Στα πλαίσια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών
Η διαφορετικότητα δεν είναι απαραίτητο να παράγει αντιπάλους. Οι κουλτούρες μας δεν είναι σφραγισμένες μέσα σε αδιαπέραστα όστρακα. Ο κόσμος μας δεν είναι καταδικασμένος να είναι αδιάκοπα διασπασμένος. Μπορεί ακόμα να σωθεί.
Μα αυτό δεν ήταν πάντα-από την αυγή της ανθρώπινης περιπέτειας- ο πρωταρχικός σκοπός της τέχνης;»
Με αυτά τα λόγια στο πρόγραμμά του υποδέχτηκε ο Jordi Savall, ο καταλανός καλλιτέχνης των μεσογειακών καταβολών όλους όσοι πέρασαν την πόρτα του Ωδείου Ρεθύμνου χτες βράδυ, για να τον ακούσουν.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης , κατανυκτικής, προσήλωσης στον ήχο που παρήγαγε ο μεγάλος μουσικός, το ακροατήριο μπόρεσε να γευτεί πραγματικά τι σημαίνει ήχος της Μεσογείου αφού ήχοι γνώριμοι και τόσο κοντά στην δική μας μουσική κουλτούρα έκαναν το γύρο της αίθουσας γεννώντας στους παριστάμενους την αίσθηση μιας πραγματικής μουσικής συγγένειας με όλους τους λαούς που μοιράζονται τη Μεσόγειο, «τη Θάλασσά Μας» όπως την έλεγαν οι Λατίνοι.
Με έργα από Ιταλικά και Γαλλικά χειρόγραφα του 13ου αιώνα αλλά και μουσική από την πατρίδα του, την Ανδαλουσία, με ήχους που έφταναν από το μακρινό Μαρόκο, παραδοσιακά κομμάτια από το Αφγανιστάν, την Περσία, αλλά και το Σεράγεβο, μα και σεφαραδίτικα της Κωνσταντινούπολης ο Σαβάλ επιχείρησε να δείξει ότι είμαστε όλη από την ίδια μήτρα και ότι η μουσική είναι ίσως η μόνη γλώσσα που μας ενώνει τόσο άρρηκτα από καταβολής κόσμου. Γιατί είναι η γλώσσα που μιλάει στην ψυχή…
Ο μεγάλος καλλιτέχνης έπαιξε λύρα ντε άρκο και ρεμπάπ. Τον συνόδευσαν ο Dimitri Psonis που ήταν στα κρουστά, το πέρσικο σαντούρι(των 72 χορδών) και τη μαροκινή κιθάρα (σάζι) και ο Driss El Maloumi που έπαιξε ούτι.
Ο Jordi Savall δεν έχασε την ευκαιρία να εξηγήσει στο ακροατήριο με ποιο τρόπο από το 13ο αιώνα και μετά η μουσική της Δύσης περνάει στην πολυφωνία και γράφεται ενώ η μουσική της ανατολής παραμένει στην προφορική της παράδοση. Εξαίρεση αποτελεί το χειρόγραφο του Dimitrie Cantemir που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πολύτιμες πληροφορίες δόθηκαν επίσης και για τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, τον τρόπο κατασκευής τους αλλά και τις συνάφειες που έχουν ανά τη Μεσόγειο όπως πχ. το σάζι με το δικό μας μπουλγαρί .
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας και χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Στέλιος Χαρκιανάκης. Ο κ. Χαρκιανάκης ευχαρίστησε τον κ. Σαβάλ τονίζοντας ότι είναι εξαιρετική τιμή για την πόλη μας η παρουσία του μια που τον θεωρούμε πια φίλο του Ρεθύμνου. Δεν είναι η πρώτη φορά εξ’άλλου που η δουλειά του παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο.
Νωρίτερα στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών ο χώρος πλημμύρισε από μελωδία μια που το κουιντέτο πνευστών από τη Ρωσία, Libertas, έδωσε ρεσιτάλ με έργα του Προκόφιεφ αλλά και του Μότσαρτ. Ήταν μια έκπληξη για τους περαστικούς αλλά και μια ευκαιρία για όσους πήγαν, να απολαύσουν μουσική από ένα δροσερό σύνολο νέων μουσικών.
Η επόμενη εκδήλωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 1 Οκτώβρη 12.00 – 14.00 Θα γίνει παρέλαση μουσικών στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή χορευτών, σημαιοφόρων και των σχημάτων Pipes and Drums( πνευστά και τύμπανα) από τον Καναδά, τη Σκωτία και τη Νέα Ζηλανδία. Συμμετέχει η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.
Στις 2 Οκτώβρη το Club Pirouett από την Εσθονία θα δώσει παράσταση καλλιτεχνικής γυμναστικής στο κλειστό στάδιο « Μελίνα Μερκούρη» στις 18.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το ίδιο βράδυ στο Δημοτικό Στάδιο «Σοχώρα» στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Tattoo στην Κρήτη. Συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.