Το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι το χειρότερο εδώ και μία δεκαετία για τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian, εστιάζοντας στο αδιανόητο γεγονός ότι δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά στην ίδια γραμμή.
Η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα επιβατικά τρένα σε τέτοιες γραμμές μπορεί να φτάσει στα 125 μίλια την ώρα και αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται ο Guardian λέει ότι η αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη κινείτο με ταχύτητα περίπου 100 μιλίων την ώρα.
Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών με τέτοιες ταχύτητες είναι σαφής: πολλά βαγόνια εκτροχιασμένα, καμένα και δύο «που έχουν εξαϋλωθεί», όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί με βεβαιότητα στα αίτια της τραγωδίας, αλλά οι ερευνητές θα εστιάσουν στο κατά πόσο λειτουργούσε η σηματοδότηση στις γραμμές ή τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή από ανθρώπινο λάθος, σύμφωνα με τον Guardian.
Το μόνο συγκρίσιμο δυστύχημα που έχει γίνει στην Ευρώπη, ήταν αυτό που έγινε το 2016 στην Γερμανία, που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά κινούμενες στη ίδια γραμμή αλλά σε αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος, το οποίο διαπιστώθηκε μετά από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών.
Ο Guardian σημειώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη το εύρος του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, ο δείκτης ασφαλείας είναι ο χειρότερος στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Το συμπέρασμα βγαίνει από τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας σιδηροδρόμων της ΕΕ. Παρόλο που το δίκτυο στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 2% του δικτύου που έχει η Βρετανία, είναι μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων, τα οποία μάλιστα είναι κυρίως εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και όχι επιβάτες.
Η εταιρία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε το 2017, σημειώνει ο Guardian, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης προσέλκυσε το ενδιαφέρον μόνον της κρατικής ιταλικής εταιρίας Ferrovie dello Stato Italiane.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τα αίτια του δυστυχήματος, κάποιοι στην Ελλάδα θέτουν ήδη ερωτήματα για την χρηματοδότηση, την στελέχωση και την συντήρηση των σιδηροδρόμων, γράφει ο Guardian.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε στο twitter: «Τώρα είναι στιγμή πένθους και φροντίδας για τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. Αλλά σύντομα θα φέρουμε στην ελληνική βουλή το ουσιαστικό θέμα: άλλη μία τραγωδία που προκλήθηκε από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Πάντιγκτον 1999, Λάρισα 2023».
Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας. Που ξεδιάντροπα ερωτοτροπούσε με τον ‘’Μητσοτακισμό’’.…
Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών σε συνεργασία με την ενορία Αγίου Φανουρίου κάτω Γαλατά Χανίων,…
Συνάντηση με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλο Πολάκη, είχαν σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025,…
Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Θεοφάνεια που έμελε να περάσει ο δόλιος ο Δημήτρης κείνη…
To χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο 12…
Έχει αγκαλιάσει τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς ως λύση στη μείωση του πληθυσμού της. Τα…
This website uses cookies.