Τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για την αντιμετώπιση της νέας επικίνδυνης κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός στη σύνοδο για την ειρήνευση στην περιοχή, που πραγματοποιείται στο Κάιρο της Αιγύπτου και στην οποία συμμετέχουν ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι από τον αραβικό κόσμο και τη Δύση.
Στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για την επικρατούσα κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τονίζοντας ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», ενώ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», κάνοντας, παράλληλα, και ειδική αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα»
Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο».
»Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή και προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος, «και δικαίως αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με την πιθανότητα εκτοπισμού των ανθρώπων στη Γάζα».
«Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον βασιλιά Αμπντουλάχ αλλά και τον πρόεδρο Σίσι και να τους πω ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα μαζί τους στο πλευρό τους, διότι μια κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες, ενώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να αμβλύνουμε τον πόνο».
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των ομήρων και εξέφρασε την ανησυχία ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση, ενόψει και της εκπεφρασμένης θέσης του Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση».
Από την άλλη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής και δεσμεύτηκε ότι «θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».