“H βλάστηση επιστρέφει στη Χρυσή!”
Με αυτό τον τίτλο και τη φωτογραφία που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στο προστατευόμενο πλέον βιότοπο της νήσου Χρυσής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης χαιρετίζει τη ανάκαμψη του φυσικού οικοσυστήματος μετά την εφαρμογή μέτρων και περιορισμών που τέθηκαν στην ανεξέλεγκτη τουριστική κίνηση.
Σε σχετική ανάρτηση το Μουσείο αναφέρει:
“Η μείωση των τουριστών μέσω του προγράμματος προστασίας του νησιού Χρυσή, τα τελευταία χρόνια, έχει επιτρέψει στην αυτόχθονη βλάστηση ν’ αρχίσει δειλά δειλά να επανακάμπτει.
Οι πολυετείς θάμνοι όπως οι Ανωνιδιές της άμμου (𝘖𝘯𝘰𝘯𝘪𝘴 𝘵𝘢𝘭𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘦) που εποικίζουν ξανά την αμμώδη παραλία, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την κράτηση και στήριξη της άμμου, και τη μείωση της διάβρωσης, από την οποία υποφέρει το νησί.“
Να θυμίσουμε ότι από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 το νησάκι βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Έτσι, απαγορεύεται η απευθείας αποβίβαση επισκεπτών στο νησί από πάσης φύσεως πλοία και τίθενται σε ισχύ όροι και προϋποθέσεις που καθιστούν νομίμως προσβάσιμες μόνο τις οριοθετημένες παραλίες. Δεν επιτρέπεται γενικότερα η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε και ειδικότερα η είσοδος στη ζώνη απολύτου προστασίας [αμμοθίνες με σπάνια μακκία βλάστηση άρκευθων (Juniperus spp) – κεδρόδασος] της προστατευόμενης περιοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα μέτρα που ίσχυαν και πέρυσι, με τα ημερόπλοια, ανάλογα με το βύθισμά τους να προσεγγίζουν τις ακτές, και εν συνεχεία με μικρότερα πλοιάρια, βάρκες και φουσκωτά, οι επιβάτες να επιβιβάζονται στις οριοθετημένες παραλίες, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει στη Νέα Ματιά η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη.