«Mr TILT!»: Ο γραφίστας με δεύτερη πατρίδα την Κρήτη που δημιούργησε τα πρώτα ηχητικά καρτ-ποστάλ | Βίντεο
Η γοργόνα Θεσσαλονίκη, ο Κρητικός κι ο τσολιάς συνυπάρχουν στο σχεδιαστικό ταξίδι του. Οι ήρωες του έγιναν σουβενίρ κι ομορφαίνουν τις «γειτονιές του κόσμου». Ο Κώστας Χρήτης, γνωστότερος ως«Mr. TILT», είναι o Θεσσαλονικιός γραφίστας με τη λοξή – ματιά αλλά και με πτυχίο ψυχολόγου. Ωστόσο η Κρήτη αποτελεί το δεύτερο σπίτι του, έχει ζήσει αρκετά χρόνια εκεί κι έχει πολύ αγαπημένους ανθρώπους στο νησί.
Ο Κώστας Χρήτης σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εργάζεται ως graphic designer. Χρησιμοποιώντας αναλογικά και ψηφιακά μίντια για να δημιουργήσει τις εικόνες του, τα καλλιτεχνικά του πρότζεκτ δεν περιορίζονται στον χώρο του σουβενίρ και περιλαμβάνουν το βιβλίο Ophthalmology, μία πρωτόγονη ιερογλυφική παρέλαση φανταστικής ιερής μυθολογίας, και το Super 8mm μικρού μήκους «Atenas», μια χορηγία του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Είναι συν-ιδρυτής και υπεύθυνος για την οπτική ταυτότητα του Echovolt Records, μία ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που έχει βάση την Αθήνα και ειδικεύεται στα βινύλια.
Όμως σήμερα θα μιλήσουμε για τη δουλειά του ως σχεδιαστής πρωτότυπων σουβενίρ.
«Το πρώτο σχέδιο μου», μας λέει ο «Mr.TILT»… «Ηταν ο Κρητικός και δημιουργήθηκε πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με τα σουβενίρ».
«Η ιδέα για τα σουβενίρ υπήρχε για αρκετά χρόνια, απλά δεν έλεγα να το πάρω απόφαση. Τελικά έγινε η αρχή μετά την παρότρυνση ενός πολύ δικού μου ανθρώπου που πίστεψε στην ιδέα και στη δουλειά μου περισσότερο κι από εμένα», επισήμανε.
Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα TILT gifts.
Το όνομα Tilt προέρχεται από τα φλιπεράκια. Είναι όμορφο οπτικά, σύντομο, παιχνιδιάρικο και κατά κάποιο τρόπο νοσταλγικό. «Μεταφρασμένο σημαίνει λοξός, στραβός και κάπως μου ταίριαξε με τη λοξότητά μου και τη λοξή – διαφορετική ματιά προς το σουβενίρ». Και συνεχίζει: «Οταν ένας παίχτης φλίπερ έκανε ζαβολιά και κουνούσε ολόκληρο το φλιπεράκι για να κατευθύνει τη μπίλια εμφανιζόταν το «TILT!» σα συναγερμός και ποινή προς τον παίκτη, ο οποίος έχανε πόντους από το παιχνίδι».
Τα προϊόντα «TILT!» υπάρχουν σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, η συλλογή με τα σχέδια εμπλουτίζεται τακτικά και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Ενώ είναι πάντα ευπρόσδεκτες οι προτάσεις για καινούρια σχέδια που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.
Αγαπημένοι ήρωες είναι οι φιγούρες του τσολιά, του Κρητικού και της γοργόνας. «Αρέσουν πολύ. Παρόλα αυτά η δημοφιλία των σχεδίων αλλάζει και ανάλογα με την περιοχή. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ένας γενικότερος ενθουσιασμός για το σύνολο της δουλειάς και ένα ενδιαφέρον για συνεργασία και με κάποιες πόλεις στην Ευρώπη. Αλλά δεν έχει ξεκινήσει κάτι επίσημα».
Η φιγούρα του Κρητικού Σήφη πώς προέκυψε; «Εξέδωσα έναν έντυπο οδηγό για το Νομό Χανίων πριν από 3 χρόνια περίπου και ο Σήφης, που τότε ήταν ακόμη αβάπτιστος, έπαιζε το ρόλο του γκουρού-καθοδηγητή για τους επισκέπτες των Χανίων. Τελικά ύστερα από λαϊκή απαίτηση τον βαφτίσαμε έστω και καθυστερημένα αυτό το καλοκαίρι».
Ο «Mr. TILT» δεν πιστεύει ότι το σουβενίρ αποτελεί διέξοδο από την κρίση, αλλά ο τουρισμός γενικότερα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία. Αρκεί όπως αναφέρει στο humanstories.gr… « Το οικονομικό κέρδος να μην είναι η πρώτη μας προτεραιότητα… Αν γίνουν όλα σωστά, με όραμα και με αγάπη, θα έρθει και αυτό…».
Η γοργόνα Θεσσαλονίκη γοητεύει τον «Mr. TILT» και γίνεται αγαπημένη μορφή στις δημιουργίες του. «Με γοητεύει η τραγική ιστορία του μύθου της Θεσσαλονίκης , είναι μία γνήσια ελληνική μορφή που απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με διαφορετικούς συμβολισμούς και σε διαφορετικούς μύθους».
Όλα τα σχέδια «TILT!», αντικατοπτρίζουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα μας επέλεξε κι είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στη φύση και την ιστορία της …. « Τα σπουδαιότερα στοιχεία της Ελλάδας είναι αυτά για τα οποία δεν έχει πασχίσει κανείς μας: η ατέλειωτη φυσική ομορφιά και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Αν μιλήσω προσωπικά, θα έλεγα πως η Ελλάδα είναι ο τυχαίος χώρος που γεννήθηκα, δεν είναι κάτι άλλο από το προσωρινό μου σπίτι, το οποίο οφείλω εγώ όπως και όλοι μου οι συγκάτοικοι να σέβομαι και να φροντίζω».
«Είμαστε τυχεροί που βρεθήκαμε σε ένα ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία τόπο. Ας εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί την ευκαιρία που μας δίνεται να προσθέσουμε σ’ αυτόν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για ένα κόσμο ομορφότερο».
Ενώ η μορφή που θα έδινε στην Ελλάδα …αν ήταν φιγούρα… θα εμπεριείχε με τρόπο συνοπτικό δύο βασικά στοιχεία της… Τον λαμπερό ήλιο που φωτίζει τις βαθιά στους αιώνες λαξεμένες πέτρες ακυρώνοντας την έννοια του χρόνου…
Τελευταία του δημιουργία κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Ένα ηχητικό καρτ ποστάλ, “μια οπτικοακουστική εμπειρία που χωρά σε ένα φάκελο”, όπως αναφέρει στο περιοδικό Grecian!
Πρόκειται για μια φαινομενικά τυπική ταχυδρομική κάρτα η οποία λειτουργεί σαν δίσκος βινυλίου που μπορεί να αναπαραχθεί σε ένα οποιοδήποτε συμβατικό πικάπ. Βάζοντας την κάρτα στο πικάπ ακούς ήχους της Ελλάδας, από το βέλασμα μιας κατσίκας, τον ήχο της θάλασσας, την ψαλμωδία σε μία εκκλησία ή ένα ρεμπέτικο τραγούδι για το ούζο. Όλα αυτά όμορφα ενωμένα ώστε να αποτελούν ένα σύνολο, δημιουργώντας μια πραγματικά πρωτότυπη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία που χωρά σε ένα φάκελο!
Δείτε και το σχετικό βίντεο:
Οι δημιουργίες έρχονται χωρίς πλάνο ή χρονοδιάγραμμα και εμφανίζονται στη σελίδα του http://www.tiltgifts.com/, στο https://www.facebook.com/tiltgifts/ και φυσικά στα συνεργαζόμενα καταστήματα…. Ακολουθήστε τη σελίδα και θα ανταμειφθείτε… Πολύ σύντομα θα βρίσκονται και στο πρώτο κατάστημα TILT στη Θεσσαλονίκη.
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.