ΚΟΣΜΟΣ

Long Covid: Ο «άγνωστος Χ» της πανδημίας – Τα νέα δεδομένα για τα φάρμακα

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του SARS-CoV-2, το «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση του long Covid παραμένει άδειο.

Γενικώς ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες των ανθρώπων να αναπτύξουν την πάθηση, αλλά η μόνη σίγουρη επιλογή για να αποφύγει κανείς το σύνδρομο long Covid είναι να μην κολλήσει καθόλου κορωνοϊό, πράγμα εξαιρετικά απίθανο.

«Για όποιον έχει μολυνθεί προσφάτως, δεν έχουμε καμία παρέμβαση που αποδεδειγμένα λειτουργεί» λέει η Akiko Iwasaki, ανοσολόγος και ερευνήτρια του long Covid στο Yale. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ελπίζουν πως η πρόβλεψη μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Δύο πρόσφατες μελέτες, οι οποίες ακόμη βρίσκονται υπό εξέταση, υποδηλώνουν ότι δύο χάπια πρόληψης της long Covid βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων μας: πρόκειται για το αντιικό Paxlovid και τη μετφορμίνη, ένα προσιτό φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οταν ένα από τα δύο χάπια λαμβάνονται νωρίς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, φαίνεται να μειώνεται, τουλάχιστον σε μικρό βαθμό, η πιθανότητα εμφάνισης long Covid. Στην περίπτωση της μετφορμίνης, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 42%.

Πάντως είναι νωρίς να πει κάποιος ειδικός με σιγουριά πως αυτά τα δύο φάρμακα λειτουργούν και για το long Covid.

Ο μεγαλύτερος άγνωστος της πανδημίας

Σε αυτό το σημείο, όμως, οποιαδήποτε πρόοδος μοιάζει σημαντική, καθώς το long Covid παραμένει ο «μεγαλύτερος άγνωστος» της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν ούτε καν για τον επιπολασμό της ή τα χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν.

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αμέτρητοι άλλοι παγκοσμίως έχουν νοσήσει με long Covid.

Οπως επισημαίνει το “The Atlantic”, οι βιομηχανίες αναζητούν διευρυμένες θεραπείες για το long Covid, παρά φάρμακα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εκδήλωσή της.

Είναι σαφές πως το έδαφος, λοιπόν, είναι ακόμη δύσβατο για την αντιμετώπιση του long Covid, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν προς το παρόν να κατανοήσουν τους εκλυτικούς παράγοντες μιας νόσου, την πηγή των συμπτωμάτων της και ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο.

Long Covid: Ποιες οι νέες, περίεργες συνέπειες του κορωνοϊού

Τα συχνά αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, έχουν σημαντική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων.

Αλλά τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid είναι πολύ ευρύτερα από αυτό. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη Μακρά Covid-19.

Μεγάλο μέρος της αρχικής δουλειάς που αναλήφθηκε για την κατανόηση της μακροχρόνιας Covid ήταν μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν, αλλά τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν με κορωνοϊό έχουν υποβληθεί σε διαχείριση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε σχετικά λίγα για τη μακρά Covid σε άτομα με τυπικά ηπιότερες αρχικές λοιμώξεις.

Στη μελέτη αναλύθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης από περισσότερα από 450.000 άτομα στην Αγγλία με επιβεβαιωμένη διάγνωση Covid και 1,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό Covid, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Έγινε αντιστοίχηση των δύο ομάδων πολύ στενά από άποψη των δημογραφικών, κοινωνικών και κλινικών χαρακτηριστικών τους. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκαν σχετικές διαφορές στην αναφορά 115 συμπτωμάτων στους γενικούς ιατρούς. Για όσους είχαν Covid, το η αξιολόγηση έγινε τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν 62 συμπτώματα, μόνο 20 από τα οποία περιλαμβάνονται στον ορισμό κλινικών περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μακροχρόνια COVID.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που βρήκαμε ότι συνδέονται στενά με τον COVID πέραν των 12 εβδομάδων ήταν εκπληκτικά και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Αυτές οι διαφορές στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μεταξύ των μολυσμένων και μη μολυσμένων ομάδων παρέμειναν ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, η εθνική ομάδα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση καπνίσματος, η παρουσία περισσότερων από 80 καταστάσεων υγείας και η προηγούμενη αναφορά του ίδιου συμπτώματος .

Εντοπίστηκε επίσης ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Η ανάλυση συμπεραίνει ότι η μακροχρόνια Covid μπορεί να χαρακτηριστεί σε τρεις διακριτές ομάδες με βάση τις συστάδες συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν. Η μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου το 80% των ατόμων με μακρά Covid στη μελέτη, αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονταν από κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, που εκπροσωπεί το 15%, είχε κυρίως ψυχική υγεία και γνωστικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος,εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και αϋπνία. Η τρίτη και μικρότερη ομάδα, που κατέλαβε το υπόλοιπο 5%, είχε κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και βήχα.

Αντιικά φάρμακα

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αντιικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του long Covid.

Ενα μέρος των περιπτώσεων του long Covid θα μπορούσε να οφείλεται σε «κομμάτια» του ιού που παραμένουν στο σώμα, προτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα να διεξάγει έναν «παρατεταμένο πόλεμο». Ετσι, ένα φάρμακο που καθαρίζει το μικρόβιο πιο γρήγορα θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να παραμείνει κάποιο μέρος του εισβολέα.

Το Paxlovid, το οποίο παρεμβαίνει στην ικανότητα του SARS-CoV-2 να αντιγράφει τον εαυτό του στο εσωτερικό των κυττάρων, ταιριάζει σε αυτό το σχέδιο.

«Η ιδέα εδώ είναι πραγματικά να το καταπνίξουμε εν τη γενέσει του» λέει ο Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος και επί μακρόν ερευνητής του Covid στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της πρόσφατης εργασίας του Paxlovid.

Την ίδια ώρα, μεγάλη κλινική δοκιμή για το Paxlovid έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει τη long Covid σε προσφάτως μολυσμένα άτομα. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έλαβαν τα χάπια διαπίστωσαν ότι είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα τρεις μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους σε σχέση με εκείνους που δεν τα έλαβαν.

Επίσης, σε άλλη πρόσφατη μελέτη, όσοι έλαβαν Paxlovid είχαν επίσης 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης για το long Covid, πάντως, ονόματι Al-Aly, θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην πρόληψη του συνδρόμου -αν επιβεβαιωθεί και σε άλλο δείγμα- θα είναι «μέτρια, όχι τεράστια».

Μετφορμίνη

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση της προσθήκης μετφορμίνης στην εργαλειοθήκη κατά του Covid παραμένει «θολή». Το φάρμακο δεν είναι το απολύτως κατάλληλο για να αντιμετωπίσει έναν αναπνευστικό ιό και, παρά την ευρεία χρήση του από τους διαβητικούς, οι ακριβείς επιδράσεις του στον οργανισμό παραμένουν ανεξερεύνητες, λέει η Stacey Schultz-Cherry, ιολόγος στο St. Jude Children’s Research Hospital.

Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως η μετφορμίνη μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 και άλλων παθογόνων να αναπαραχθούν.

Το χάπι φαίνεται επίσης να «αναζωογονεί» τα κύτταρα καταπολέμησης της νόσου και να αναχαιτίζει τη φλεγμονή.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μετφορμίνη φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει το long Covid, αλλά όχι το οξύ, σοβαρό Covid.

Ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες για να είναι ασφαλή τα συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Δεν είναι ακόμη σαφές, για παράδειγμα, αν τα φάρμακα λειτουργούν προσθετικά όταν συνδυάζονται με κάποιο/α άλλα, ούτε είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν σε όλους.

Το εγχείρημα εξεύρεσης φαρμάκων – θεραπειών για το long Covid είναι δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς πως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 200 συμπτώματα.

Το σημαντικό πάντως σε κάθε περίπτωση είναι να σταματήσουμε το long Covid όσο είναι στις αρχές. «Δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από το long Covid σύντομα. Οσο όμως την προλάβουμε στην αρχή, τόσο το καλύτερο» ανέφερε. «Οσο περισσότερο μπορούμε να προλάβουμε την έναρξη, τόσο καλύτερα θα είμαστε» πρόσθεσε ο ανοσολόγος του Yale.

Πηγή: The Atlantic

kathimerini.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

15 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

15 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

15 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

15 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

16 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

16 hours ago

This website uses cookies.