Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μια νέα τεχνολογία αιματολογικών εξετάσεων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να ανιχνεύει πάνω από το 80% των καρκίνων του ήπατος.
Το νέο τεστ αίματος, που ονομάστηκε «Αξιολόγηση DNA θραυσμάτων για έγκαιρη αναχαίτιση» (DELFI), αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Johns Hopkins Sidney Kimmel.
Έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση αλλαγών κατακερματισμού που συμβαίνουν μεταξύ του DNA που αποβάλλεται από καρκινικά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος, γνωστό ως DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA).
Στην πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη πέρυσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία DELFI σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 724 άτομα για να ανιχνεύσουν τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), έναν τύπο καρκίνου του ήπατος.
Από τα συνολικά δείγματα πλάσματος, 501 συλλέχθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπεριέλαβαν επίσης δείγματα από 75 ασθενείς με HCC για εκπαίδευση και επικύρωση του μοντέλου μηχανικής μάθησης, ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί δεδομένα και αλγόριθμους για τη βελτίωση της ακρίβειας.
Τα υπόλοιπα 223 δείγματα συλλέχθηκαν από το Χονγκ Κονγκ και περιλάμβαναν δείγματα από 90 ασθενείς με HCC, 35 ασθενείς με κίρρωση του ήπατος που σχετίζονται με τον HBV, 66 ασθενείς με ιό ηπατίτιδας Β (HBV) και 32 άτομα χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.
Χρησιμοποιώντας την εξέταση αίματος, η τεχνολογία DELFI μετρά τη διαδικασία με την οποία το DNA συγκεντρώνεται στον πυρήνα ενός κυττάρου. Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση του μεγέθους και της ποσότητας DNA απαλλαγμένου από κύτταρα από διάφορες περιοχές του γονιδιώματος που υπάρχει στην κυκλοφορία.
Η τεχνολογία ανιχνεύει την παρουσία καρκίνου αξιολογώντας πολλά ίχνη cfDNA για μη φυσιολογικά πρότυπα, μαζί με το μέγεθος και την ποσότητα του DNA που υπάρχει σε διαφορετικές γονιδιωματικές περιοχές.
Με 88% ευαισθησία και 98% ειδικότητα, η τεχνολογία DELFI εντόπισε καρκίνους του ήπατος στα πρώτα τους στάδια.
Η επίκουρη καθηγήτρια Amy Kim της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins δήλωσε: «Προς το παρόν, λιγότερο από το 20% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου υποβάλλεται σε έλεγχο για καρκίνο του ήπατος λόγω της προσβασιμότητας και της μη βέλτιστης απόδοσης των τεστ.
«Αυτή η νέα εξέταση αίματος μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος που ανιχνεύονται, σε σύγκριση με την τυπική διαθέσιμη εξέταση αίματος και να αυξήσει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επικυρώσουν τη νέα προσέγγιση για κλινική χρήση σε μεγαλύτερες μελέτες.