Απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν προστατεύει και ούτε πρόκειται να το πράξει στο μέλλον χαρακτήρισε την τροπολογία για την ποινικοποίηση της δράσης κατά των πλειστηριασμών το ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει και απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
«Αφού έφερε και απέσυρε, αλλά θα ξαναφέρει πάλι αυτήν την άθλια τροπολογία που χτυπάει το δικαίωμα της απεργίας, τώρα έρχεται να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας», είπε. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προστατεύει την λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς, «αλλά φαίνεται πλέον ότι επειδή ακριβώς αυτό θα συμβεί στο μέλλον, έρχεται με αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία, την οποία ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει σήμερα και λέμε εκ των προτέρων ότι αν δεν την αποσύρει εμείς θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, κάθε κατήφορο αυταρχισμού.
Στις κατηγορίες του ΚΚΕ απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής υποστηρίζοντας πως η λαϊκή κατοικία «προστατεύεται πλήρως», ισχυριζόμενος πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόνον τους «μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες», καθώς και πως με την τροπολογία απλά επεκτείνεται η «προστασία» των υπαλλήλων των πλειστηριασμών που ισχύει σήμερα για τα ειρηνοδικεία και στα ιδιωτικά γραφεία τους.
Οι αιτιάσεις του υπουργού δεν έμειναν αναπάντητες, με τον Θ. Παφίλη να του τονίζει ότι «το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί».
«Να διαβάσετε καλά την ανακοίνωσή μας, εμείς ούτε παραπληροφόρηση κάνουμε, ούτε τίποτα. Εμείς λέμε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις με αυτήν την τροπολογία και με το αυτεπάγγελτο για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται. Αυτή είναι η ουσία και ο νοών νοείτω».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Hm7TGMWZCb4″]
Ακόμη, το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την εν λόγω τροπολογία δίνει «τέτοιο σήμα», προκαλώντας τον υπουργό να διαβάσει όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, δηλαδή «για να γίνουν οι πλειστηριασμοί», «να αποφύγουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.λπ. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία όλη και αυτό προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο», τόνισε.
Σημειώνεται πως στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως οι ρυθμίσεις που προωθούνται «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών»
«Μόνο για την προστασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»
Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για παραπληροφόρηση που υπάρχει, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» τόνισε.
«Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους “Ρουβίκωνές;”» υπογράμμισε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018» ανέφερε.