Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με θέμα την θεσμική προστασία της περιοχής του Ελαφονησίου στα Χανιά, κατέθεσε η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, την Τρίτη 4 Ιούλη 2017.
Στην ερώτηση της η βουλευτής τονίζει την ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία της περιοχής, παραθέτοντας παράλληλα το νομικό πλαίσιο για την προστασία της, ενώ επισημαίνει τις επιβαρύνσεις που δέχεται – ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες – από το διαρκές αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον.
Η κα Βαγιωνάκη ζητά να μάθει πότε αναμένεται η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (εκπονήθηκε το 2009 από τον ΟΑΔΥΚ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης), καθώς και τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, όπως προβλέπει και η σχετική διαδικασία.
Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση εδώ:
Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, αποτελώντας ένα από τα πλέον σημαντικά και επισκέψιμα φυσικά αξιοθέατα όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας.
Η περιοχή της παραλίας του Ελαφονησίου εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura, έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) NATURA (ν. 3937/2011) και έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1242/Β/1973). Θα πρέπει επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι η περιοχή περιλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος που προστατεύονται με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ΚΥΑ 33318/30 28/1998), όπως οι κέδροι Juniperus spp (λόχμες των παραλιών με αρκεύθους – κωδ. Οικότοπου 2250) androcymbium rechingeri, μεσογειακά εποχιακά τέλματα (κωδ. οικότοπου 3170).
Για την προστασία της εν λόγω περιοχής εκπονήθηκε το 2009 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης ΟΑΔΥΚ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία όμως δεν έχει πάρει την μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα υποβάθμισης της περιοχής τα οποία σχετίζονται κυρίως με την ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση μεγάλου αριθμού οχημάτων Ιδιωτικής και Δημόσιας Χρήσης, καθώς και αυθαίρετης χρήση χώρων στους οποίους υπάρχει φρυγανική βλάστηση. Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται ανεξέλεγκτη βόσκηση από αιγοπρόβατα.
Συνεπώς, κάθε καθυστέρηση στην έκδοση του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης της περιοχής και της περαιτέρω υποβάθμισης του ευαίσθητου και μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.