8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

H πλούσια και αφιλόξενη Σουηδία, η φτωχιά όμως στοργική Πορτογαλία

Ημερομηνία:

Η απόφαση να αφήσει κανείς πίσω την πατρίδα του και να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, να εργαστεί και να ζήσει σε μια ξένη σε αυτόν χώρα είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση. Οι Έλληνες το γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν πολλοί εκείνοι που έκαναν την απόφαση, πράξη. Συνήθως τα κριτήρια επιλογής της χώρας στην οποία μεταναστεύει κάποιος έχουν να κάνουν με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, την κρατική οργάνωση, τις ευκαιρίες που δίνει στους μετανάστες και φυσικά το επίπεδο ζωή που προσφέρει. Πολύ συχνά μάλιστα, στους παράγοντες επιλογής της χώρας παραλείπονται πχ οι κλιματολογικές συνθήκες και η κουλτούρα του λαού στον οποίο ο μετανάστης θα κληθεί να ενσωματωθεί. Και δυστυχώς πολλές φορές αυτή η “θυσία”, κυρίως για έναν λαό με τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι μεγάλη.

Μια από τις χώρες λοιπόν που συχνά επιλέγεται, από Έλληνες αλλά και πολλές άλλες εθνικότητες, είναι η Σουηδία. Με το ισχυρό κοινωνικό κράτος, το εξαιρετικό σύστημα πρόνοιας, τις υψηλού επιπέδου παροχές στον τομέα της υγείας και φυσικά τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει θέσεις εργασίας. Και φυσικά σε αυτούς τους τομείς είναι πάντα μεταξύ των χωρών που έχουν τις υψηλότερες θέσεις σε μια σχετική κατάταξη.

Μόνο που η Σουηδία, με τους κατά τα άλλα συμπαθείς και πάντα ευγενείς Σουηδούς, φαίνεται πως είναι η πιο δύσκολη χώρα για να μπορέσει κανείς να κάνει φιλίες. Και ποιος δεν χρειάζεται να κάνει φίλους όταν πηγαίνει σε μια ξένη χώρα;

Για την ακρίβεια, στην ετήσια έκθεση Expat Insider 2017 (στην ερευνά μετείχαν 12.500 άτομα έχουν έχουν ζήσει στο εξωτερικό για διάφορους λόγους), η Σουηδία ήρθε τελευταία στην 65η θέση σε ό,τι αφορά τον βαθμό δυσκολίας να κάνει κανείς φίλους ενώ βρίσκεται μόλις στις 56η θέση σε ό,τι αφορά το πόσο «φιλική» είναι και στην 51η στην κατηγορία που αφορά το πόσο κάνει τους αλλοδαπούς να νοιώσουν «σαν στο σπίτι τους».

Στις τρεις αυτές κατηγορίες τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Πορτογαλία και η Κόστα Ρίκα. Συγκεκριμένα η Πορτογαλία βρίσκεται στην Νο 1 θέση σε ό,τι αφορά το πόσο «φιλική» είναι (ακολουθούν το Μεξικό και η Ταϊβάν) και κατέχει την ίδια θέση στο κατά πόσο κάνει τους μετανάστες να «αισθάνονται σαν στο σπίτι τους» (έπονται το Μπαχρέιν και το Μεξικό). Η χώρα όμως στην οποία είναι πιο εύκολο να δημιουργήσει κανείς φιλίες, είναι η Κόστα Ρίκα και ακολουθούν το Μεξικό και η Αργεντινή.

Στις τρεις αυτές κατηγορίες η Ελλάδα έρχεται στην 25η (στις δύο πρώτες) και 24η θέση δηλαδή σχετική υψηλά δεδομένου ότι συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 65 χώρες.

huffingtonpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...