11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

H άγνωστη λαξευτή μυστηριώδης πυραμίδα της Σούγιας που ανακάλυψε ο Βαρδής Τσουρής | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Κοντά στον οικισμό Μονή της επαρχίας Σελίνου συναντάμε ένα πολύ μυστηριώδες μνημείο, μοναδικό στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πυραμίδα της Σούγιας, ένα κωνικό μνημείο κοντά στο χωριό Μονή.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, οι κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούν “φούρνο” ίσως εξαιτίας του καμμένου εσωτερικού με κάποιους να εικάζουν ότι χρησίμευε ως καμίνι κεραμικών όμως υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι και εξαιτίας της απομονωμένης περιοχής που βρίσκεται υπήρξε τάφος της ελληνιστικής περιόδου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται λέγεται “Φούρνος”.

Στο σημείο υπάρχει πινακίδα ενώ υπάρχει είσοδος, όμως η αρχική κατάβαση είναι αρκετά επικίνδυνη και καλό θα είναι όσοι τολμήσουν να επισκεφτούν το σημείο να φορούν καλά ορειβατικά παπούτσια.

Το μνημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης στα Νότια του νομού Χανίων, κοντά στο χωριό Μονή, ελάχιστα χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη το καλοκαίρι Σούγια.

Μέσα στον κώνο έχει λαξευτεί ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2,20μ. x 2,10μ. και ύψος 1,40μ περίπου, στο οποίο μπαίνει κανείς από την είσοδο που είναι στα Δυτικά (στις 253° περίπου) διαστάσεων 1,2μ x 0,7μ.

Η περιφέρεια του κώνου είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος του από την κορυφή μέχρι το δάπεδο του θαλάμου είναι περίπου 4,6 μέτρα.

Η περιφέρεια της βάσης του είναι περίπου 29 μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι τη σχετική υπόδειξη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε ο Βαρδής Τσουρής τον Δεκέμβρη του 1990.

Μάλιστα, η αρχαιολόγος Π. Δροσινού που επισκέφθηκε το μνημείο σημείωσε σχετικά στο αρχαιολογικό δελτίο:

“Πυαμιδοειδής λαξευτός τάφος που βρίσκεται στη θέση Φούρνος κοντά στο χωριό “Μονή” κοινότητας Σούγιας, Σελίνου… Συλημένος προφανώς κατά το παρελθόν είναι λαξευμένος σε περίοπτη θέση και εντυπωσιάζει. Η αρχιτεκτονική του τον κατατάσσει στους τύπους των ρωμαϊκών τάφων των ανατολικών επαρχιών. Από όσο γνωρίζουμε άλλο παράδειγμα τέτοιου τάφου δεν αναφέρεται στη Βιβλιογραφία για την Κρήτη και η εύρεσή του εδώ δίνει άλλη μία πληροφορία για τη σχέση τις Κρήτης με αυτές τις περιοχές και τις αλληλεπιδράσεις ως προς τα ταφικά έθιμα. Επίσης η υπόδειξή του αποτελεί νέο στοιχείο για την περιοχή, μια και ως τώρα είναι άγνωστη αρχαιολογικά”.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στο 5ο τεύχος του περιοδικού Explore Nature:

Φωτό από cretanbeaches.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ