H νέα κυβέρνηση της Kεντροαριστεράς θα αναγνωρίσει το Kράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν
Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.
«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Λεφβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο σουηδικό κοινοβούλιο.
«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.
Δυσφορία ΗΠΑ
Πρόωρη χαρακτηρίζουν «οποιαδήποτε διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους» οι ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Σουηδίας ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι επανέλαβε «την κατ’ αρχήν υποστήριξη» της Ουάσινγκτον στη δημιουργία ενός «παλαιστινιακού κράτους», όμως μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας και μιας λύσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.
Αν συμβεί αυτό, η Σουηδία θα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
thepressproject.gr
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.