Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Στρατού βρίσκεται η Βάση της Σούδας, σύμφωνα με Ισραηλινή εταιρεία start-up που εξειδικεύεται στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών ασφαλείας του διαδικτύου.
Όπως ανακοίνωσε κατόρθωσε να διεισδύσει στην επικοινωνία των πυρήνων του ISIS, με σκοπό να μάθει ποιοι θα είναι οι επόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού Καναλιού 10, που μεταδόθηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η εταιρεία Intsights που εδρεύει στην πόλη Χερτσλία στο Ισραήλ και που απασχολεί πρώην κληρωτούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στις υπηρεσίες ασφάλειας στρατεύματος, αποκρυπτογράφησε τις συνομιλίες των πυρήνων του ISIS μέσω του προγράμματος δικτύωσης Telegram, που χρησιμοποιεί λογισμικό ειδικής κρυπτογράφησης, «μη-αναγνώσιμης» από τα συμβατικά προγράμματα πλοήγησης. Χαρακτηριστικό του προγράμματος Telegram είναι ότι «εξαφανίζει» τα ίχνη των συμμετεχόντων στις ηλεκτρονικές συνομιλίες.Έτσι, μέσω του Telegram, οι πυρήνες του ISIS που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες και οπτικοακουστικά δεδομένα και να σχεδιάζουν τις ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης.
Όπως αναφέρουν στελέχη της ισραηλινής εταιρείας, στην «ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων» του ISIS στο πρόγραμμα Telegram συμμετέχουν 500 προφίλ χρηστών, οι οποίοι αναγνωρίζονται μεταξύ τους με συνθηματικά. «Κάθε χρήστης της ομάδας του ISIS προσκαλεί κάποιον άλλον χρήστη που τον γνωρίζει προσωπικά», αναφέρει το ρεπορτάζ του Καναλιού 10.
Ύστερα από στενή παρακολούθηση των συνομιλιών των πυρήνων του ISIS μέσα από την συγκεκριμένη ομάδα του Telegram, η εταιρεία Intsights υποστηρίζει ότι πριν από τρεις μήνες είχε ορισθεί ως επικείμενος στόχος τους η συγκεκριμένη εκκλησία στην Νορμανδία, που πριν από μία εβδομάδα δέχθηκε επίθεση τζιχαντιστών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκεφαλίσθηκε 86χρονος ιερέας μπροστά στα μάτια των πιστών
Η τρομοκρατική επίθεση στην Νορμανδία αποτέλεσε το έναυσμα για την ισραηλινή εταιρεία start-up να εντείνει την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων των πυρήνων του ISIS με αποτέλεσμα πριν από τέσσερις ημέρες να καταφέρει να συντάξει έναν μακρύ κατάλογο των επόμενων πιθανών στόχων του Ισλαμικού Κράτους και -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού – να τον παραδώσει στις αρμόδιες αρχές αντικατασκοπείας της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Καναλιού 10, στη λίστα των πιθανών επιθέσεων του ISIS βρίσκεται η πλειονότητα των αεροδρομίων – πολιτικών ή/και στρατιωτικών – που εξυπηρετούν την αμερικανική πολεμική αεροπορία.Εκτός από όλα τα αεροδρόμια στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, οι πυρήνες του ISIS φέρονται να συγκεντρώνουν με εντατικό ρυθμό πληροφορίες προκειμένου να πλήξουν τα δύο διεθνή αεροδρόμια του Μπαχρέιν και τα διεθνή αεροδρόμια του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ρεπορτάζ το στέλεχος της εταιρείας Insights,Αλόν Αρμπάτς, πριν από τέσσερις ημέρες εμφανίσθηκε στην ομάδα του ISIS στο Telegram λεπτομερής χάρτης στον οποίον επισημαίνονται ποιες αεροπορικές βάσεις έχουν τεθεί στο στόχαστρο των πυρήνων του ISIS.
Στον χάρτη αυτόν περιλαμβάνονται
- η αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας,
- η βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο,
- η βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας,
- ως επίσης τα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Νότιας Ισπανίας και του Γιβραλτάρ, τα αεροδρόμια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, του Λουξεμβούργου, του Άμστερνταμ, της Κοπεγχάγης, του Όσλο, του Ρέϊκιαβικ και των Αζορών.
Επίσης, στους επικείμενους στόχους περιλαμβάνονται
τα στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια του Βορειοανατολικού Πακιστάν, του Βορείου Ιράκ, του διεθνούς αεροδρομίου της Κιργιζίας, της Ταϊβάν, των πολιτικών και στρατιωτικών αεροδρομίων της Νότιας Κορέας, το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ και της Σιγκαπούρης, της βορειοανατολικής Αυστραλίας, αλλά και του αεροδρομίου του Κίτο, πρωτεύουσας του Ισημερινού, στην Νότιο Αμερική.
Η ιδιαιτερότητα του τρόπου συντονισμού των πυρήνων του ISIS που φέρονται να «συνομιλούν» στο διαδίκτυο συνίσταται στο ότι το Ισλαμικό Κράτος θέτει έναν συγκεκριμένο στόχο και στη συνέχεια αναμένει να δει εάν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, οι προτεραιότητες και οι εκάστοτε στόχοι αλλάζουν γρήγορα – με αποτέλεσμα να μην είναι ευχερής η διασταύρωση των πληροφοριών και, ως εκ τούτου, η πρόληψη της τρομοκρατικής επίθεσης.