Στην υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων αγοράς προϊόντων εστιάζει δημοσίευμα της Guardian, σημειώνοντας πως οι φτωχοί Έλληνες εγκαταλείπουν το ευρώ και συστήνουν τοπικά νομίσματα και δίκτυα ανταλλαγών.
“Έχει να κάνει με την ανταλλαγή και την αλληλεγγύη. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές”, σημείωσε η Αγγελική Ιωανίτου που διέθεσε στο ανταλλακτικό παζάρι μια “αξιοπρεπή” ποσότητα ελαιόλαδου και σαπουνιού.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι ντόπιοι έχουν καταλήξει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της λιτότητας, υιοθετώντας ως εναλλακτική λύση το δικό τους νόμισμα, γνωστό ως ΤΕΜ.
Το σύστημα, όπως σημειώνει η Helena Smith, σημειώνει τεράστια επιτυχία σε μια περίοδο που η χώρα παλεύει με τη χειρότερη κρίση της στη σύγχρονη εποχή και οι πολίτες χάνουν ακόμα και έως το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, περισσότεροι από 1.300 συμμετέχουν σε αυτό το άτυπο δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων.
Το νέο νόμισμα για την Αγγελική δεν είναι μόνο ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στις περικοπές των μισθών και τη ραγδαία αύξηση των φόρων αλλά και το καλύτερο είδος shopping therapy.
“Ένα ΤΕΜ ισούται με ένα ευρώ. Από αυτά που διέθεσα πήρα 70 ΤΕΜ και έτσι αγόρασα πορτοκάλια, πίτες, χαρτοπετσέτες, προϊόντα καθαρισμού και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά”, σημείωσε, τονίζοντας πως της έμειναν και 30 ακόμα ΤΕΜ.
Η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες σε αυτό το νέο ανταλλακτικό σύστημα προϊόντων.
“Για πολλούς αποκτά έναν διττό ρόλο. Συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολα στιγμή της ζωής τους”, σχολιάζει ο Γιάννης Γρηγορίου που είναι ένας από τους ιδρυτές του συγκεκριμένου δικτύου στον Βόλο.
Ανέφερε μάλιστα πως οι πιο παλιοί θυμούνται ότι το παζάρι ήταν κοινός τόπος. Στα χωριά αντάλλαζαν το γάλα και το κατσικίσιο τυρί για κρέας και αλεύρι.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχουν εμφανιστεί σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα αντίστοιχα δίκτυα ανταλλαγών στα προάστια της Αθήνας, την Κέρκυρα, την Πάτρα και τη βόρεια Κατερίνη.
“Πραγματικά το ΤΕΜ είναι σωτήριο. Αναγκάστηκα να κλείσω το μπακάλικο που διατηρούσα τα τελευταία 27 χρόνια εξαιτίας των νέων φόρων και των λογαριασμών. Όσοι ξέρω έχουν χάσει τη δουλειά τους. Είναι τραγικό”, σχολίασε η Χριστίνα Κουτσιέρη.
Ενώ επισημαίνουν πως το ΤΕΜ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα χαρτονομίσματα, οι ντόπιοι σημειώνουν πως αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
πηγή: news247.gr
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.