Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το εκταταμένο testing η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα
Η Κούβα, με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, έχει εμβολιάσει περισσότερους πολίτες κατά του κορονοϊού από ό,τι τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα έθνη του κόσμου. Η επιτυχία αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, όπως καταγράφει ο Guardian.
Την ώρα που η μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον να κάνει τον γύρο του κόσμου, το νησί της Καραϊβικής έχει καταφέρει ποσοστό εμβολιασμού πάνω από το 90% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μία δόση και το 83% του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο (δύο δόσεις τουλάχιστον), κατατάσσοντας το κράτος αυτό ως το δεύτερο παγκοσμίως μετά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ χωρών με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πληθυσμό. Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το «Our World in Data».
Ο William Moss, διευθυντής του Johns Hopkins International Vaccine Access Center δήλωσε, «Είναι ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένου του μεγέθους της Κούβας, αλλά και του εμπάργκο των ΗΠΑ, που περιορίζει την ικανότητά της να εισάγει».
Ο εμβολιασμός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός για κανέναν
«Η Κούβα είναι το θύμα του μαγικού ρεαλισμού», εξηγεί στον Guardian ο Τζον Κερκ, επίτιμος καθηγητής Λατινοαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά. «Η ιδέα ότι η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό μόλις 11 εκατομμυρίων και μικρή οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη δύναμη στον τομέα της βιοτεχνολογίας μπορεί να είναι απολύτως παράλογη για έναν εργαζόμενο της Pfizer, όμως για την ίδια την Κούβα ανήκει στη σφαίρα του πιθανού».
Όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Κούβα ήξερε ότι θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων στη διεθνή αγορά. Έτσι, τον Μάριο του 2020, με τα αποθεματικά συναλλάγματός της να εξανεμίζονται εξαιτίας των χαμένων εσόδων του τουρισμού και της επιβολής νέων, βαριών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες του νησιού έπιασαν δουλειά.
Το ρίσκο απέδωσε. Την περασμένη άνοιξη, η Κούβα έγινε η μικρότερη χώρα του κόσμου που κατάφερε να αναπτύξει επιτυχώς τα δικά της εμβόλια κορονoϊού. Έκτοτε, το καλά στελεχωμένο σύστημα δημόσιας υγείας της, παρά τις ελλείψεις του, έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών που περιλαμβάνει ακόμη και τα μικρά παιδιά. Ο εμβολιασμός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός για κανέναν.
Και τα δύο εμβόλια, σύμφωνα με κουβανέζικες κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι την άνοιξη, έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει καταφέρει να περιορίσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα στη νησιωτική χώρα, που πέρσι το καλοκαίρι ήταν από τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών στο δυτικό ημισφαίριο.
Πέρσι τον Αύγουστο το νησί κατέγραφε εκατοντάδες θανάτους από κορονοϊό κάθε εβδομάδα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, συνολικά τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.
Μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κούβας, είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, ενώ τουλάχιστον ενισχυτική δόση είχαν λάβει πάνω από 978.000 άνθρωποι, κυρίως υγειονομικοί εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και ανοσοκατεσταλμένοι. Έχουν αρχίσει να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις στους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού και στα τελωνεία.
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα τέλη Οκτωβρίου – δηλαδή μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κούβα με εμβόλια που παρήγαγε η ίδια η χώρα, – είχαν κάνει την πρώτη δόση το 87,3 % του γενικού πληθυσμού, ενώ την ίδια περίοδο στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη πλησίαζε το απόλυτο (99,8%).
Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το εκταταμένο testing η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας παγκοσμίως, κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μειώσει αποφασιστικά την καμπύλη θνητότητας από τον κορονoϊό.
Τα σχολεία άνοιξαν ξανά και οι ξένοι τουρίστες είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι. Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία, φαίνεται να λειτουργούν σε επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.