιωπηλό εχθρό έχει επικεντρωθεί…

2 hours ago

Με «τσουνάμι» ακρίβειας μπήκε το 2025: Σημαντικές αυξήσεις σε καφέ, ρεύμα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις…

2 hours ago

This website uses cookies.