14.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

iBorderCtrl: Τεχνητή νοημοσύνη πιλοτικά στα Ελληνικά σύνορα

Ημερομηνία:

Ελλάδα, Ουγγαρία και Λετονία θα είναι οι χώρες εφαρμογής της πρώτης πιλοτικής δοκιμής του συστήματος ελέγχου συνόρων “iBorderCtrl”

Το νέο αυτό σύστημα προορίζεται για χρήση σε όλες της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης και στηρίζεται σε μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να ανιχνεύσει το ψεύδος από τις μικρο-εκφράσεις του προσώπου τον ελεγχόμενων ατόμων στα σύνορα.

Ο στόχος του συστήματος δεν είναι μόνο η αύξηση των επιπέδων ασφαλείας στα σημεία ελέγχου, αλλά και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την απόφραξη των συνόρων και την επίσπευση της κυκλοφορίας των ταξιδιωτών. Η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος θα είναι έξι μήνες και το συνολικό κόστος του που θα καλυφθεί από την ΕΕ ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το αναμενόμενο οικονομικό όφελος από την γρηγορότερη κίνηση στα σύνορα αν το iBorderCtrl εφαρμοστεί ευρέως υπολογίζεται συνολικά σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια τον χρόνο.
Το iBorderCtrl είναι ένα ολοκληρωμένο φορητό σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί σε δρόμους, σταθμούς τραίνων, διαβάσεις, και οπουδήποτε αλλού. Ο έλεγχος που επιβάλει σε όλους είναι απόλυτα αντικειμενικός, αφού δεν θα στοχοποιούνται πλέον από τις ελεγκτικές αρχές συγκεκριμένες ομάδες ταξιδιωτών λόγω της προέλευσης ή της φυλής τους. Όλοι ανεξαιρέτως θα ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, γρήγορα, αποτελεσματικά, και χωρίς διακρίσεις. Με βάση το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, η υποβολή στον έλεγχο του iBorderCtrl γίνεται εθελοντικά, οπότε μπορεί κάποιος προς το παρόν να τον αρνηθεί. Οι αρχές σε αυτή την φάση θα χρησιμοποιήσουν το iBoarderCtrl για να συλλέξουν δεδομένα, και όχι για να αποφασίσουν για την διέλευση κάποιου ταξιδιώτη με βάση τα τελικά αποτελέσματά του ελέγχου. Ο ρόλος του προς το παρόν δηλαδή θα είναι δοκιμαστικά συμβουλευτικός.
Ο τρόπος λειτουργίας του iBorderCtrl βασίζεται σε έναν συνδυασμό δεδομένων που παράγονται από τα παρακάτω οπτικοακουστικά συστήματα που ενσωματώνει:
  • ADDS (Automatic Deception Detection System) – Αυτό το υποσύστημα συλλέγει τα δεδομένα από τον αρχικό έλεγχο και προκαθορίζει την σειρά των ερωτήσεων που θα γίνουν με βάση τις μικρο-εκφράσεις του εξεταζόμενου. Επίσης καθορίζει το φυσιολογικό πλαίσιο απόκλισης από το βιομετρικό του προφίλ, οπότε και ανιχνεύει εκφράσεις που συνοδεύουν ψευδείς απαντήσεις.
  • Biometrics module – Το υποσύστημα βιομετρικού ελέγχου χρησιμεύει για την ταυτοποίηση του ταξιδιώτη. Με την χρήση 2 σκάνερ, εξετάζει τα δακτυλικά αποτυπώματα και το φλεβικό αποτύπωμα στην παλάμη του εξεταζόμενου.
  • FMT (Face Matching Tool) – Αυτό το υποσύστημα αναλύει την φωτογραφία του ταξιδιώτη και καθορίζει την βιομετρική του ταυτότητα. Επίσης, σε μελλοντικές χρήσεις (περάσματα από σύνορα) παράγει ένα σκορ ταύτισης.
  • DAAT (Document Authenticity Analytics Tool) – Υποσύστημα που ελέγχει την γνησιότητα των κατατεθέντων εγγράφων του ελεγχόμενου ταξιδιώτη. Υποστηρίζεται από μια πλούσια βάση δεδομένων χαρακτηριστικών απάτης, οπότε είναι σε θέση να αναγνωρίσει πλαστά έγγραφα εύκολα και γρήγορα.
  • HHD (Hidden Human Detection) – Το υποσύστημα που βοηθάει του ελεγκτές να βρούνε κρυμμένους ανθρώπους μέσα σε οχήματα, βαγόνια, κλπ.
  • ELSI (External Legacy and Social Interfaces) – Υποσύστημα ταυτοποίησης των κατατεθέντων πληροφοριών με βάσεις δεδομένων όπως social media προφίλ, κρατικές βάσεις δεδομένων, ή και άλλες.
  • RBAT (Risk Based Assessment Tool) – Το υποσύστημα που παράγει το τελικό σκορ ρίσκου για κάθε εξεταζόμενο ταξιδιώτη με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα υπόλοιπα υποσυστήματα.
  • BCAT (Border Control Analytics Tool) – Το υποσύστημα που βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα για την γρήγορη προσαρμογή του iBorderCtrl σε νέες μεθόδους και καταστάσεις. Είναι αυτό που στην ουσία κάνει την τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος έξυπνη και προσαρμόσιμη.
Στο τέλος, το σύστημα υπολογίζει έναν συνολικό βαθμό ρίσκου για τον εξεταζόμενο ταξιδιώτη, βασιζόμενο στα δεδομένα που συνέλεξε. Αν και η ομάδα ανάπτυξης του iBorderCtrl δεν υπόσχεται 100% αξιόπιστα αποτελέσματα, θεωρούν ότι το γεγονός της συλλογής στοιχείων από τόσα πολλά διαφορετικά υποσυστήματα οδηγεί σε αρκετά ακριβή τελικά αποτελέσματα.
Οι ταξιδιώτες που θα περάσουν εθελοντικά από τον έλεγχο του iBorderCtrl καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία του ηλεκτρονικά εκ των προτέρων, επιτρέποντας στο σύστημα να κάνει την απαραίτητη προεργασία. Στο σημείο ελέγχου, οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε μια σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων από τον ελεγκτή, και το iBorderCtrl θα αξιολογήσει το κατά πόσον απαντούν ειλικρινά ή όχι συλλέγοντας οπτικά και ακουστικά δεδομένα. Το αν και σε τι βαθμό το σύστημα θα παράγει αξιόπιστα συμβουλευτικά συμπεράσματα μένει να το αξιολογήσουν οι έμπειροι ελεγκτές των συνόρων στην διάρκεια του πιλοτικού αυτού προγράμματος.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν...