Την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων τις επόμενες μέρες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εισηγηθεί αν απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την περιφέρεια. Την ίδια ώρα η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή της σύσκεψη αποφάσισε να εντάξει όλη την Περιφέρεια Αχαΐας σε “βαθύ κόκκινο”, ενώ προβληματίστηκε με την πορεία της επιδημίας στην περιοχή του Ρεθύμνου αφού υπάρχουν σκέψεις να μπει στο κόκκινο. Σημειώνεται ότι το Ρέθυμνο δεν βρίσκεται μεταξύ των “κόκκινων” περιοχών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 112 νέα κρούσματα στην Αχαΐα. 42 στο Ρέθυμνο σήμερα ενώ την Τριτη ήταν 19.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς και τα νοσοκομεία στην Πάτρα είναι σχεδόν γεμάτα. Για τη Θεσσαλονίκη, μια αντιπροσωπευτική εικόνα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ και ο Υπουργός Υγείας θα βρεθεί αύριο εκεί ώστε να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση.
Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:
- Αττικής: 795
- Θεσσαλονίκης: 101
- Αιτωλοακαρνανίας: 16
- Αργολίδας: 6
- Αρκαδίας: 3
- Αχαϊας: 112
- Άρτας: 3
- Βοιωτίας: 26
- Δράμας: 1
- Έβρου: 3
- Εύβοιας: 57
- Ευρυτανίας: 1
- Ζακύνθου: 2
- Ηλείας: 24
- Ημαθίας: 7
- Ηρακλείου: 24
- Θάσου: 7
- Θεσπρωτίας: 1
- Θήρας: 1
- Ιωαννίνων: 19
- Καβάλας: 5
- Καλύμνου: 9
- Καρδίτσας: 8
- Κεφαλληνίας: 5
- Κέρκυρας: 4
- Κιλκίς: 8
- Κοζάνης: 5
- Κορινθίας: 21
- Λακωνίας: 1
- Λάρισας: 27
- Λασιθίου: 4
- Λέσβου: 5
- Μαγνήσιας: 5
- Μεσσηνίας: 2
- Μυκόνου: 2
- Νάξου: 1
- Ξάνθης: 4
- Πέλλας: 8
- Πιερίας: 16
- Ρεθύμνου: 42
- Ροδόπης: 1
- Ρόδου: 1
- Σάμου: 2
- Σερρών: 5
- Τρικάλων: 12
- Φθιώτιδας: 8
- Φλώρινας: 1
- Χαλκιδικής: 15
- Χανίων: 1
- Χίου: 1
- Υπό διερεύνηση 49
Νωρίτερα σήμερα ωστόσο, ο καθηγητής Παθολογίας – λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος της Επιτροπής, Αχιλλέας Γκίκας, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την ανησυχία του για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ενώ εκτίμησε ότι η Κρήτη δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. «Βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, σε κάποιες περιοχές πιο ταχεία.» σημείωσε.
«Την Παρασκευή θα μιλήσουμε πάλι για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και οι τραυματικές εμπειρίες που μας οδηγούν. Αυτό να το συγχωρήσουμε στους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις για πιο γρήγορες αποφάσεις», σημείωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Η Κρήτη είχε δύο εστίες από συρροή. Σήμερα έχουμε καλύτερα νούμερα, δεν νομίζω πως θα αποτελέσει πρόβλημα», εκτίμησε σχετικά με την κατάσταση στην Κρήτη. Αναφερόμενος στα σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι πως στη χώρα υπάρχει μια κινητικότητα στις μικρές ηλικίες, στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά. Δεν είναι τεράστια τα νούμερα. Το ερώτημα είναι αυτό οδηγεί την επιδημία ή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων στην κοινότητα; Η επιστημονική γνώση ως τώρα είναι ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων. Αν τα κλείσουμε θα σταματήσουμε την επιδημία; Όχι, αλλά δεν θέλουμε την κινητικότητα που παράγουν στα πόδια μας».
Σχολάζοντας δε, το χρονικό περιθώριο του lockdown στην Αττική εκτίμησε ότι το διάστημα των 2,5 εβδομάδων είναι το μίνιμουμ. «Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσουμε στις 2,5 εβδομάδες. Κάπου στα μέσα Μαρτίου ή στο τέλος, εκεί περιμένουμε και την κορύφωση των εμβολιαστικών δράσεων» εκτίμησε.