Σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται σε 25.000 νεκρούς που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα και οι οποίοι δεν έχουν καταμετρηθεί. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει μέσα από μία ανάλυση των στατιστικών θνησιμότητας σε 11 διαφορετικές χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμα και έτσι, η εικόνα δεν καταγράφεται απολύτως για το πραγματικό κόστος σε ζωές της κρίσης.
Όπως αναφέρεται, τον τελευταίο μήνα πολλοί παραπάνω άνθρωποι πέθαναν σε αυτές τις χώρες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών συμπεριλαμβάνουν αυτούς που πέθαναν από την επιδημία όσο και αυτούς που δε συμπεριλαμβάνονται επειδή τα νοσοκομεία δε μπορούσαν να τους περιθάλψουν.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Στην Ισπανία καταγράφονται 66% παραπάνω θάνατοι, στην Αγγλία 33%, στη Νέα Υόρκη 298%, στη Γαλλία 21%, στην Ολλανδία 33%
Στο Παρίσι πεθαίνουν οι διπλάσιοι άνθρωποι κάθε μέρα σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός αυτός είναι πλέον τετραπλάσιος από τον συνηθισμένο αριθμό νεκρών.
Βεβαίως, τα στοιχεία θνησιμότητας όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μία πανδημία δε μπορεί να είναι ακριβή. Η διαφορά μεταξύ του επίσημου αριθμού θανάτων και του συνολικού αριθμού θανάτων πιθανότατα καθρεπτίζει την απουσία πραγματοποίησης τεστ για τον ιό παρά μία σκόπιμη παραπληροφόρηση σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών.
Επισήμως, μέχρι την Τρίτη, 165.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως.
Όμως ο συνολικός αριθμός θανάτων προσφέρει μία καλύτερη εικόνα της πανδημίας, ειδικοί λένε, ειδικά σε χώρες όπου ανακοινώνονται μόνο οι νεκροί που πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τον Covid-19.
«Όποιος αριθμός και αν ανακοινώνεται είναι οπωσδήποτε πολύ κάτω από τον πραγματικό αριθμό νεκρών», λέει ο Tim Riffe, δημογράφος στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας.
Σε πολλά μέρα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη για πολύ καιρό ώστε να υπάρχει αρκετός καιρός για την πρόσθεση θανάτων στα επίσημα δεδομένα και έτσι μπορούμε να έχουμε μία πιο ακριβή εικόνα για τη θνησιμότητα.
Οι διαφορές είναι πολύ πιο μεγάλες σε χώρες που αργήσανε να αναγνωρίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, καταγράφονται 2.100 επιπλέον θάνατοι από τους αναμενόμενους το διάστημα μεταξύ 9 Μαρτη και 12 Απρίλη – περίπου οι διπλάσιοι θάνατοι από αυτούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε όλη τη χώρα για την ίδια περίοδο.
Η αύξηση των θανάτων στα μέσα του Μάρτη αποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι που πέθαναν είχαν μολυνθεί τον Φεβρουάριο, βδομάδες πριν η Τουρκία αναγνωρίσει το πρώτο κρούσμα.
Τον Μάρτη, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι είχε 84 θανάτους από κορωνοϊό στην Τζακάρτα. Όμως επιπλέον 1.000 άνθρωποι από το κανονικό έχουν θαφτεί στα νεκροταφεία της Τζακάρτα αυτό το μήνα.
Οι New York Times υπολόγισαν την αύξηση του αριθμού των νεκρών για κάθε χώρα συγκρίνοντας τον αριθμό των νεκρών που πέθαναν από όλες τις αιτίες την περίοδο της πανδημίας με τον ιστορικό μέσο όρο για την ίδια περίοδο ανά χώρα.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα δεδομένα δείχνουν μία αύξηση 20% – 30% στον αριθμό των νεκρών από τους φυσιολογικούς μέσους όρους. Αυτό μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον νεκρούς.
Στους επόμενους μήνες τα στοιχεία θα είναι ακόμα πιο πολλά και η εικόνα απολύτως ξεκάθαρα ενώ η ανάλυση στα δεδομένα των θανάτων ανά ηλικία θα δώσει μία ακόμη καθαρότερη εικόνα για τον ρόλο του κορωνοϊού στους επιπλέον θανάτους.
Στη Σουηδία, λ.χ., η αύξηση του αριθμού των νεκρών αποτελείται κυρίως από ανθρώπους 80 ετών και άνω υποστηρίζοντας έτσι βάσιμα την υπόθεση ότι τα στοιχεία που δηλώνουν οι σουηδικές αρχές υποβαθμίζουν πολύ τις συνέπειες της επιδημίας ειδικά για τους ηλικιωμένους.
Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα καινούργια νούμερα, οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.
«Η σημερινή αύξηση της θνησιμότητας καταγράφεται ενώ λαμβάνονται ακραία μέτρα, όπως μέτρα κοινωνικής απόστασης, καραντίνες, κλειστά σύνορα και αύξηση των δυνατοτήτων ιατρικής περίθαλψης», λέει ο Vladimir Shkolnikov, δημογράφος στο Max Planck Institute της Γερμανίας.
«Είναι πιθανο, αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα, ο αριθμός των νεκρών να ήταν πολύ υψηλότερος»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.