To 1977, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρταζε το Αργυρό Ιωβηλαίο, ένα νέο τότε πανκ συγκρότημα, οι Sex Pistols, ηχογράφησαν το «God Save the Queen», ένα τραγούδι που έμεινε στην ιστορία της μουσικής.
Ήταν το δεύτερο sinlge της μπάντας και ξεσήκωσε πολύ μεγάλη συζήτηση τόσο για τους στίχους, όσο και για το εξώφυλλο του δίσκου. Το BBC και η Ανεξάρτητη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Βρετανίας το έκοψαν και μεγάλα καταστήματα δίσκων αρνήθηκαν να το βάλουν στα ράφια τους. Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν «No Future» και οι Sex Pistols λέγοντας «Δεν Υπάρχει Μέλλον», εξέφραζαν τη δική τους άποψη για τη μοναρχία. Ήταν εξάλλου μια περίοδος που η μοναρχία δεχόταν επικρίσεις στη Βρετανία.
Παρότι κόπηκε από το BBC το «God Save the Queen» έφτασε στο Νούμερο 2 του καταλόγου με τα πιο ευπώλητα άλμπουμ στη Βρετανία. Κάποιοι λένε πως το BBC, που έκανε τον κατάλογο με τα δημοφιλή τραγούδια, «μαγείρεψε» τα στοιχεία για να μην φτάσει το κομμάτι των Sex Pistols στην κορυφή. Στην κορυφή των πωλήσεων εκείνη την εποχή βρισκόταν το “I Don’t Want to Talk About It”, του Ροντ Στιούαρτ. Οι Sex Pistols ήταν δεύτεροι.
Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει στον εθνικό ύμνο της Βρετανίας. Εκείνο όμως που προκάλεσε έντονο διάλογο ήταν ο στίχος «there is no future in England’s dreaming» – «δεν υπάρχει μέλλον στα όνειρα της Αγγλίας»…
Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή το Αργυρό Ιωβηλαίο της βασίλισσας, οι Sex Pistols υποστηρίζουν ότι «δεν ξέραμε τίποτα για το θέμα τότε» και λένε πως «ήταν μια προσπάθεια να βγούμε και να σοκάρουμε το κοινό».
Ο Τζόνι Ρότεν εξήγησε ότι «δεν γράφεις ‘God Save the Queen’ επειδή μισείς την αγγλική φυλή. Γράφεις ένα τέτοιο τραγούδι γιατί την αγαπάς, αλλά είσαι οργισμένους με όσους την κακομεταχειρίζονται». Στόχος των Sex Pistols ήταν να στείλουν μηνύματα στην εργατική τάξη και να φέρουν στο προσκήνιο την αμφισβήτηση της μοναρχίας.
Στις 7 Ιουνίου του 1977, ημέρα αργίας για το Αργυρό Ιωβηλαίο, οι Sex Pistols προσπάθησαν να παίξουν το τραγούδι από ένα πλοίο, με το όνομα «Βασίλισσα Ελισάβετ», που έπλεε στον Τάμεση, κοντά στο παλάτι του Ουέστμινστερ. Όταν το πλοίο έδεσε, η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ο παραγωγός της πρωτότυπης αυτής συναυλίας, ο Μάλκομ ΜακΛάρεν.
Είχε προηγηθεί μία επίθεση που δέχτηκαν με ξυράφια, έξω από παμπ στο Χάιμπουρι του Λονδίνου, οι παραγωγοί του άλμπουμ, Μπιλ Πράις και Κρις Τόμας.
Στο πλευρό των Sex Pistols έσπευσε τότε τα ταχθεί ο Αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Μπάροους.
Πριν υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρία Virgin οι Sex Pistols, είχαν βγει λίγα αντίτυπα του single “God Save the Queen” από την εταιρία A&M. Αυτοί οι δίσκοι είναι από τους πιο πολύτιμους που έχουν βγει στην ιστορία της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, με αξία μεταπώλησης που το 2006 κυμαινόταν από 500 ως 13.000 λίρες το κομμάτι, ανάλογα με την κατάσταση του δίσκου.
Το 2010 το περίφημο τραγούδι των Sex Pistols συμπεριελήφθη στον κατάλογο με τα 10 πιο αμφιλεγόμενα τραγούδια όλων των εποχών, ενώ το Rolling Stone το κατέταξε στην θέση 175 στον κατάλογο με τα «500 Σπουδαιότερα Τραγούδια Όλων των Εποχών».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.