Με αφορμή τη δημοσίευση χθες τμήματος της εγκύκλιου Κρεμαστινού που απαγόρευε την παροχή στοιχείων για τον καρκίνο ένα μικρό σχόλιο:
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, δε θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν είχε γνωστοποιηθεί κάποια άλλη περίοδο όμως δόθηκε λίγους μήνες μετά την έρευνα του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη για τον καρκίνο στα Χανιά και τις βάσεις αλλά και τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου που επισήμανε το οξυμμένο πρόβλημα καρκίνου στα Χανιά.
Δε θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν η κυβέρνηση είχε τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει μετά τη δημοσίευση της έρευνας Βαφειάδη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και – όπως είχε πει ο τότε κυβερνητικός επρόσωπος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – έδινε στα δημοσιότητα στοιχεία και για τα “θαμμένα στερεά απόβλητα που αποκαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας”.
Είχε πει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι “γίνεται έρευνα και… μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί…”
24 χρόνια μετά ακόμη περιμένουμε τις ανακοινώσεις…
Δε θα προκαλούσε τόση εντύπωση η εγκύκλιος Κρεμαστινού για την απαγόρευση παράδοσης στοιχείων για τον καρκίνο αν δε σταματούσε η χρηματοδότηση του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης, μια πρωτοπόρα προσπάθεια για την Ελλάδα συγκέντρωσης και ερμηνείας των δεδομένων για τον καρκίνο στην Κρήτη που λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας Βαφειάδη αλλά και των ερευνητικών συμπερασμάτων του Κέντρου, έπαυσε η χρηματοδότησή του.
Ξαναξεκίνησε η λειτουργία του πριν λίγα χρόνια όμως και πάλι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης.
Δε θα προκαλούσε τόση εντύπωση η εγκύκλιος Κρεμαστινού αν επιτρεπόταν η είσοδος ανεξάρτητου διεθνούς κλιμακίου επιστημόνων στις βάσεις για να μετρηθεί η ποιότητα του εδάφους και του πόσιμου νερού, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, αν τα απόβλητα, χημικά και ραδιενεργά, καταστρέφονται σύμφωνα με τις διαδικασίες, αν συλλέγονται οι πύραυλοι που πέφτουν στη θάλασσα από τις δοκιμές που κάνουν στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Τίποτα από αυτά δε συμβαίνει. Αντιθέτως, η μόνη φορά που υπήρξε αυτοδιοικητικός άρχοντας – ο νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης – που ζήτησε σύμφωνα και με το νόμο να ελεγχθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων των βάσεων, αντιμετώπισε σειρά εμποδίων ενώ ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του απάντησε ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα επειδή το έδαφος των βάσεων είναι “αμερικάνικο”
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ντόρας Μπακογιάννη που απευθυνόταν προς τον Νομάρχη Γιώργο Κατσανεβάκη ότι ο ρόλος του νομάρχη Χανίων δεν είναι αυτός του Υπουργού Εξωτερικών, εννοώντας ότι δε θα έπρεπε να θίγει το ζήτημα των βάσεων και της μόλυνσης που προκαλούν.
Άραγε, αυτά δε τα γνωρίζουν οι σημερινοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες όταν χαριεντίζονται με τους διοικητές των βάσεων;
Και ας δεχτούμε ότι δε μπορούν παρά να τους υποδεχτούν εθιμοτυπικά ή ότι δεν ενταντιώνονται στην παρουσία των βάσεων, μέσα στα πλαίσια των τυπικών καθηκόντων τους ως εκπρόσωποι του Χανιώτικου λαού δε θα έπρεπε να θίγουν και καποια ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των διαδικασιών και την προστασία του περιβάλλοντος; Να ρωτήσουν αν και πόσο τηρούνται οι διαδικασίες; Να απαιτήσουν την τήρηση των διαδικασιών;
Αλλά αντ’ αυτού συμμετέχουν στο παιχνίδι δημόσιων σχέδιων των βάσεων λες και η διαρκής επέκτασή τους δίχως κανένα έλεγχο και όριο δε θα έπρεπε να δημιουργεί κάποιον έστω και τυπικό προβληματισμό, προχωρούν σε ανταλλαγές δώρων, χειροκροτούν το υποκριτικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες με τους καθαρισμούς των παραλιών από το στρατιωτικό προσωπικό τους, εκφράζουν τη χαρά τους για τα δολάρια που αφήνουν οι ναύτες τους κατά τις εξόδους τους, και τους εύχονται να μείνουν πολλά πολλά χρόνια στον τόπο μας. Σιωπούν εκεί που θα έπρεπε να μιλούν και μιλούν εκεί που θα έπρεπε να σιωπούν.
“Αρκεί το παραδάκι να πέφτει”, όπως είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης.
Γι’ αυτό, όμως, δε φταίει καμιά εγκύκλιος Κρεμαστινού.
Και μία σημείωση προς πονηρούς: Βεβαίως, τα ίδια θα λέγαμε εφόσον οι βάσεις αντί για Αμερικανονατοϊκές ήταν Ρώσικες ή Κινέζικες. Όμως, το γεγονός ότι το 95% των βάσεων στον πλανήτη είναι αμερικάνικες αποτυπώνει, αν μη τι άλλο, ένα μονοπώλιο…