Θυμάμαι ακόμη τις «μάχες» γύρω από το τραπέζι, όταν το μενού είχε όσπρια, βασικός εχθρός ήταν τα φασόλια και τα ρεβίθια, λαχανικά, όπου το χειρότερό μου ήταν οι αγκινάρες, και ψάρια, απεχθανόμουν τα μικρά ψαράκια με τα πολλά και λεπτά κόκαλα.
Στην οικογένειά μου, υπήρχε εβδομαδιαίο μενού που ακολουθούσε τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Τρώγαμε αρκετά όσπρια και λαχανικά, λαδερά, ζυμαρικά, ψάρι, πολλά φρούτα, λίγο κρέας και για κύρια πηγή λίπους επιλέγαμε φυσικά το ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο, και με τα παρακάλια της μαμάς και κάποιες απειλές του μπαμπά που δεν υποχωρούσε σε καμία περίπτωση, έμαθα να τρώω τα πάντα. Διδάχθηκα το πιο πολύτιμο διατροφικό μάθημα, αυτό του μέτρου και των απλών γεύσεων.
Τότε ακόμη δεν είχαμε στη διάθεσή μας τόση πληροφορία. Η μεσογειακή διατροφή δεν είχε μπει στο Χάρβαρντ, οι γονείς μου περισσότερο από βίωμα, επειδή δηλαδή έτσι είχαν μάθει από τους δικούς τους γονείς, και λιγότερο επειδή είχαν διαβάσει σχετικές έρευνες, ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο. Αλλωστε, τότε δεν είχαν γίνει εκατοντάδες έρευνες σε πανεπιστήμια και σπουδαία ερευνητικά κέντρα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, δεν είχαν δημοσιευθεί άρθρα για την αξία του ελαιολάδου, ούτε επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο παρότρυναν τους πάντες, από τους Βορειοευρωπαίους μέχρι τους Αμερικανούς, να τρώνε όπως οι Ελληνες. Σήμερα, έχουν μάθει πολλοί να τρώνε όπως οι Ελληνες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχουν ξεμάθει οι ίδιοι οι Ελληνες. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, είναι ντροπιαστικά για τις χώρες του μεσογειακού Νότου.
Στην Κύπρο, ποσοστό 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Τα παιδιά στη Σουηδία τρώνε ψάρια, φρούτα και λαχανικά περισσότερο απ’ ό,τι τα Ελληνόπουλα που προτιμούν τα junk food, τα γλυκά, το αλάτι, τα αναψυκτικά, τα λιπαρά φαγητά και δυστυχώς και την ακινησία – η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι το ίδιο επιβαρυντική. Η μεσογειακή διατροφή, λοιπόν, η πιο υγιεινή στον κόσμο, δεν μένει πια εδώ, μετακόμισε στον Βορρά!
Ή, όπως είπε, λίγο πιο χοντροκομμένα, ο δρ Ζοάο Μπρέντα, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά αυτών των χωρών είναι νεκρή και οφείλουμε να την ξαναζωντανέψουμε».
ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ