17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

H ελπίδα έφυγε, η απαισιοδοξία επέστρεψε: 4 στους 5 περιμένουν χειρότερες μέρες το 2016 σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ

Ημερομηνία:

Απογοητευμένο δηλώνει το 84,5% με τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης – 41% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να μετακινηθεί πολιτικά προς το κέντρο
news247

Δεκέμβριος 19 2015 08:31
Adtech Ad

Η απαισιοδοξία είναι σταθερός “σύντροφος” των Ελλήνων, όπως καταγράφεται στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 14 – 15 Δεκεμβρίου. Εξάλλου 4 στους 5 των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί και το 84,5% ότι είναι απογοητευμένοι με τις έως τώρα κυβερνητικές επιδόσεις.

Οικουμενική κυβέρνηση / ευρύτερης συνεργασίας “προτείνει” το 51% στον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. “Μετακίνηση προς το κέντρο” συμβουλεύει το 41% τη ΝΔ. Θετική η πλειοψηφία στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

AdTech Ad
Εκτίμηση αισιοδοξίας

66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.

Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα (στη / για τη χώρα και τους πολίτες) κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου το 85,5% «βλέπει» δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές (και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά) με το προβάδισμα (48,5%) τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ενισχυμένο – ως αναμένετο – το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες – ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει στο 56%.

Σε περίπτωση πάντως που επαληθεύετο το σενάριο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 51,5% του συνόλου θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης / ευρύτερης συνεργασίας. Ακόμη πιο κοντά σε αυτή την επιλογή οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι της ΝΔ (67,5%) από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (41%). Περαιτέρω το 21% του όλου προκρίνει την αναζήτηση στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην παρούσα Βουλή ενώ το 18,5% προτιμά την προσφυγή Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

Εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ

44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την κεντροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Αναφορικά με το χώρο στον οποίον πρέπει να κινηθεί πολιτικά η ΝΔ, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27 και 38,5% αντίστοιχα.

Μετανάστευση

Λανθασμένη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του μεταναστευτικού το 62,5% (23% απήντησε ότι ακολουθείται ορθή πολιτική). Απολύτως μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, στο 44 και 42,5% αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τους χειρισμούς μεταξύ της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο σύνολο, αφού «χειρότερα» απήντησε το 39,5% των ερωτηθέντων την ώρα που το 24,5% δε βλέπει διαφορά και το 25,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα. Εκτίμηση που στο 50,5% ενστερνίζονται οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, οι μισοί και πλέον των ερωτηθέντων (55,5%) απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο.

Στον απόηχο όσων συνέβησαν κατά την ψήφιση επί της αρχής του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η έρευνα καταγράφει ότι οι πλέον θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (80%), του ΚΚΕ (77%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (75%), εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ (66%), ακολουθούν με 43,5% οι ψηφοφόροι της ΝΔ και 35% της Ένωσης Κεντρώων. 28,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ απήντησε θετικά αλλά και το 23% των ερωτηθέντων – ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Ηλικιακά και από απόψεως μορφωτικού επιπέδου η έρευνα καταγράφει ότι όσο νεώτεροι αλλά και με υψηλότερη μόρφωση οι ερωτηθέντες τόσο θετικότεροι είναι στη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Φωτογραφία: sooc.gr

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...