Χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «παιδικό σταθμό». Δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε τροχιά για τον «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο,» τονίζοντας ότι ο Τραμπ «τον ανησυχεί,» ενώ παρατήρησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίζεται τα καθήκοντά του ως «ριάλιτι σόου.» Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Μπομπ Κόρκερ υποστήριξε τα σχόλια του, προσθέτοντας: «Σκέφτομαι πολύ πριν μιλήσω. Κοιτάξτε, δεν τα λέω για να τα λέω και φυσικά τα υποστηρίζω, ναι,» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN
Ο Κόρκερ αναφέρθηκε επίσης και στην κινητοποίηση του Λευκού Οίκου προκειμένου να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι θα είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο αυξάνει το έλλειμμα των ΗΠΑ. «Όχι,» απάντησε κατηγορηματικά σε ερώτηση εάν θα ψηφίσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα προκαλεί αύξηση του ελλείμματος. «Νομίζω ότι αυτό το έχω ξεκαθαρίσει,» πρόσθεσε.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κόρκερ άσκησε την σκληρότερη μέχρι σήμερα κριτική από οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή στον πρόεδρο Τραμπ αμφισβητώντας ανοιχτά τις ενέργειες του, τις αναρτήσεις του στο Twitter, αλλά και το ταμπεραμέντο του. Παράλληλα, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι τις ανησυχίες του συμμερίζεται σχεδόν το κάθε μέλος της ομάδας των 52 Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στην Γερουσία.
Ο Κόρκερ, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι του αρνήθηκε την πολιτική υποστήριξή του προκειμένου να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην Γερουσία, το 2018. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τενεσί αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του προέδρου.
«Κοιτάξτε έχω ανησυχίες εδώ και αρκετό καιρό και τις εκφράζω. Συμμετέχω σε ιδιωτικά δείπνα, έχω ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες. Προσπάθησα να επέμβω σε θέματα τα οποία νομίζω ότι πηγαίνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση και δεν εξυπηρετούν το καλό της χώρας μας. Αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Στο ίδιο πλαίσιο μαχόμαστε και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για αρκετό καιρό,» πρόσθεσε ο Κόρκερ.
Ωστόσο, παρασκηνιακά μερικά μέλη της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται ότι προσπαθούν ν’ αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τον Κόρκερ, μετά από την οξεία επιδείνωση που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς τηλεφώνησε στον Κόρκερ, σε μία κίνηση που επιβεβαιώνει τον ρόλο του “ειρηνοποιού” που έχει ο ίδιος εντός της κυβέρνησης.
Ο Κόρκερ δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σχετικά με ζητήματα που άπτονται της φορολογικής μεταρρύθμισης. Με τον Κόρκερ, φέρεται να έχει συνομιλήσει και ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, για τον οποίο ο γερουσιαστής έχει δηλώσει ότι είναι μεταξύ των τριών στελεχών της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης που αποτρέπουν τις ΗΠΑ από το «χάος.» «Είχα συνομιλίες από την κορυφή της πυραμίδας με τον Πενς, τον υπουργό των Οικονομικών και τον Τίλερσον, όπως κάνουμε πάντα,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ για τις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη της κυβέρνησης.
Πέρα από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Τραμπ και του Κόρκερ, πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος χρειάζεται άμεσα την υποστήριξή του, εξαιτίας της θέσης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο ρόλος του Κόρκερ θα είναι καθοριστικός για την ψήφιση νέου πλαισίου κυρώσεων για το Ιράν, αφού ζήτησε από το Κογκρέσο την εξεύρεση μιας νέας λύσης στον καθορισμό των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Από την πλευρά του, ο Κόρκερ υποστήριξε ότι προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου και κυρίως των Δημοκρατικών, είναι αναγκαίο για την Ουάσινγκτον να καθησυχάσει την Ευρώπη, ότι η νέα νομοθεσία κυρώσεων που θα προωθήσει δεν θα εξουδετερώνει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Το εγχείρημα αυτό, θα επιτευχθεί μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο διπλωματίας με τους Ευρωπαίους,» τόνισε ο Κόρκερ.
Η διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) υπογράφτηκε στην Βιέννη (14 Ιουλίου 2015) από το Ιράν, την Κίνα, την Γαλλία, την Ρωσία, την Γερμανία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, προσπαθούν ν’ αναπτύξουν πλαίσιο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με το Ιράν, μέσω της κατάργησης ή της χαλάρωσης των περιορισμών του διεθνούς εμπάργκο που εφαρμόζονταν πριν από την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας. Η κεντρική εκτίμηση όλων, πλην των ΗΠΑ, είναι ότι το Ιράν τηρεί τα προβλεπόμενα από το κείμενο της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης ουσιαστική ανάγκη από την πολιτική υποστήριξη του Κόρκερ στην Γερουσία για την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την απλούστευση του φορολογικού κώδικα. Την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένουν εδώ και καιρό τόσο οι εταιρίες, όσο και φυσικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, με αφορμή την προσπάθεια μείωσης των φορολογικών συντελεστών που έχει εξαγγελθεί προεκλογικά από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση στην Γερουσία παραμένει δύσκολη εξαιτίας του αριθμητικού συσχετισμού στην κατανομή των εδρών, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών, με τον πρόεδρο Τραμπ να έχει κινητοποιηθεί προωθώντας το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αυτό να υποστηριχτεί και από Δημοκρατικούς Γερουσιαστές. «Ανησυχώ όπως όλοι, ενώ εδώ και δέκα χρόνια και εννέα μήνες ακούω σχετικά με τα ελλείμματά μας. Θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάτι που αυξάνει τα ελλείμματα στο νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση,» τόνισε.
Σε πολιτικό επίπεδο, μετά το αρνητικό προηγούμενο της αποτυχημένης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν και ν’ αντικαταστήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα βγάλει την κυβέρνηση Τραμπ από το αδιέξοδο της νομοθετικής στασιμότητας.
Σε συνδυασμό με τα ανοιχτά μέτωπα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Ρωσία, την Μέση Ανατολή, το Ιράν, αλλά και την Βόρεια Κορέα, η πολιτική υποστήριξη μελών του Κογκρέσου στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ είναι καθοριστικής σημασίας.
CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.