11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Mε απόλυτα οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ψήφισμα ενάντια στη μετατροπή του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο – “Η άποψη της δημοτικής αρχής είναι σαφέστατα να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση”, είπε ο Σημανδηράκης

Ημερομηνία:

Συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις και ακόμη εντονότερες αντιδράσεις το ζήτημα της μετατροπής των ιστορικών κτιρίων της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Σε ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους πολίτες των Χανίων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων κλήθηκε για ακόμη μία φορά να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις.

Σε ψήφισμα που κατατέθηκε και αφού προηγήθηκε διάλογος με αρκετές εντάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ΚΑΤΑ με 18 ψήφους, ΥΠΕΡ με 16 ψήφους και ΠΑΡΩΝ με 3 ψήφους. με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία

Να σημειώσουμε ότι οι 3 που ψήφισαν ΠΑΡΩΝ δεν τάσσονται υπέρ της επένδυσης αλλά διαφωνούσαν με τη διατύπωση του ψηφίσματος και συγκέκριμένα το τμήμα το οποίο αναφέρει ότι τάσσεται “με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία” αφού όπως επισημαίνουν η θέση αυτή ευνοεί τη συνέχιση της επένδυσης Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Λουτσέτη:

“Όταν το βασικό επιχείρημα μίας ώρας τοποθέτησης του Δημάρχου Χανίων είναι ότι η επένδυση πρέπει να γίνει γιατί το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, έχει κάνει νόμιμη σύμβαση με νόμιμο τρόπο, αυτή η πρόταση “με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία” μας κάνει να μη μπορούμε να στηρίξουμε αυτο το ψήφισμα”

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι και 4 που καταψήφισαν τάχθηκαν ενάντια στο ψήφισμα όχι επειδή τάσσονται υπέρ της μετατροπής των κτιρίων σε ξενοδοχείο αλλά επειδή τάσσονται ενάντια στην κατάληψη.

Το κείμενο του ψηφίσματος που δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική μετατροπής του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο και βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης εδώ και 5.000 χρόνια. Επιθυμούμε εκπαιδευτική-πολιτιστική χρήση με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα για τα εν λόγω κτίρια, όπως προοριζόταν εξ αρχής.»

Κατά ψήφισαν: Νάνσυ Αγγελάκη, Τάσος Αλόγλου, Νίκη Αποστολάκη, Σπύρος Αποστολάκης,  Γρηγόρης Αρχοντάκης, Στέλιος Βαλυράκης,  Αντώνης Βαρδάκης, Μύρων Γιακουμογιαννάκης , Λάμπρος Γούλας, Μανώλης Καραγιαννάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Γιώργος Κουκουβιτάκης, Γιάννης Κουτράκης, Δημήτρης Λειψάκης, Αρης Παπαδογιάννης, Βάνος Τελεμένης, Γιώργος Τσαπάκος, Γιάννης Φραγκάκης,

Υπέρ ψήφισαν: Τάσος Βάμβουκας, Ευτύχης Δαμιανάκης, Ελένη Ζερβουδάκη, Μιχάλης Καλογριδάκης, Χαράλαμπος Κουρούσης, Γιάννης Γιαννακάκης, Γιάννης Μαράκης, Στέλιος Μιχαηλάκης, Γιάννης Νικηφοράκης, Γιώργος Ξανθουδάκης, Γιάννης Σαρρής, Γιάννης Σπυριδάκης, Μιχάλης Τσαπάκης, Νίκος Χαζιράκης, Γιάννης Χατζάκης, Χρυσούλα Χατζηδάκη,

Παρών ψήφισαν: Νίκος Βουρλάκης, Χαράλαμπος Λουτσέτης, Σεραφείμ Ρίζος

Ο Δήμαρχος Χανίων μετά την καταψήφιση του ψηφίσματος προχώρησε σε τοποθέτηση για το ζήτημα.

Είπε ο κ. Σημανδηράκης:

“Είδαμε στο συμβούλιο που έγινε η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα με παρουσία κόσμου από συλλογικότητες και από αυτές που συμμετέχουν στην κατάληψη ότι υπήρχε μεγάλη ένταση. Τότε όντως είχα τοποθετηθεί ότι όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις πλήν του κ. Παπαδογιάννη ότι όλοι είχαμε ταχθεί κατά της χρήσης στην κατεύθυνση που έχει πάρει στη βάση της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ιδιώτη και της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Πολυτεχνείου.

Και τότε έγινε προσπάθεια για να καταγραφούν όσα συζητήθηκαν να πάμε σε ένα ψήφισμα.

Μετά από διάφορες προσπάθειες σε σχέση με τη διατύπωση φάνηκε ξεκάθαρα ότι το ψήφισμα δε  μπορούσε να τύχει μιας ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο να φτάνουμε στο σημειο όταν ένα ψήφισμα έχει ξεκάθαρη αναφορά στη νομιμότητα, οτι στην τήρηση της νομιμότητας κάποιοι να μην το ψηφίζουν το ψήφισμα επειδή δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην κατάληψη, που εκ των πραγμάτων για αυτον που επιζητά τη νομιμότητα η κατάληψη είναι πράξη παράνομη και έχει επισημανθεί.

Προφανώς ο κάθε ένας μπορεί να ερμηνεύει τα πράγματα όπως τον συμφέρει πολιτικά όμως εδώ υπάρχει μία διάθεση ότι δε θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε αντίθετοι προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης όπως έχει αποφασισθεί.

Πλειοψηφικά έχει αποτυπωθεί και καταγραφεί και μπαίνοντας ο όρος ότι είμαστε υπέρ της νομιμότητας νομίζω ότι κάλυπτε και της κατάληψης. Κάποιος που επικαλείται τη νομοθεσία δε μπορεί να είναι υπέρ κατάληψης ιδιοκτησίας που δεν του ανήκει.

Είμαι κατά της κατάληψης και κατά της κατεύθυνσης που έχει πάρει η αξιοποίηση. Αν η διαδικασία το επέτρεπε θα μπορούσαμε να κάνουμε μία γενικότερη συζήτηση ξανά. Θεωρώ όμως ότι στη βάση και της δικαιολόγησης ψήφους που έγινε από τους συμβούλους. Γιατί ακόμη και αυτοί που τάχθηκαν κατά μίλησαν ενάντια στην κατεύθυνση.

Δεν άκουσα κανένα, ούτε από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη να πει ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης ως ξενοδοχείο αυτού το ακινήτου. Νομίζω ότι από αυτό βγαίνει ένα πολιτικό μήνυμα. Μπορεί να μη βγήκε ψήφισμα υπέρ όμως οι τοποθετήσεις των επικεφαλής δεν είναι τίποτα. Είναι τοποθετήσεις που αποτυπώνονται και καταγράφονται.

Δεν ξέρω τι αξία θα είχε ένα ψήφισμα. Καμία ισχύς ενός ψηφίσματος δεν υπερβαίνει τις απόψεις που έχουν κατατεθεί εδώ.

Η άποψη της δημοτικής αρχής όπως εκφράζεται και από τις τοποθετήσεις είναι σαφέστατα να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση στη βάση που ορίζει η νομοθεσία και μπορούμε αυτό να το ανατρέψουμε γιατί είπα ότι είναι μία Σύμβαση σε ισχύ, είπα ότι είναι μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά στο παρελθόν και δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε κατάληψη σε δημόσιο κτίριο.”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν την ψηφοφορία σε τοποθέτηση προχώρησε και η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη τασσόμενοι ενάντια στη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο.

Είπε σχετικά:

Εδώ ήρθα σήμερα επειδή είχα ενημερωθεί επανειλλημένα ότι το θέμα ερχόταν για συζήτηση και πάντα αναβαλλόταν με κάποιους τρόπους και επειδή σήμερα μου είπαν ότι θα είναι το πρώτο θεώρησα υποχρέωση μου να σας πω δύο λόγια.

Γνωρίζεται πιστεύω όλοι σας ότι η πόλη των Χανίων είναι μια πολύ αρχαία πόλη. Αν η αρχαιότερη πόλη στην Ελλάδα είναι το Άργος και για όλη την Ευρώπη, τα Χανιά δεν υπολείπονται. Όσο αρχαίο ήταν το Άργος είναι και τα Χανιά. Έχει μία ιστορία άνω των 5.000 χρόνια και ξεκίνησε αυτή η ιστορία από τον Λόφο Καστέλι.

Πάντα ο Λόφος ήταν η καρδιά και το κέντρο όλο των πόλεων που ιδρύθηκαν εδώ. Γιατί τα Χανιά έχουν το μεγάλο προνόμιο να είναι κτισμένα πάνω σε πολλές αρχαίες πόλεις. Και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι όπως η Φαιστός και τα Μάλλια. Στο Λόφο Καστέλι είχαμε πάντα το μινωικό και το μυκηναϊκό ανάκτορο, είχαμε την Ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας, μετά έγινε το Βυζαντινό κέντρο, το Βενετσιάνικο, το Οθωμανικό και επί Κρητικής πολιτείας το Διοικητήριο. Στη θέση ακριβώς που είναι τώρα το κτίριο της Πρώην Μεραρχίας. Παντα είχε ένα δημόσιο χαρακτήρα και πάντα ήταν το μπαλκόνι των Χανίων. Αυτή τη στιγμή τον δημόσιο χαρακτήρα πρέπει όλοι να τον υπερασπιστούμε.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ