13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Ημερομηνία:

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη θετική αποτίμηση από το κεντροδεξιό κοινό, μετά την επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καταγράφεται στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο δελτίο του MEGA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η κυβέρνηση κινείται σε επίπεδα κάτω από αυτά της αυτοδυναμίας, με την αντιπολίτευση να μην δείχνει ικανή να μπορεί να διαμορφώσει αντίπαλο πόλο διακυβέρνησης και την ακροδεξιά αθροιστικά να παρουσιάζει ανοδική δυναμική.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μια υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας – που συνάδει με την αύξηση των αρνητικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό – από το 24,2% του Δεκεμβρίου στο 22,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου στα ίδια (6,4% από 6,2%), το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με υποχώρηση από το 14,4% στο 13,7%, η Ελληνική Λύση στην τρίτη θέση με 7,7%, πάνω από το ΚΚΕ που υποχώρησε στο 6,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει μια υποχώρηση στο 3,5%, η Φωνή Λογικής ανεβαίνει στο 5,6% και το Κίνημα Δημοκρατίας υποχωρεί στο 2,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία κινείται στο 29,1%, το ΠΑΣΟΚ σταθερά στο 17,4%, την Ελληνική Λύση να ανεβαίνει στο 9,8%, το ΚΚΕ στο 8,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ με μικρή άνοδο στο 8,1%, τη Φωνή της Λογικής στο 7,1%. Στο 4,5% η Πλεύση Ελευθερίας, στο 3,3% το ΜέΡΑ25, στο 3,11% το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη και στο 3% η Νίκη. Η Νέα Αριστερά εκτιμάται στο 1,8%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι αναδεικνύεται και ένας διακριτός ακροδεξιός πόλος, καθώς η δημοσκόπηση ως προς την εκτίμηση ψήφου δίνει 20,3% αθροιστικά στην ακροδεξιά ψήφο (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής, Νίκη και Σπαρτιάτες), με το πάνω όριο αυτών των κομμάτων να αθροίζει 24,5%.

«Βουτιά» στις αξιολογήσεις

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες «βαθμολογούν» αρνητικά την κυβέρνηση. Οι αρνητικές γνώμες αυξάνονται σε σχέση με τον περασμένο μήνα στο 64% ενώ οι θετικές υποχωρούν στο 27%. Η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη απήχηση σε όσους δηλώνουν κεντροδεξιοί, ενώ σε όσους δηλώνουν δεξιοί έχουμε τη μεγαλύτερη επιδείνωση. Οι αρνητικές γνώμες για τον πρωθυπουργό ανεβαίνουν από 57% τον περασμένο μήνα σε 63%, ενώ οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% στο 31%. Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η συνολική αυτη τάση αποτυπώνεται πρωτίστως στην υποχώρηση των θετικών γνωμών από όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί ή δεξιοί.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι αυτή τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση δεν την καρπώνεται πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό έχει να κάνει και με το ότι οι ερωτώμενοι έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους αρνητικές γνώμες για την αξιωματική ανιπολίτευση. Μάλιστα σε σχέση με τον περασμένο μήνα και οι θετικές γνώμες μειώθηκαν (από 26% σε 20%) και οι αρνητικές γνώμες αυξήθήκαν (από 58% σε 67%). Μάλιστα, η υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων αποτυπώνεται σε όλο το φάσμα των πολιτικών αυτοτοποθετήσεων.

Αντίστοιχα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι υποχωρούν οι θετικές γνώμες και ενισχύονται οι αρνητικές για τον Νίκο Ανδρουλάκη ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εδώ η υποχώρηση των θετικών γνωμών αποτυπώνεται κυρίως σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων: σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί και δεξιοί.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι ο Νίκος Δένδιας παραμένει ο υπουργός με την καλύτερη εικόνα, ακολουθούμενος σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο Κυριάκο Πιερρακάκη. Ωστόσο, ενδεικτικό του κλίματος δυσαρέσκειας το γεγονός ότι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση στο ποιος είναι ο καταλληλότερος υπουργός είναι «Κανένας»

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά προηγείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης υποχωρεί στην τρίτη θέση και ο Σωκράτης Φάμελλος «ισοβαθμεί» με τον πρωθυπουργό στην τρίτη θέση.

Για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο «Κανένας» έχει την πρωτιά με 33%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχωρεί ελαφρά στο 28%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται αρκετά πιο πίσω με 7%.

ΠτΔ

Οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών για τη θητεία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την πιο θετική γνώμη έχουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί, ενώ ακόμη και οι δεξιοί έχουν 41% θετική γνώμη. Αντιθέτως, την πιο αρνητική γνώμη (55%) έχουν όσοι δηλώνουν αριστεροί, ακολουθούμενοι από τους κεντροαριστερούς (47% αρνητικές γνώμες) και τους κεντρώους και δεξιούς με 46% αρνητικές γνώμες.

Ως προς τη δημοφιλία του τέως Προέδρου της Βουλής και προτεινόμενου από τη Νέα Δημοκρατία για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, είναι σαφές ότι οι θετικές γνώμες είναι περισσότερες από τις αρνητικές, αν και η ανακοίνωση της πρότασής του για την προεδρία αύξησε τις αρνητικές γνώμες. Την πιο αρνητική γνώμη έχουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και κεντροαριστεροί, ενώ τις πιο πολλές θετικές γνώμες έχει μεταξύ των κεντροδεξιών. Ενδιαφέρον πάντως ότι καταγράφεται ένα ποσοστό 31% των δεξιών με αρνητική γνώμη.

«Λάθος κατεύθυνση»

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση οι πολίτες επιμένουν σε ποσοστό 61% ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 31% πιστεύει ότι πηγαίνουν προς τη σωστά. Ως προς την προσωπική κατάσταση οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν ότι είναι περίπου στην ίδια κατάσταση σε σχέση με πέρσι (42%), το 40% ότι είναι σε χειρότερη και μόνο το 18% υποστηρίζει ότι είναι σε καλύτερη, πράγμα που αποτυπώνει μια απόσταση ανάμεσα στη θετική αποτίμηση που κάνει του έργου της η κυβέρνηση και του πώς προσλαμβάνουν την κατάσταση οι ίδιοι οι πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης η «ακρίβεια» και η «οικονομία» παραμένουν τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που αναφέρουν οι ερωτώμενοι, δείχνοντας ότι αυτό που περιγράφουμε ως «κρίση κόστους ζωής» αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πυρήνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ