Ο αγώνας της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται ακόμη μια φορά, μετά και το Brexit που αποτελεί πλέον γεγονός, στο επίκεντρο της βρετανικού Τύπου.
«Στοιχείο εθνικής αξιοπρέπειας» για την Ελλάδα, το οποίο οι υπέρμαχοι του Brexit θα πρέπει να αντιληφθούν ως κομμάτι και της δικής του αντίληψης, χαρακτηρίζει ο βρετανικός Guardian την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε άρθρο γνώμης του γνωστού βρετανικού μέσου υπενθυμίζεται η ρήτρα της Ελλάδας και της Ιταλίας, στο προσχέδιο της νέας εμπορικής σχέσης της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η συγκεκριμένη ρήτρα απαιτεί την επιστροφή «παράνομα απομακρυσμένων πολιτισμικών αντικειμένων» στη χώρα προέλευσής τους.
Να σημειωθεί πως η ρήτρα δεν αναφέρεται ρητά στα Γλυπτά καθώς η κίνηση αφορά κατά κύριο λόγο το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στον Λόρδο Βύρωνα ο οποίος στο έργο του, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», εκφράζει τη θλίψη του για την απομάκρυνση Γλυπτών από την Αθήνα
Παράλληλα, αναφέρεται στην απορριπτική στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών με κύριο επιχείρημα πως το Βρετανικό Μουσείο βασίζεται στο κύρος του ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ίδρυμα, που εκθέτει θησαυρούς του κόσμου στους επισκέπτες του.
Την ίδια ώρα το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για τη στάση αυτή της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει, με καχυποψία τις «κοσμοπολίτικες» αξίες,
«Οι υποστηρικτές του Brexit εμμένουν με πάθος στη σημασία της αυτοκυριαρχίας, της εθνικής αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας καθώς και της υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Έτσι, ό,τι ισχύει για τη Βρετανία θα πρέπει να ισχύει και για την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Τέλος, σημειώνει πως η επιστροφή των Γλυπτών θα σήμαινε αναγνώριση της νομιμότητας της σημασίας της συναισθηματικής αξίας μιας ευρωπαϊκής χώρας, η οποία επλήγη για μια δεκαετία από την οικονομική κρίση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.