Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναγκάσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν σημειώσει υπερκέρδη από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, να συνεισφέρουν οικονομικά για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.
Η πρόταση, λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθούν από τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγουν μια «εισφορά αλληλεγγύης» για εταιρείες που έχουν αναφέρει μεγάλα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων φέτος.
Οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα συνεισφέρουν με βάση τα «φορολογητέα υπερπλεονάσματα που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί.
Το προσωρινό πρόγραμμα θα συγκεντρώνει μετρητά για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης με μέτρα όπως η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με υψηλούς λογαριασμούς, η βοήθεια των ενεργοβόρων βιομηχανιών, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και η ενίσχυση της αυτάρκειας της Ευρώπης στον ενεργειακό της εφοδιασμό.
«Οι εισφορές αλληλεγγύης δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τέτοιες εταιρείες πραγματοποιούν απρόβλεπτα πλεονασματικά κέρδη», αναφέρεται στο προσχέδιο.
«Αυτά τα κέρδη δεν αντιστοιχούν σε κανένα κανονικό κέρδος που θα περίμεναν ή θα μπορούσαν να έχουν οι οντότητες αυτές υπό κανονικές συνθήκες», ανέφερε.
Η ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσαν τα κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας φέτος.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται το δεύτερο τρίμηνο. Η TotalEnergies ανέφερε κέρδη ρεκόρ ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Shell σημείωσε τριμηνιαία κέρδη 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συντονισμένη πολιτική και άλλη δράση για την ανακούφιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και αλλού. Γνωρίζουμε την πρόταση της ΕΕ για “συνεισφορά αλληλεγγύης” και αναμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες από την Επιτροπή», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.
Το μέτρο της ΕΕ θα ισχύει για τα πλεονάζοντα κέρδη μιας εταιρείας από το 2022 σε επίπεδο που θα καθορίζεται πάνω από το μέσο φορολογητέο κέρδος των τριών οικονομικών ετών από τον Ιανουάριο του 2019, ανέφερε το προσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα εξασφαλιστεί επαρκές περιθώριο κέρδους για μελλοντικές επενδύσεις.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν ήδη εισαγάγει έναν απροσδόκητο φόρο κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα θεσπίσουν ένα ελάχιστο επιτόκιο για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν την αύξησή του.
Το μέτρο θα εγκριθεί από την ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την ανάκτηση εσόδων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο που κερδίζουν από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλό κόστος, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς για καύσιμα, για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος, ανέφερε το προσχέδιο.
Επιπλέον, το προσχέδιο σκιαγραφεί τους στόχους για τις χώρες της ΕΕ ώστε να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.