Ψάρια ξεβράζονται στις ακτές της Γαύδου τις τελευταίες ημέρες.
Αυτό αναφέρεται στη σελίδα “Τα νέα της Γαύδου” σε κείμενο το οποίο συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
Τι γίνεται τελικά με τα ψάρια που ξεβράζει η θάλασσα;;
Μπορεί να χαιρόμαστε για τα δώρα,όμως το θέαμα είναι λυπηρό και ανεξήγητο.
Συμβαίνει τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον(!!) να βρίσκουμε ψάρια ημιθανή σε διάφορες παραλίες του νησιού.
Οι φωτογραφίες είναι όλες από σήμερα το μεσημέρι στον Άι Γιάννη.
Δείτε φωτογραφίες:
Προσβεβλημένα από τον ιό Betanodavirus
Σημειώνουμε ότι οι ιχθυολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθούν από το Παλαίκαστρο της Σητείας μέχρι το νοτιοδυτικότερο άκρο του Νομού Χανίων το φαινόμενο της εμφάνισης αυξημένου αριθμού νεκρών ροφών, στηρών, σφυρίδων και λίγων βλάχων, που έχει ανησυχήσει τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τους αυξημένους θανάτους των ροφοειδών στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και προσβάλλει έντονα τα είδη της οικογένειας Epinephelidae, που εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον ιό.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών αναφέρει ότι οι ενδείξεις παραπέμπουν στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και προσβάλλει έντονα τα είδη της οικογένειας Epinephelidae, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον ιό.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστη συμπεριφορά, με τα ψάρια να κινούνται αργά και σε σπειροειδή τροχιά στην επιφάνεια της θάλασσας, συχνά με την κοιλιά προς τα πάνω λόγω διόγκωσης της νηκτικής κύστης. Παρόμοια περιστατικά, μικρότερης όμως έντασης, παρατηρούνται κάθε χρόνο, με έξαρση κυρίως το φθινόπωρο.
Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο – Δεν πρέπει να καταναλώνονται τα νεκρά ψάρια
«Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι καταναλωτές, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που έχουν θολά μάτια και τραυματισμούς στο δέρμα τους. Τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί. Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει επίσης είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσμούς είχαν συνδεθεί με δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας.
Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, οι περιοχές που καταγράφονται εξάρσεις δεν γειτνιάζουν με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσμούς», σημειώνει ο ιχθυολόγος κ. Κυριάκος Ταμπακάκης.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.