17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Handelsblatt: Τα χρήματα της βοήθειας πλήρωσαν χρέη στους πιστωτές της Ελλάδας, μόνο 10% πήγε στον «κανονικό» προϋπολογισμό

Ημερομηνία:

Το ευρύτατο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Λευκωσία ο επικεφαλής της «ευρωτράπεζας» Μάριο Ντράγκι. Το φιλόδοξο σχέδιο νομισματικής χαλάρωσης με στόχο, μεταξύ άλλων, την αναχαίτιση των αποπληθωριστικών τάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία απασχολεί σήμερα τους οικονομικούς σχολιαστές του γερμανόφωνου τύπου. Για το «σχέδιο των 1140 δις ευρώ της ΕΚΤ» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι «η ΕΚΤ ανοίγει τη στρόφιγγα του χρήματος. Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε μάλιστα αγορές ομολόγων με αρνητική απόδοση», τονίζοντας ότι η ΕΚΤ «δεν είναι μόνο η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας».

Σε σχόλιό της η εφημερίδα της Φραγκφούρτης ασκεί δριμεία κριτική στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «η ΕΚΤ κινείται επικίνδυνα κοντά στον ‘κόκκινο’ τομέα της νομισματικής χρηματοδότησης κρατών», γεγονός που ενδέχεται, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να πλήξει τη βούληση των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιορισμού των δαπανών. Όπως σχολιάζεται, «η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει άλλα ομόλογα από την Ελλάδα –δυστυχώς μόνο σε πρώτη φάση. Δεν θα έπρεπε να αγοράζει χρεόγραφα μιας χώρας την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ‘χρεοκοπημένο κράτος’. Τον Ιούλιο έρχεται ο επόμενος σκόπελος. Τότε θα πρέπει ο Βαρουφάκης να αποπληρώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4 δις ευρώ, τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ». Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «είναι παράλογο: ο Βαρουφάκης πρέπει να αντλήσει δισεκατομμύρια για να πληρώσει την ΕΚΤ, ώστε αυτή να αγοράσει στη συνέχεια νέα ομόλογα».

Ο Μάριο Ντράγκι ανοίγει τη «στρόφιγγα» την προσεχή Δευτέρα

Σε άλλο μήκος κύματος σχολιάζει την απόφαση της ΕΚΤ ως προς την Ελλάδα η Stuttgarter Zeitung. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα της Στουτγκάρδης: «Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε σε μη ρεαλιστικά επίπεδα τις προσδοκίες στον προεκλογικό αγώνα είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ΕΕ να αγνοεί τα δικαιολογημένα αιτήματα των Ελλήνων – ειδάλλως δεν αποκλείεται να υπάρξει μελλοντικά στροφή (σ.σ. των ψηφοφόρων) προς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, θα ήταν μοιραίο (σ.σ. λάθος), αν στο τέλος της τρέχουσας αντιπαράθεσης δεν προέκυπτε καμία πολιτική λύση ανάμεσα στις εκλεγμένες κυβερνήσεις, αλλά αντίθετα η ΕΚΤ εξανάγκαζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συμφωνήσει».

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «η ελληνική κυβέρνηση διακυβεύει τις πρώτες επιτυχίες. Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο, προειδοποιεί επιτακτικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ. Κλάους Ρέγκλινγκ). Και η ΕΚΤ αμφιβάλλει για τη μεταρρυθμιστική πορεία». Όπως αναφέρει η Handelsblatt στο πρωτοσέλιδό της επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, «απλά δεν ξέρουμε τι θέλουν οι Έλληνες». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θέτει στις εσωτερικές της σελίδες το ερώτημα αν η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να σωθεί». Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «παρά τα δύο πακέτα βοήθειας ύψους σχεδόν 230 δις ευρώ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει κακή. (…) Το πρόβλημα είναι ότι τα δις της βοήθειας δεν διοχετεύθηκαν σχεδόν καθόλου σε μέτρα εκσυγχρονισμού της χώρας, όπως επενδυτικά ή ερευνητικά προγράμματα. (…) Αντ’ αυτού η Ελλάδα χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να εξοφλήσει παλιά χρέη απέναντι στους πιστωτές της, πιο συγκεκριμένα για να διασώσει ελληνικές τράπεζες. (…) Μόλις ένα δέκατο της βοήθειας διοχετεύθηκε στον ‘κανονικό’ ελληνικό προϋπολογισμό», σημειώνει η Handelsblatt, παραθέτοντας δήλωση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν είναι καλό αλλά απαραίτητο».

«Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί απίθανο να τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις δεσμεύσεις του»

«Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί απίθανο να τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις δεσμεύσεις του», αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα του Αμβούργου επικαλείται τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης Deutschlandtrend του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «το 71% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του. (…) Μόλις το 25% έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο «ήδη τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπόρεσε να πληρώσει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (…) Για παράδειγμα, πρώτη φορά δεν έλαβαν μισθό αναπληρωτές καθηγητές», σημειώνει η Die Zeit.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, η γερμανική κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την τετράμηνη παράταση που υπερψήφισε με πρωτοφανή πλειοψηφία η γερμανική βουλή την περασμένη Παρασκευή (542 από 587 παρόντες βουλευτές). Το 49% δηλώνει υπέρ και το 47% κατά της παράτασης. Μόλις το 25% πιστεύει ότι η Αθήνα θα κατορθώσει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Άρης Καλτιριμτζής

 Ντόιτσε Βέλε

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ