Την νομοθετική ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στους ξενοδόχους να αντλούν νερό από την θάλασσα για να γεμίζουν τις πισίνες των συγκροτημάτων τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, θα αξιοποιήσουν φέτος εκατοντάδες ξενοδόχοι στην Κρήτη.
Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά των ειδικών, για την ανυπαρξία περιβαλλοντικών προδιαγραφών στην όλη διαδικασία.
Για το θέμα μίλησε στο patris.gr ο Μανόλης Τσακαλάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ρεθύμνου ,σημειώνοντας ότι πρόβλημα με την έλλειψη νερού αντιμετωπίζει κυρίως η ανατολική Κρήτη και όχι η δυτική.
Είναι και δωρεάν
Είπε ότι η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει φέτος ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών στην απόφαση να χρησιμοποιήσουν θαλασσινό νερό για τις πισίνες «το οποίο είναι και δωρεάν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε μάλιστα ότι επειδή τα μεγάλα συγκροτήματα δεν έχουν μια πισίνα, αλλά πολλές, μπορούν να χρησιμοποιούν στις μισές γλυκό και στις υπόλοιπες νερό της θάλασσας.
Αντιδράσεις από το εξωτερικό
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, μας είπε για το ίδιο θέμα ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όμως ήδη υπάρχουν αρνητικά σχόλια τουριστών από το εξωτερικό.
Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματά τους γράφουν πως στους Βρετανούς δεν αρέσει να κολυμπούν σε θαλασσινό νερό.
Οι επιφυλάξεις των ειδικών
Από την πλευρά τους οι ειδικοί έχουν επιφυλάξεις για την ποιότητα αυτού του νερού, καθώς δεν καθορίζονται οι απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας.
Η ρύθμιση επιτρέπει και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στον αιγιαλό, όπως αγωγών και αντλιών.
Το ερώτημα είναι, αναφέρει η Καθημερινή αν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της ρύθμισης είναι τελικά μεγαλύτερο από το όφελος όχι μόνο εξαιτίας της δυνατότητας παρέμβασης στον αιγιαλό από κάθε παράκτιο ξενοδοχείο, αλλά και επειδή δεν τίθεται κανένας περιορισμός για την ποιότητα του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, που έχει ως κύριο αντικείμενο τις προδιαγραφές για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος της ρύθμισης είναι «να δοθεί η δυνατότητα εξοικονόμησης ύδατος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλες αστικές χρήσεις».
Συγκεκριμένα προβλέπεται ρητώς η δυνατότητα εκτέλεσης έργων εγκατάστασης αγωγών για την άντληση και την απάντληση θαλάσσιου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητικές δεξαμενές νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αφού, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 272/2023, «τέτοιου τύπου έργα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, επειδή αυτό δεν προβλέπεται στον νόμο».
Επιτρέπει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στον αιγιαλό και δεν θέτει ποιοτικές προδιαγραφές για την απόρριψη του νερού.
Επιφυλάξεις
Παρότι ο στόχος της ρύθμισης είναι περιβαλλοντικός (η εξοικονόμηση νερού), η ρύθμιση δεν έχει καθόλου περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
«Αγγίζει» μόνο το θέμα της αδειοδότησης έργων στον αιγιαλό, χωρίς να ορίζει προϋποθέσεις γι’ αυτές τις παρεμβάσεις ,επομένως τις επιτρέπει με όποιον τρόπο κρίνει η… κάθε επιχείρηση.
Επίσης δεν θέτει ποιοτικές προδιαγραφές για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα.
Σε απάντηση των ισχυρισμών της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κα Μαρίας Λιονή και της ανακοίνωσης που εξέδωσε…
«Ναι τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι…
Δύο περιστατικά μαζικής άφιξης μεταναστών σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στα νότια παράλια της Κρήτης, προκαλώντας…
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε χωριό του Αποκόρωνα Χανίων, αποκαλύπτοντας ένα…
Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη των 4 κατηγορούμενων, μελών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, για τον θάνατο…
«Τα άκουσαν» Ντόναλτ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς για την αντιμεταναστευτική τους ατζέντα και τη στάση τους απέναντι στους…
This website uses cookies.