12.8 C
Chania
Tuesday, January 14, 2025

H αντιμετώπιση των εντόμων της καστανιάς στο νομό Χανίων

Ημερομηνία:

To Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με την   “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών” ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους καστανοπαραγωγούς τα εξής:

Οι πρώτες ζημιές στους νεαρούς καρπούς (καστανοκουβάρες) από το λεπιδόπτερο (πεταλούδα) Pammene fasciana έχουν ήδη εμφανιστεί από τα τέλη Ιουνίου. Η παρουσία του εντόμου στους νεαρούς καρπούς γίνεται αντιληπτή από τα απορρίμματα που αφήνει στη βάση των καρπών (Εικόνα 1). Κατάλληλη περίοδος ψεκασμών  εναντίον του εντόμου αυτού είναι αμέσως μετά την καρπόδεση, όταν το μέγεθος των καρπιδίων είναι περίπου 3-5 χιλιοστά, κυρίως στις καστανιές που έχουν δέσει λίγους καρπούς. Κατά τη φετινή χρονιά το ποσοστό προσβολής είναι περίπου 30-40% όπου δεν έγινε έγκαιρα ο ψεκασμός (Ιούνιο). Ψεκασμοί εναντίον του εντόμου αυτού την περίοδο αυτή δεν είναι αποτελεσματικοί.

Οι σοβαρότερες ζημιές στα κάστανα γίνονται κάθε χρόνο από το κολεόπτερο (σκαθάρι) Curculio elephas ή ‘σάρακας’ όπως είναι γνωστό στους παραγωγούς (Εικόνα 2). Παρόλο που το έντομο εμφανίζεται στους καστανεώνες από τα μέσα Ιουλίου ζημιές προκαλεί από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία αφήνει τα αυγά του μέσα στον ώριμο καρπό. Οι ζημιές είναι σημαντικές στις πρώιμες ποικιλίες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που δεν συλλέγονται από τους καστανεώνες  οι πεσμένες καστανοκουβάρες το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο και κατά συνέπεια οι προσβολές είναι σοβαρότερες.

Εκτός όμως από τα δύο παραπάνω είδη εντόμων υπάρχει και ένα δεύτερο είδος πεταλούδας, γνωστό και ως καρπόκαψα των καστάνων (Laspeyresia splendana) το οποίο προσβάλλει  τα κάστανα  όταν έχουν ήδη σχηματισθεί μέσα στα κύπελλα (κουβάρες) (μέγεθος 2-3 εκατοστά). Οι ζημιές στους καρπούς παρατηρούνται κυρίως από τα μέσα Αυγούστου έως τον Οκτώβριο (Εικόνα 3).

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κολεοπτέρου C. elephas αλλά και της καρπόκαψας των καστάνων συνιστάται ένας ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του  Αυγούστου για τις πρώιμες ποικιλίες και ένας στα μέσα με τέλη  Αυγούστου για τις όψιμες ποικιλίες. Ο ψεκασμός αυτός στοχεύει να θανατώσει τα ενήλικα άτομα των εντόμων πριν γεννήσουν τα αυγά τους αλλά και τις προνύμφες της καρπόκαψας πριν προσβάλλουν τον καρπό. Εγκεκριμένα εντομοκτόνα (δραστικές ουσίες) για την καστανιά είναι το deltamethrin και το lambda cyhalothrin.

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς οι ψεκασμοί εναντίον των εντόμων της καστανιάς για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να γίνονται επίκαιρα και σωστά. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αποστολή δειγμάτων από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προκειμένου να προσδιορίζεται  ο κατάλληλος χρόνος ψεκασμού ανά περιοχή και ποικιλία. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορεί να απευθύνονται στο τμήμα Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων (Τηλ.:28210 83438) και στην “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών” (Τηλ.:6974405586).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ