«Στριμωγμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το κόμμα της, η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει εχθρική σ’ έναν αληθινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Από την άλλη, σημειώνει, «ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κατάστασης της Γαλλίας και των εσωτερικών διαιρέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «έφθασε στα όρια του λειτουργήματός του στρατευόμενος υπέρ του ‘ναι’ στο ερώτημα που τέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στους έλληνες ψηφοφόρους».
«Ποια θα είναι λοιπόν η ‘ουρανόπεμπτη’ προσωπικότητα που θα φανεί ικανή να κάνει διάλογο με τον κ. Τσίπρα; Ποιος μπορεί να αρχίσει τον διάλογο μ’ αυτόν τον ηγέτη τον οποίο ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης βλέπει σαν τον άνθρωπο που τολμάει να υψώσει το ανάστημά του ως ο εκπρόσωπος των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης;», αναρωτιέται η Le Monde, για την οποία η Ε.Ε. «εξακολουθεί να αναζητάει μια στρατηγική και κάποιον για να την ενσαρκώσει», καθώς «η συζήτηση υπερβαίνει την οδυνηρή ελληνική περίπτωση και το ζήτημα της δημοσιονομικής λιτότητας. Αφορά το μέλλον της Ένωσης και τη λειτουργία της».
Η Le Monde εκτιμά ότι «από την Κυριακή μέχρι σήμερα, Τρίτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέφυγαν πίσω από τους υπουργούς Οικονομικών, λέγοντας πως είναι οι μόνοι που μπορούν να ακούσουν και να αναλύσουν αυτό που μπορεί να προτείνει η Αθήνα», ενώ οι επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μολονότι «θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στην εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος», δεν θα είναι σε θέση «να αρχίσουν μια πολιτική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί ένα ‘Grexit’, το οποίο θα επιδείνωνε την υπαρξιακή κρίση της Ε.Ε.».