Από τις εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ κυκλοφόρησε το νέο δίτομο έργο του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Χρήστου Μαχαιρίδη με τίτλο «Χανιά 1946-1952: Από την κατοχική ουτοπία στην μετακατοχική πραγματικότητα» . Με το έργο αυτό συμπληρώνονται 700 χρόνια ιστορίας της πόλης των Χανίων, από την επανίδρυσή της το 1252 από τους Ενετούς κατακτητές έως και το 1952 όπου ολοκληρώνεται το σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της πόλης μετά τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και με την υποστήριξη από το σχέδιο Μάρσαλ.
Όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου:
«Η ιστορία των Χανίων από το 1946 έως και το 1952, χωρίς να χάνει την ιδιαιτερότητα και τον τοπικό της χαρακτήρα, απεικονίζει την τραγική κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι των πόλεων της Ελλάδας στην προσπάθειά τους να συνέλθουν από τις πληγές και από τις θλιβερές συνέπειες των ξενικών επεμβάσεων μετά την απελευθέρωση. Οι οικονομικοί πόροι και ο πακτωλός των χρημάτων που διατέθηκαν από τους συμμάχους για την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας κατασπαταλήθηκε στους υπέρογκους πολεμικούς εξοπλισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες ενεπλάκησαν στον εμφύλιο πόλεμο, και ένα μεγάλο μέρος του το καρπώθηκε η κλίκα των πλουτοκρατών όπως καταγγέλλει και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Πωλ Πόρτερ.
Οι συστηματικές διώξεις, οι εκτοπίσεις και οι δολοφονίες των ηγετών και των μελών της εθνικής αντίστασης από τους παρακρατικούς τραμπούκους και τις ένοπλες ομάδες των ακροδεξιών στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της μετακατοχικής περιόδου, καταγράφονται – ίσως για πρώτη φορά – μετά από μια περίοδο διακριτικής «σιωπής» εβδομήντα χρόνων…Τις καταστροφικές ωστόσο συνέπειες του εμφυλίου στην υπόλοιπη Ελλάδα που οι ένοπλες συγκρούσεις θα διαρκέσουν τρία χρόνια, θα τις υποστεί και η Κρήτη με την στέρηση των απαραίτητων πιστώσεων για την ταχεία ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση της οικονομίας της. Αν και είχε το προνόμιο, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του Αμερικανικού Ιδρύματος Ροκφέλερ να εστιάσουν τις έρευνές τους στη Μεγαλόνησο και μόνο, εντούτοις οι προτάσεις τους για την ανάπτυξη θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν παρά τις προσπάθειες του Χανιώτη βουλευτή και υπουργού Υγείας Στρατή Γεωργιλαδάκη και του αρμόδιου υπουργού για την Ανασυγκρότηση Εμμανουήλ Παπαδογιάννη, το 1949.
Οι Δήμαρχοι των Χανίων, Ιωάννης Μουντάκης, Μιχαήλ Αρπακουλάκης, Αντώνης Ησυχάκης, Στυλιανός Τσιλιγκερίδης, και Νικόλαος Σκουλάς αξιοποίησαν στο μέτρο του δυνατού, κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη τη μετακατοχική περίοδο. Στο βιβλίο καταγράφονται οι σημαντικότερες προσπάθειες της ανοικοδόμησης, της οικονομικής ανασυγκρότησης, της κοινωνικής αποκατάστασης και της πολιτιστικής άνθησης. Οι Χανιώτες πολιτικοί που μετέχουν στις μετακατοχικές κυβερνήσεις, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Στρατής Γεωργιλαδάκης, Μανούσος Βολουδάκης, συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη του νομού ιδιαίτερα μετά την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου.
Η πόλη αρχίζει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον».