Κύμα συμπαράστασης από γυναίκες και σωματεία έχει πυροδοτήσει η εξομολόγηση της τουρκάλας ηθοποιού Μελίσα Ντόνγεκλ για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της σε εφηβική ηλικία.
Στη χώρα που τα περιστατικά κακοποίησης και γυναικοκτονιών φαίνεται πως αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, δημόσιες καταγγελίες όπως της Ντονγέλ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 38% των γυναικών στην Τουρκία θα πέσουν θύμα βίας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Η 21χρονη δημοφιλής ηθοποιός -που πρωταγωνιστεί στη σειρά Elif (προβάλλεται και στην Ελλάδα)– αποκάλυψε ότι ο πατέρας της τη βίαζε και τη χτυπούσε από τα 15 της χρόνια.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε η ηθοποιός η μητέρα της στην αρχή δεν την πίστευε και όταν τελικά συνειδητοποίησε την αλήθεια, της ζήτησε να μην πει τίποτα σε κανέναν.
Τα νούμερα σοκάρουν
Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα, διεθνώς γνωστές και ως femicide.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που 171 περιπτώσεις από αυτές, «βαπτίστηκαν» στη συνέχεια αυτοκτονίες, με τους ηθικούς δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Ο σύλλογος «Γυναικείο Καταφύγιο – Μωβ Στέγη», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζει πως: «Σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης στο οποίο το πρώτο λόγο έχουν άνδρες πολλά εγκλήματα σε βάρος γυναικών καταλήγουν σε αθώωση των κατηγορουμένων. Για να “εξηγηθεί” η “αυτοκτονία” οι αστυνομικοί σημειώνουν συχνά στο φάκελο ότι «το θύμα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα».
#YalnızDeğilsınMelisaDöngel
Πλήθος πολιτών στην Τουρκία, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες, σπεύδουν να στηρίξουν δημόσια τη Μελίσα Ντονγκέλ, δημόσια με το hashtag #YalnızDeğilsınMelisaDöngel (Μελίσα Ντονγκέλ δεν είσαι μόνη), ζητώντας παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας για τις υποθέσεις κακοποίησης.