Του Χρήστου Ζερβά
Την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου, διεξάγεται ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών οι οποίες προσδιορίσθηκαν από πολλές εκπλήξεις και αναπάντεχες ανατροπές. Η τελευταία και πλέον εντυπωσιακή ακούει στο όνομα Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ο αριστερός υποψήφιος των εκλογών, άνθρωπος με ιδιαίτερη απήχηση και αποδοχή στη γαλλική κοινωνία, αύξησε την εκλογική επιρροή του, έφτασε δημοσκοπικά στο 20% και διεκδικεί όχι απλά την τρίτη θέση, εκτοπίζοντας ακόμη τον εκλεκτό της κεντροδεξιάς Φρ. Φιγιόν, αλλά ακόμη και την δεύτερη θέση!
Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της «Pop2017 BVA-Salesforce», η οποία δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Παρασκευή, ο Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει στάσιμος με 23%. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχασε μια μονάδα, με 22% και ακριβώς πίσω τους βρίσκονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο Μελανσόν με 20% πρόθεση ψήφου.
Η άνοδος του αριστερού Μελανσόν προκαλεί ανησυχία στα mainstream media που εκφράζουν κατά τεκμήριο την οικονομική ελίτ στη Γαλλία και τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Economist, ένας δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου θα μονομαχούν η Marine Le Pen και ο Jean-Luc Mélenchon, θα είναι η «εφιαλτική επιλογή”. Η Figaro αναφέρθηκε στον Mélenchon ως έναν «μικρό Chavez α λα γαλλικά” και οι Financial Times σημείωσαν ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η άνοδος του υποψήφιου της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ήδη αυξήσει το premium στα γαλλικά ομόλογα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για τις εξελίξεις.
Η ξαφνική εκλογική ώθηση του Μελανσόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση των ποσοστών του σοσιαλιστή υποψηφίου Μπενουά Αμόν που περιορίζεται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά(7,5%). Ομως, ο Μελανσόν κατάφερε να γίνει πειστικός στους Γάλλους ψηφοφόρους, επικαλούμενος την δική του ακέραιη προσωπική στάση και πορεία.
Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ώς το 2008, ο Μελανσόν παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα και αποχώρησε από το κόμμα για να υπερασπισθεί τις ιδέες του. Κι αυτό είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι της γαλλική αριστεράς.
Αντίθετα, ο μεγάλος αντίπαλος και βασικός διεκδικητής της προεδρίας Εμμανουέλ Μακρόν, υπήρξε κι αυτός μέλος του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Αλλά όπως λέει ο Μελανσόν στις προεκλογικές του περιοδείες, εκείνος παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα για να γίνει μέλος της τράπεζας Ρότσιλντ. Και για αυτό τον αποκαλεί παντού υποτιμητικά ως «τραπεζίτη», φράση που συνοδεύεται από τις έντονες αποδοκιμασίες του κοινού.
Ο Μελανσόν, που κανείς δεν υπολόγιζε στην αρχή της κούρσας, πραγματοποιεί σχεδόν παντού εντυπωσιακά μεγάλες συγκεντρώσεις. Από την τεράστια συγκέντρωση στη πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι ως την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση στη Λιλ, ο Μελανσόν αποδεικνύει ότι η όλη του προεκλογική εκσταρτεία πείθει ολοένα και περισσότερους Γάλλους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μελανσόν άγγιξε ήδη το 18,5%, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και είναι πολύ πιθανό να εκτοπισει από την τρίτη θέση τον υποψήφιο της γαλλικής κεντροδεξιάς Φτ.Φιγιόν, ο οποίος μετά το πλήγα που υπέστη από την αποκάλυψη του σκανδάλου αργομιθίας της συζύγου του, δεν ανέκαμψε ποτέ στις δηοσκοπήσεις αν και έως τότε θεωρούνταν σίγουρος αντίπαλος της ακροδεξιάς Ζαν Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, με το κεντρώο, τεχνοκρατικό προφίλ του έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστά πάνω από 24%, γεγονός που τον φέρνει στη πρώτη ή την δεύτερη θέση, να διεκδικεί στις επαναληπτικές εκλογές της 7ης Μαίου, τον προεδρικό θώκο, με υψηλές, άνω του 58% πιθανότητες επιτυχίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν στη περίπτωση αυτή. Οπως αναφέρει σε άρθρο του tο Politico Europe, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Μελανσόν είναι αποφασισμένοι να απέχουν από τον επαναληπτικό γύρο. Δεν προσέλθουν δηλαδή να ψηφίσουν τον Μακρόν, απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια εκλογής του κεντρώου υποψηφίου.
Ο Μελανσόν που αποτελεί το αντίπαλο προοδευτικό δέος στην δήθεν αντισυστημική, ακροδεξιά Λεπέν, προτείνει την επανίδρυση της 6ης Γαλλικής Δημοκρατίας, θεμελιωμένης πάνω στην ριζοσπαστική επαναθεμελίωση του γαλλικού ρεπουμπλικανισμού, με ενίσχυση του ανεξίθρησκου, δημοκρατικού κράτους πρόνοιας.
Την ίδια στιγμή η καμπάνια του είναι και η πιο προχωρημένη στο τεχνολογικό επίπεδο. Ηταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ολόγραμμα για να εμφανισθεί ταυτόχρονα σε συγκεντρώσεις σε δύο διαφορετικές πόλεις ενώ σημαντική επιτυχία σημειώνει η παρωδία video game με τον τίτλο «Fiscal Combat”.