10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

H τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μια νέα παγκοσμιοποίηση

Ημερομηνία:

Ητάξη πραγμάτων διαμέσου της τεχνητής νοημοσύνης (Τ.Ν.), που έχει σημαντική επίδραση τόσο στον γεωπολιτικό χάρτη όσο και στην παγκοσμιοποίηση, πρόκειται να αλλάξει, όπως προβλέπει ο Ιαν Μπρέμερ, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης «Ομιλος Ευρασίας». «Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη γεωπολιτική τάξη πραγμάτων τόσο με θετικό όσο και αρνητικό τρόπο», διευκρινίζει.

Ανάμεσα στα θετικά ο Ιαν Μπρέμερ συγκαταλέγει το ότι η Τ.Ν. θα φέρει «μια νέα παγκοσμιοποίηση», σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγεται ευρεία συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον της. Η νέα τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας νέας παγκόσμιας μεσαίας τάξης, όπως αναφέρουν το moneyreview.gr και το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC. «Αρκεί να έχει κάποιος ένα έξυπνο κινητό και να έχει πρόσβαση σε αυτήν», εξηγεί ο Μπρέμερ, εκτιμώντας πως αυτό θα αυξήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο. Τομείς όπως η ιατρική και η υγεία θα ενισχυθούν, ενώ οι βιομηχανικές και επιστημονικές διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές. «Με άλλα λόγια, είμαι ενθουσιασμένος με όσα θα φέρει στον κόσμο αυτή η τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Παρά ταύτα, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στους κινδύνους, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος να τους αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κώδικα, αλλά μπορεί επίσης να τη χρησιμοποιήσει για να χακάρει συστήματα ή να δημιουργήσει κακόβουλο λογισμικό για υπολογιστές. Αντίστοιχα, στην ιατρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων, αλλά ταυτόχρονα και ιών. «Αυτό σημαίνει ότι η γενικότερη διακυβέρνηση και διαχείριση της Τ.Ν. θα πρέπει να προέρχεται τόσο από κυβερνήσεις όσο και από τις εταιρείες τεχνολογίας. Δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Ιαν Μπρέμερ.

«Πριν από ένα χρόνο, δεν θυμάμαι ούτε μία συζήτηση με έναν πολιτικό ηγέτη από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, που να μου υπέβαλλε μία ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και να ανησυχούσε για τις συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία, στην εθνική ασφάλεια και στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα, μετά βίας μπορώ να σκεφθώ έναν πολιτικό ηγέτη που δεν με ρωτάει γι’ αυτήν». Χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνείς συνασπισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το G7, μαθαίνουν για την τεχνητή νοημοσύνη, εξετάζουν τι γνωρίζουν και τι όχι και μελετούν τον ρόλο που παίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Ιαν Μπρέμερ, που αναφέρει στο δημοσίευμά του το CNBC.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...