Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναφέρεται στην 5η Ιούνη που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
Η 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον, μια ημέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης, η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ για να θυμίζει στο παγκόσμιο κοινό τη σημασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και το σεβασμό που του οφείλουμε. Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφιερώνεται σε ένα θέμα που επικεντρώνει την προσοχή του κοινού σε μια ιδιαίτερα πιεστική περιβαλλοντική ανησυχία.
Το έτος 2020, το θέμα του εορτασμού επικεντρώνεται στη βιοποικιλότητα, με κύριο σύνθημα «Ώρα για τη Φύση» (Time for Nature). Παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της ημέρας αυτής ορίστηκε η Κολομβία, σε συνεργασία με τη Γερμανία, οι οποίες μας καλούν να αναρωτηθούμε για τους τρόπους με τους οποίους τα οικονομικά μας συστήματα εξελίσσονται και πώς αυτά επιδρούν στο περιβάλλον. Όπως τονίζουν και οι οικοδεσπότες, παρόλη τη βαρύτητα της παγκόσμιας κρίσης λόγω COVID19 και των συνεχιζόμενων κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, η σημασία της βιοποικιλότητας για το περιβάλλον και τις ζωές μας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε τέτοιες κρίσεις. Ο διάλογος στην επιστημονική κοινότητα τονίζει την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας ως μέτρο ελαχιστοποίησης του κινδύνου μελλοντικών εμφανίσεων και εξάπλωσης ανάλογων παθογόνων κι επιδημιών.
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας είναι ο υψηλός ενδημισμός στις περισσότερες ζωικές και φυτικές ομάδες. Πολλά ενδημικά είδη έχουν πολύ περιορισμένη εξάπλωση (στενο-ενδημικά, π.χ. σε μια μόνο νησίδα) και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητα σε διαταραχές. Τα δασικά οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Τις τελευταίες δεκαετίες οι λειτουργίες και τα οφέλη των δασικών οικοσυστημάτων, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η βελτίωση του κλίματος και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και η συμβολή του ως χώρος αναψυχής, αισθητικής απόλαυσης και ρυθμιστή στην ανθρώπινη υγεία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και οδήγησαν σε νέες πρακτικές διαχείρισης των οικοσυστημάτων.
Οι προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών Χανίων ως προς την επίτευξη του στόχου, στα πλαίσια της Εθνικής μας Πολιτικής, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την εγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα για τα έτη 2014–2029, την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση 2018-2038, καθώς και της Σύμβασης-Πλαίσιο Των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC) , ενισχύονται με πολλαπλές δράσεις.
Η ενεργή συμμετοχή της Δ/νσης Δασών Χανίων σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τα απειλούμενα αλλά και μοναδικά φυτικά μας είδη, όπως το Androcymbium rechingeri, που στοχεύουν στην προστασία και βελτίωση των χώρων εξάπλωσής τους, αλλά και η λειτουργία του Δασικού Φυτωρίου Χρυσοπηγής, με παραγωγή και διάθεση αυτοφυών και ενδημικών ειδών, όπως η Αμπελιτσιά (Zelkova abelicea), καθώς και ποικιλία άλλων ειδών (Σφενδάμι, Κυπαρίσσι, Πλατάνι, καθώς και αρκετά αρωματικά φυτά της Κρητικής γης), αποτελούν, ενδεικτικά, κάποιες εξ αυτών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
Η Διεύθυνση Δασών Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καλεί σε διαρκή ευαισθητοποίηση για την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και των οικοσυστημάτων του Νομού μας, τόσο με ατομικές όσο και με συλλογικές δράσεις.