Τα δύο μεγάλα αιολικά project των ομίλων της Τέρνα Ενεργειακή και Ελίκα (Κοπελούζος) συγχωνεύονται σε ένα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ και να προχωρήσει η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου που περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είχαν δει την πόρτα της περιφέρειας. Όμως, τώρα, με τη συνένωση των σχεδίων, φαίνεται ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.
Τα όσα αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων στο πλαίσιο του Πακέτου Γιούνκερ και σύμφωνα με αυτή το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Τα προ ετών σχέδια των δύο εταιριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ προέβλεπαν την κατασκευή αιολικών σταθμών ισχύος 1.000 MW, η κάθε μία, δηλαδή αθροιστικά 2.000 MW.
Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε προχθές στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων η επένδυση θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 χιλιομέτρων από την περιοχή της Κορακιάς που θα καταλήγει στο κέντρο υπερυψηλής τάσης των Αχαρνών, ενώ επίσης προβλέπεται και αμφίδρομη ροή του καλωδίου.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 2,4 δισ. ευρώ, με ημερομηνία έναρξης τον Απρίλιο του 2019 ενώ η προβλεπόμενη ενέργεια των αιολικών θα υποκαταστήσει θερμική ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη με εκτιμώμενο κόστος στα 185 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, το έργο φέρνει μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ με τον παροπλισμό των πετρελαϊκών μονάδων και τη θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία. Έτσι η ΔΕΗ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες προμήθειας πετρελαίου και συντήρησης αυτών των σταθμών.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, η δημιουργία των αιολικών πάρκων στην Κρήτη, θα απαιτήσει περίπου 1.000 εργαζόμενους κατά τη φάση κατασκευής και 300 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο λειτουργίας, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι ντόπιοι.
Να υπενθυμίσουμε ότι, πριν την συγχώνευση και σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσίασει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερης:
-Τα αιολικά Πάρκα των 2 επενδύσεων ευρίσκονταν εντός περιοχών NATURA σε ποσοστό άνω του 70%!
-Μόλις το …3.75% της ΕΛΙΚΑ (Κοπελούζος) είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ που προτείνει το αναθεωρημένο Χωροταξικό που θα περάσει από το συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.
-Μόλις το …2,15% της ΤΕΡΝΑ είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ.
—Τι λέει η Κομισιόν για το χωροταξικό των ΑΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία υποβλήθηκε το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, «δεν αναφέρει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών Natura 2000, για τα οποία οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές», ούτε καταγράφει τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παραβιάζοντας έτσι άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42/ΕΚ, ενώ δεν αναλύονται οι πιθανές σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η μελέτη θα έπρεπε να έχει περισσότερες πληροφορίες.
«Το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να περιέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δηλώνει ότι οι γενικές κατευθύνσεις και πληροφορίες της ΣΜΠΕ θα πρέπει να συμπληρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο με την υποβολή των διαφόρων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης στη διαδικασία της μελέτης.
«Οι ελληνικές αρχές […], έχοντας συμφωνήσει ως προς το σχέδιο χωρίς να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των εν λόγω περιοχών παραβίασαν το άρθρο 6 και το άρθρο 7 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ», επισημαίνεται στην επιστολή. Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο». Για τη συμμόρφωση με αυτό το άρθρο, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:
Συμπερασματικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιπτώσεις της Εύβοιας και της Κρήτης, με την ανάπτυξη πλειάδας ανεξάρτητων έργων, των οποίων οι σωρευτικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπόψη, αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
capital.gr, agonaskritis.gr