Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που αντικρύζουν οι κάτοικοι των χωριών της Θεσσαλίας που επιστρέφουν στις εστίες τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Το νερό δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του, χάθηκαν κόποι μιας ζωής. Παντού σκουπίδια και φερτά υλικά, ενώ η οσμή από τα νεκρά ζώα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.
Παλαμάς Καρδίτσας
Στον Παλαμά Καρδίτσας, μετά τις πλημμύρες, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των νεκρών ζώων, των σωρών από σκουπίδια που θέλουν πέταμα αλλά και άλλων επιβλαβών υλικών που παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι αδειάζουν τα σπίτια τους από την κατεστραμμένη οικοσκευή τους. Τα νερά σάπισαν τα πάντα στα περισσότερα σπίτια του Δήμου Παλαμά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να πετάξουν σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα. Αρκετά φαρμακεία δεν έχουν βασικά φάρμακα.
Απελπισμένοι οι άνθρωποι που γυρίζουν πίσω στο Ψαθοχώρι, ένα χωριό 200 κατοίκων. Πολλά είναι τα σπίτια, πλίθινα ή πέτρινα που κατέρρευσαν κάτω από την πίεση των ορμητικών χειμάρρων. Για αβέβαιο μέλλον μιλούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές. Εδώ και 6 μέρες οι κάτοικοι του Ψαθοχωρίου δεν έχουν ρεύμα και νερό. Όπως λένε οι ίδιοι οι αρμόδιοι τους απάντησαν ότι θα εξομαλυνθεί σε περίπου 2 εβδομάδες από τώρα. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι ουδέποτε έλαβαν μήνυμα 112 στο κινητό τους, που θα τους ειδοποιούσε για την επερχόμενη πλημμύρα. Για το Ψαθοχώρι το 112 ήταν η καμπάνα του χωριού που χτύπησε. Περιουσίες θαμμένες στην λάσπη και στα Καλογριανά. Μεγάλες οι ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αγίας Τριάδας.
Φαρκαδόνα Τρικάλων
Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα από τα δύο και τα τρία μέτρα που έφτασαν, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από το στρατό και σε δομές, στο κέντρο υγείας, σε σχολεία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές.
Λάρισα
Μια βδομάδα σχεδόν, μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας η Λάρισα στις παραποτάμιες συνοικίες της μοιάζει «βομβαρδισμένη» πόλη. Μέρα και νύχτα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος δείχνει να πέρασε. Στον Άγιο Θωμά, οι κάτοικοι παλεύουν με τις λάσπες για να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και να αντικρίσουν την απόλυτη καταστροφή.
Στον Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο πάνω από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα. Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα. Έγιναν έρευνες από δύτες σήμερα κι εκεί όπως και σε άλλες περιοχές για τυχόν αγνοούμενους στη θάλασσα.
Υγειονομική βόμβα τα χιλιάδες νεκρά ζώα – Γρίφος η απομάκρυνσή τους
Την ίδια ώρα, σε δύσκολο παζλ φαίνεται ότι αναδεικνύεται η απομάκρυνση των νεκρών ζώων στις πληγείσες, από την κακοκαιρία Daniel, περιοχές των Τρικάλων, παρά τις διαβεβαιώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, περί οργάνωσης πλήρους σχεδίου.
Κανένα σχέδιο δεν έχει υπάρχει και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντικρίζουν καθημερινά ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο χιλιάδων ζώων που είναι ικανό να αποτελέσει μια τεράστια υγειονομική βόμβα.
Το αθάνατο ελληνικό χάος αποτυπώθηκε, άλλωστε, χθες στο ρεπορτάζ του Star και της δημοσιογράφου, Κατερίνας Ρίστα, η οποία μετέδωσε το μπαλάκι των ευθυνών σε ό,τι αφορά στο δύσκολο έργο της απομάκρυνσης των νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές.
Η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού έκανε γνωστό ότι ο υπεύθυνος, σύμφωνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη Θεσσαλία είναι ο Απόστολος Μπίλλης, όταν όμως επικοινώνησε μαζί του, ο αντιπεριφερειάρχης της είπε πως υπεύθυνος είναι ο δήμος.
Τι απάντησε ο δήμαρχος Παλαμά; Ότι τα νεκρά ζώα στις γειτονιές πρέπει να τα μαζέψει… ο κόσμος. Πώς; Να ανοίγουν τάφρους και να τα πετάνε μέσα.
Το αλαλούμ, όμως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς σε κάποιες περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, η ταφή ζώων. Όπως στο Βαλτινό, το Δενδροχώρι και τη Φωτάδα.
Αντίθετα, σε άλλες περιοχές τα ζώα εξακολουθούν να κείτονται νεκρά μέσα και έξω από τα ποιμνιοστάσια ή και σε χωράφια, ενώ ειδικά στα Μεγάλα Καλύβια επιχειρήθηκε χθες η ταφή περίπου 60 με 80 ζώων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω ασυνενοησίας για τη διαδικασία και την έκδοση σχετικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων φορέων.
Επίσης, στη Ζηλευτή Τρικάλων, κάτοικοι μπλόκαραν χθες δύο φορτηγά οχήματα φορτωμένα με νεκρά ζώα, που είχαν ως προορισμό τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ημερόκλιμα Παλαιοσαμαρίνας, χωρίς να είναι γνωστό από ποιες περιοχές είχαν απομακρυνθεί τα κουφάρια των ζώων και ποιος φορέας είχε δώσει τη σχετική εντολή.
Κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, στα Τρίκαλα, όπου έχουν πνιγεί πάνω από 2.000 ζώα, εξέφρασαν σήμερα την αγανάκτησή τους τόσο στον δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, «για την καθυστέρηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινότητα», όπως δήλωσαν.
Όπως μετέφεραν στους δύο αυτοδιοικητικούς, κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι, κτηνοτρόφοι και αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ολόκληρη η Κοινότητα έχει κυριολεκτικά παραλύσει οικονομικά και κοινωνικά.
Στο μείζον, δε, ζήτημα της απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που παραμένει στην περιοχή σε κατάσταση σήψης, αποφασίστηκε λόγω του επείγοντος, η ταφή τους, με βάση σχετική απόφαση που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που προβλέπει καύση, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Τρικκαίων.