Την εκτίμηση πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοιού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης .
«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.
«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Η θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown» πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αυτή η λύση να δουλέψει.
Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πως θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων η οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητα τους ενώ έπρεπε.
«Δεν μπορώ να σας πω πως θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτυ ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο».
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.
“Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δε μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις που ενέχουν ρίσκα. Αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου η αύξηση της δόσης (σκληρότερο λοκντάουν), δε θα δουλέψει. Η αυστηροποίηση παρά του οτι θεωρητικά είναι η σωστή λύση, η Πολιτεία θα έχει τεράστια δυσκολία να την εφαρμόσει. Αν μπορεί να την εφαρμόσει να την κάνει. Αν δε μπορεί όμως… Αν κάνει τώρα μια πάρα πολύ σκληρή αυστηροποίηση, ας το κάνει σωστά. Ας πούμε, η απόφαση για περιορισμό της κίνησης με τον αριθμό 6 σε όλη την Ελλάδα δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση. Αν όμως αυξηθει η τηλεργασία, αυτή είναι σοβαρή αντιμετώπιση”, είπε.
“Η άλλη αγωγή είναι να πάρουμε ένα ρίσκο που λέει το εξής: Ανοίγουμε κάποιες δραστηριότητες πολύ ελεγχόμενα και συντεταγμενα, τα μαγαζιά με ραντεβού, μάσκες παντού, αποστάσεις, εστίαση έξω, τα σχολεία ώστε να αποσυμπιεστεί η κοινωνία ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανάγκη να κοινωνιοποιηθεί στα σπίτια αλλά να το κάνει συντεταγμένα έξω. Ας βγούμε όλοι έξω. Καλύτερα να βγούμε όλοι έξω και να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους παρα να είμαστε κλεισμένοι σε σπίτια παράνομα και χωρίς μέτρα. Το αυστηρότερο λοκντάουν δε θα πιάσει και να ανοίξουμε πλέον είναι ένα ρίσκο.
Τα καταστήματα έως 400 τ.μ., η Κρήτη και τα αλκοολούχα ποτά είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι…
Τα ήδη ακριβά εισιτήρια της ακτοπλοΐας θα γίνουν ακριβότερα από την 1η Μαΐου του 2025 κατά 10%-12%. Ο ένας…
Ο Γιάννης Η. Κάκανος, Υπαστυνόμος Β’ εν αποστρατείο, με κείμενό του με αφορμή την συμπεριφορά…
Για το δυστύχημα στα Χανιά, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 22χρονος να χάσει τη ζωή του αναφέρθηκε…
Η Κομματική Οργάνωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΕΒΕ) της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη…
Η ομάδα καλλιτεχνικής έκφρασης Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο γαλλικό…
This website uses cookies.