Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) ήρθε δεύτερη σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής για τη σημασία αυτού του αποτελέσματος:
Χαιρετίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που για μια ακόμη φορά προσήλθαν στις κάλπες, στηρίζοντας τον ΣΕΠΕ Χανίων και την Ομοσπονδία, σε πείσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και του νόμου Χατζηδάκη που επιδιώκουν την αποδυνάμωση και τη διάλυσή τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που στήριξαν το ριζοσπαστικό ρεύμα του Συλλόγου ψηφίζοντας την ΕΑΚ.
Η υποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΚΕ, που στήριξε την κυβερνητική πολιτική όλο το τελευταίο διάστημα είναι ελπιδοφόρα και καταγράφει τη δυναμική των αντιστάσεων που υπήρξαν.
Η ανάδειξη της ΕΑΚ στη δεύτερη θέση τόσο στις εκλογές για το ΔΣ όσο και για το συνέδριο της ΔΟΕ και μάλιστα με ελάχιστες ψήφους διαφορά από την πρώτη θέση, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση ότι ο ΣΕΠΕ Χανίων:
- Θα παραμείνει στο μετερίζι του μαχητικού και ασυμβίβαστου συνδικαλισμού.
- Θα συνεχίσει ν’ αποτελεί ασπίδα των εργαζομένων στην εκπαίδευση.
- Θα εξακολουθήσει να αποτελεί φορέα υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές διάλυσής της από όποιον και αν αυτές ασκούνται.
- Θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στους αγώνες για την ανατροπή αυτής της λαομίσητης κυβέρνησης.
Οι εκλογές όμως ανάδειξαν και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τα μειωμένα ποσοστά συμμετοχής (περίπου 550 συνάδελφισσες/οι σε σχέση με την προηγούμενη φορά δεν προσήλθαν) στις εκλογές αντανακλούν κατά τη γνώμη μας τρία μεγάλα ζητήματα:
α) Τις δυσκολίες που δημιουργεί ο νόμος Χατζηδάκη, τον οποίον και πρέπει να ανατρέψουμε. Η επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ να γίνουν οι εκλογές τον Μάιο αντί τον περασμένο Νοέμβρη που δεν υπήρχε ο εν λόγω νόμος ήταν εξαιρετικά λαθεμένη.
β) Οι συμβιβασμοί της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ ιδιαίτερα την τελευταία τριετία έχουν δημιουργήσει ζητήματα εμπιστοσύνης σε μερίδα συναδέλφων. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας που έχουμε μπροστά μας καλείται να αναστρέψει αυτή την κατάσταση.
γ) Η μεγάλη πλειοψηφία των αναπληρωτών συναδελφισσών/ων δεν ήρθαν να ψηφίσουν. Ψήφισαν 95 από τους 437 εγγεγραμμένους. Οι νέες/οι συναδέλφισσες/οι είναι το μέλλον του συνδικάτου και της εκπαίδευσης. Είναι οι συνάδελφοι που απήργησαν μαζί μας τον προηγούμενο Οκτώβρη ενάντια στην αξιολόγηση. Ολόκληρα σχολεία που αποτελούνταν από αναπληρωτές συμμετείχαν στην απεργία και την απεργία – αποχή. Απέναντι όμως στις επιθέσεις της Κεραμέως (προσοντολόγιο, ΑΣΕΠ, 3μηνες συμβάσεις κλπ) η ΔΟΕ έχει αφήσει αυτό τον κόσμο ακάλυπτο. Αποτελεί καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος να δημιουργήσει τους όρους της ένταξης στο συνδικάτο όλων των νέων συναδελφισσών/ων όπως άλλωστε το κάναμε και όλες τις προηγούμενες φορές. Η διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους , η υπεράσπιση των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων είναι οι βασικότεροι όροι για αυτό. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα κινηθούμε ως ΕΑΚ.