Προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και των ψαράδων και του κρεοπώλη της γειτονιάς, ο ζωγράφος John Craxton γνώρισε και έζησε την Κρήτη σαν Κρητικός, την αγάπησε σαν ντόπιος και την τίμησε στέλνοντας εικόνες της σε όλο τον κόσμο μέσω των έργων του
Η ταυτότητά του έγραφε Craxton αλλά ο ίδιος αισθανόταν … Κραξτονάκης! Ο Άγγλος ζωγράφος John Craxton είναι – με ένα διαφορετικό τρόπο – το πρόσωπο του σημερινού #face_stories. Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε την Κρήτη και ιδίως τα Χανιά, “αιχμαλώτισε” την ενέργεια του νησιού και την αύρα των ανθρώπων της και μάς δείχνει μέσα από το έργο του πόσα θαύματα βιώνουμε καθημερινά, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε!
“Η έκθεση μας επιβεβαιώνει ότι ο τόπος μας είναι όντως προικισμένος. Είναι ένας τόπος που δεν είναι τυχαίο ότι είναι διαχρονικά αγαπητός” – λέει στο Cretalive, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, μιλώντας για τον John Craxton. “Μάς παρουσιάζει τον τόπο μας με μια καθαρή ματιά και μας δείχνει ότι αν βγάλεις λίγο τη σκόνη, τη φασαρία … κοίτα τί ωραία που είναι εδώ που ζεις!” – προσθέτει ο ίδιος.
Ο John Craxton ήταν συνομιλητής της υψηλής κοινωνίας και ταυτόχρονα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Ήταν φίλος με τη Μαρίκα Μητσοτάκη, με την οποία συναντιούνταν πολύ συχνά για φαγητό και συζήτηση – είχε και το σταθερό τηλέφωνο της οικογένειας στον τηλεφωνικό κατάλογο που είχε φτιάξει ο ίδιος με τα “βασικά” τηλέφωνα για εκείνον. Ταυτόχρονα υπήρχε και ένας πολύ μεγάλος κύκλος ανθρώπων που τον υποστήριζε στις εκθέσεις του, ενώ συνδιαλεγόταν και με τους ανθρώπους “της διπλανής πόρτας”.
Προέρχεται από μια μουσική και εύπορη οικογένεια της Αγγλίας, και ο ίδιος “παραστράτισε”, ξεφεύγοντας από τη Μουσική αλλά παραμένοντας στην Τέχνη, καθώς μεταπήδησε στη Ζωγραφική. Σε πολύ νεαρή ηλικία έφυγε από τη γενέτειρά του την Αγγλία, ταξίδεψε στην Ελλάδα, έζησε στην Ύδρα και τον Πόρο, γνώρισε και συνυπήρξε με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Σεφέρης και μετά το 1960 έφτασε στα Χανιά, όπου τον οδήγησε η αγάπη του για τον Μινωικό Πολιτισμό και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Έφυγε το 2006 για την Αγγλία με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσει, όμως τον βρήκε ο θάνατος το 2009. Κατ’επιθυμία του, ωστόσο, επέστρεψαν στην Κρήτη οι στάχτες του, που σκορπίστηκαν στο λιμάνι των Χανίων.
Μετά την απολύτως επιτυχημένη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση “John Craxton: Μια ελληνική ψυχή” φιλοξενείται ως και τα τέλη Ιανουαρίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, προσελκύοντας μεγάλους αλλά και μικρούς! Μάλιστα το ενδιαφέρον από τους λιλιπούτειους φιλότεχνους είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με την Έφορο και Προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Αθηνά Γιαννουλάκη, με τα στελέχη της Πινακοθήκης να υποδέχονται παιδιά από το νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο με διαφορετικά προγράμματα και διαδραστικές ξεναγήσεις, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
Η έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.
ΙΝFO:
“John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”
Διάρκεια: 8 Οκτωβρίου 2022 – 31 Ιανουαρίου 2023
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98-102
Τηλ: +30 28210 92294 και +30 28210 92419
Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr
Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00
Κυριακή 10:00 έως 14:00, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ