Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού SAVEGREEKWATER τρέχει καμπάνια υπέρ της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων πολιτών στην τρέχουσα διαδικασία διαβούλεσης για το σύνταγμα που είναι ανοιχτή έως το τέλος του μήνα.
Σε σχετικό κείμενο αναφέρει τα εξής:
Αν και σε χώρες όπως η Ισλανδία, η σύνταξη του νέου συντάγματος ήταν υπόθεση όλων και με κανέναν τρόπο δεν εγκρίνουμε την διαδικασία που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση καλούμε ωστόσο τους πολίτες να συμμετάσχουν και να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία προκειμένου να εκφράσουν έστω και με αυτόν τον μη δεσμευτικό για την κυβέρνηση τρόπο τις απόψεις τους.
Πιο συγκεκριμένα,
Ως προς το σχετικό ερώτημα της ενότητας Ε. Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά δικαιώματα
8) Για ποια από τα παρακάτω βασικά κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες πιστεύετε ότι το Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει καθολικό δικαίωμα πρόσβασης;
Η απάντηση υπέρ του Νερού (αλλά και των άλλων Πόρων και δικαιωμάτων) είναι προφανής.
Ως προς το 2ο ερώτημα της ενότητας ΣΤ. Κοινά, Δημόσιος Χώρος, Πολιτισμός
3) Πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;
Εφιστούμε την προσοχή στην προστασία μόνο των δικτύων και όχι των υπηρεσιών, δηλ του κερδοφόρου τομέα που χρηματοδοτεί τη συντήρηση των δικτύων.
Προτρέπουμε λοιπόν κάθε πολίτη να συμπληρώσει στα σχόλια της κατηγορίας την κάτωθι καθολική πρόταση συνταγματικής κατοχύρωσης του Νερού.
– “ Το νερό είναι δημόσιο αγαθό.
Η ύδρευση και αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα με τις υποδομές και υπηρεσίες του υδάτινου πόρου υπό δημόσιο κοινωφελή χαρακτήρα.”
Θεωρούμε πως και η Ενέργεια χρίζει αντίστοιχης συνταγματικής προστασίας.
Τέλος δεν μπορούμε να παραλείψουμε το 1ο ερώτημα της ενότητας Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών υπέρ της κατοχύρωσης των δημοψηφισμάτων, καθότι σε διεθνές επίπεδο δημοψηφίσματα όπως στο Βερολίνο αποκάλυψαν μυστικούς καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης, αλλά και κατοχύρωσαν σε συνταγματικό επίπεδο τον δημόσιο χαρακτήρα του Νερού (Σλοβενία).
Αν οι έλληνες πολίτες είχαν το δικαίωμα να συλλέξουν υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού σε δημοτικό και εθνικό επίπεδο και είχαν θεσμικό τρόπο να εκφράσουν την βούλησή τους, όλα τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση έμμεση και άμεση θα είχαν γίνει παρελθόν με δημοκρατικό και άμεμπτο τρόπο όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.