Για τον βασικότερο στόχο της μετατροπής της Γαύδου σε «πράσινο νησί», μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece, η Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχος Γαύδου, τονίζοντας πως στόχος είναι η κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε ποσοστό άνω του 90%.
Απώτερος σκοπός, όπως ανέφερε η ίδια, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, οι πιο οικονομικές λύσεις για την παροχή ενέργειας στους κατοίκους του νησιού και γενικότερα μια αισιόδοξη ματιά προς ένα καλύτερο μέλλον.
Εν συνεχεία η Δήμαρχος Γαύδου, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει θεσπίσει το νησί, ώστε το φυσικό περιβάλλον να μην γίνεται «θύμα» της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Λίλιαν Στεφανάκη, στο Act for Earth:
Η μετατροπή της Γαύδου σε ένα «πράσινο νησί», το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών με τη χρήση τοπικών ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχετε θέσει για τον τόπο σας;
Βασικό στοιχείο της «ταυτότητας» της Γαύδου είναι το περιβάλλον της. Ως «παιδιά» αυτού του παραδεισένιου τόπου, οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε. Οφείλουμε πάνω απ’ όλα, να ζήσουμε αρμονικά μέσα σε αυτό δίχως να διαταράξουμε το κάλλος του και όχι παρασιτικά. Επομένως, δεν μπορεί παρά να είναι ένας εκ των βασικότερων στόχων μας η μετατροπή της Γαύδου σε «πράσινο νησί» με μια αισιόδοξη κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε ποσοστό άνω του 90%.
Δεδομένου ότι πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου – όπως η μετατροπή της Γαύδου σε «πράσινο νησί» – ενισχύονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η χρηματοδοτική ενίσχυση του έργου δεν είναι δύσκολη, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για τη Γαύδο και τον Νομό Χανίων εν γένει;
Καταρχήν οφείλουμε να εξαίρουμε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς αυτή την κατεύθυνση: της χρηματοδότησης «πράσινων» ενεργειών και δράσεων. Επί της ουσίας, πέραν της «βοήθειας» που προσφέρεται, δίνεται ξεκάθαρα και ο «δρόμος» που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Τα οφέλη από τέτοιου τύπου ενέργειες είναι πολλαπλά και από πολλές απόψεις αποτελούν μόνο «κέρδος» για τον τόπο μας. Προφανώς με τον όρο «κέρδος» υπονοείται η προστασία του περιβάλλοντος, οι πιο οικονομικές λύσεις για την παροχή ενέργειας στους κατοίκους του νησιού και γενικότερα μια αισιόδοξη ματιά προς ένα καλύτερο μέλλον.
Ποιες είναι οι ενεργειακές ανάγκες της Γαύδου και πώς καλύπτονται έως σήμερα;
Στη Γαύδο κατοικούν σε μόνιμη βάση περίπου 70 κάτοικοι, ενώ οι επιχειρήσεις και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν στο νησί, είναι σχετικά λιγοστά. Οι ανάγκες μας σε ενέργεια εξυπηρετούνται κυρίως από το σταθμό της ΔΕΗ που υπάρχει στο νησί, αλλά και από τη χρήση φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα, το απαιτούμενο πετρέλαιο που χρειαζόμαστε το προμηθευόμαστε από τα Σφακιά και την Παλαιόχωρα.
Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που έχετε θεσπίσει στο νησί, ώστε να αποφεύγονται η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και η όχληση των ειδών, χάριν των οποίων έχει οριστεί η Γαύδος, ως περιοχή Natura 2000;
Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι πολλοί οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται γύρω απ’ αυτό. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού, Αρχαιολογία, κτηματική υπηρεσία, δασαρχείο κλπ. Από την πλευρά μας, ως Δήμος Γαύδου και με την βοήθεια και στήριξη αρκετών ευαισθητοποιημένων κατοίκων και φίλων του νησιού, προσπαθούμε παντοιοτρόπως να ενημερώσουμε αφενός μέσω φυλλαδίων, σποτ, αρθρογραφίας κλπ, αφετέρου να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες του νησιού, ώστε να σεβαστούν και να συμπράξουν όλοι στην προστασία και διαφύλαξη αυτού του περιβαλλοντικού και μοναδικού κάλλους θησαυρού.
Πέραν τούτου, τόσο η ανακύκλωση που εφαρμόζουμε στο νησί, όσο και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μια αξιόλογη προσπάθεια για την εξ ολοκλήρου μετατροπή της Γαύδου σε πράσινο νησί.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που στο όνομα μιας «ελεύθερης κατασκήνωσης» προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην «επιβίωση» και αναζωογόνηση του κεδρόδασους, οικειοποιούμενοι το δάσος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ελεύθερων κατασκηνωτών τους καλοκαιρινούς μήνες μας ανησυχεί αν το οικοσύστημα «αντέχει» και προλαβαίνει να επανέλθει από την βλάβη, κάτι που χρειάζεται την προσοχή μας.