Το βίντεο που επικαλούνται Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ως αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό ότι ο πύραυλος που προκάλεσε την εκατόμβη νεκρών στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα προήλθε από παλαιστινιακό έδαφος, δείχνει τελικά ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε προς τη Λωρίδα της Γάζας από περιοχή κοντά στην ισραηλινή πόλη Nahal Oz λίγο πριν από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times.

H λεπτομερής οπτική ανάλυση των New York Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βίντεο του Al Jazeera που έκανε livestreaming τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου και επικαλέστηκε ο ισραηλινός στρατός, δείχνει έναν ισραηλινό πύραυλο που πιθανότατα δεν είναι αυτός που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα εξερράγη στον ουρανό περίπου 3,2 χιλιόμετρα μακριά, διαπίστωσαν οι NYT, και «είναι μια άσχετη πτυχή των μαχών που εκτυλίχθηκαν πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας εκείνο το βράδυ»

Το πόρισμα των NYT δεν απαντά στο τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί ή ποιος ευθύνεται. «Ο ισχυρισμός των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ευθύνεται μια αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας παραμένει εύλογος» αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά η ανάλυση των New York Times θέτει υπό αμφισβήτηση ένα από τα πιο διαδεδομένα δημοσιευμένα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους και περιπλέκει το απλό αφήγημα που έχουν προβάλει.

https://twitter.com/AricToler/status/1717015483843576248?ref_src=twsrc%5Etfw” target=”_blank” rel=”noopener
Πολλαπλά βίντεο που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους NYT δείχνουν ότι εκτοξεύθηκαν δεκάδες ρουκέτες από τα νοτιοδυτικά του νοσοκομείου στη Γάζα λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, και η πύρινη έκρηξη στο νοσοκομείο συνάδει με μια αποτυχημένη ρουκέτα που έπεσε πολύ κοντά στο στόχο της με αχρησιμοποίητα καύσιμα.

Τα πλάνα δείχνουν επίσης ότι γινόταν ισραηλινός βομβαρδισμός και πως καταγράφηκαν δύο εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο μέσα σε δύο λεπτά από το χτύπημά του. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, δεν αρνήθηκε τις ισραηλινές επιδρομές την επίμαχη ώρα και δήλωσε στους NYT ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έπληξαν στόχους «σε απόσταση που έθεσε σε κίνδυνο το νοσοκομείο», αλλά αρνήθηκε να πει πόσο μακριά ήταν το πλησιέστερο χτύπημα.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν την Τρίτη (24/10) ότι οι υπηρεσίες τους είχαν εκτιμήσει ότι το βίντεο δείχνει έναν παλαιστινιακό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα να υφίσταται «καταστροφική βλάβη του κινητήρα» πριν μέρος του πυραύλου πέσει στους χώρους του νοσοκομείου. Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως νέες πληροφορίες που θα άλλαζαν την εκτίμησή τους, αλλά «έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα συμπεράσματά τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ευρήματα των NYT, εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν διαφορετικές ερμηνείες του βίντεο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ έχει εκτοξεύσει περισσότερα από 8.000 πυρομαχικά στη Γάζα και είχε χτυπήσει προηγουμένως το αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί με οβίδα πυροβολικού τρεις ημέρες νωρίτερα, επικαλούμενο στοιχεία από βίντεο και την επίσημη σελίδα του νοσοκομείου στο Facebook.

«Μέσα σε μια ώρα από την έκρηξη στο νοσοκομείο άρχισε ένας πόλεμος πληροφοριών. Η Χαμάς κατηγόρησε αμέσως μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αρνήθηκαν σε σύντομο χρόνο κάθε ευθύνη και την επέρριψαν σε μια δυσλειτουργική παλαιστινιακή ρουκέτα» σημειώνουν οι ΝΥΤ.

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν μια έκθεση σχετικά με την έκρηξη στις 18 Οκτωβρίου και έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα μια συνομιλία που, όπως είπαν, υποκλάπηκε μεταξύ μαχητών της Χαμάς που κατηγορούσαν την Ισλαμική Τζιχάντ για την έκρηξη. Το Ισραήλ επικαλέστηκε επίσης πολλά άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων καταγραφών στρατιωτικής δραστηριότητας, πληροφοριών που συλλέχθηκαν από συστήματα ραντάρ, άλλων ηχητικών υποκλοπών και άλλων βίντεο» συνεχίζει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη ομάδα διερεύνησης ήχου Earshot δήλωσε ότι μετά από ηχητική ανάλυση της εν λόγω συνομιλίας προκύπτει πως ο ήχος καταγράφηκε σε δύο διαφορετικά κανάλια και στη συνέχεια μονταρίστηκε, γεγονός που την αποκλείει από το να αποτελεί αξιόπιστη πηγή αποδεικτικών στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επικαλεστεί το βίντεο του Al Jazeera σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υλικό του βίντεο του Al Jazeera κοινοποιήθηκε τρεις φορές από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στο X (πρώην Twitter). Στις αναρτήσεις αυτές, ο ισραηλινός στρατός προσδιόρισε το κινούμενο εναέριο αντικείμενο ως «πύραυλο με στόχο το Ισραήλ» που «εκπυρσοκρότησε και εξερράγη» σχεδόν την ίδια στιγμή με την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί. Εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού προσδιόρισαν επίσης ρητά αυτό το πυρομαχικό ως τον άστοχο πύραυλο που προκάλεσε την έκρηξη σε συνεντεύξεις στο CNN και το BBC στις 18 Οκτωβρίου και σε συνέντευξη στο India Today στις 19 Οκτωβρίου.

https://twitter.com/AricToler/status/1717015903429181830?ref_src=twsrc%5Etfw” target=”_blank” rel=”noopener
Πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης έδειξαν το βιντεοληπτικό υλικό και αρκετά το ανέφεραν ως απόδειξη ότι μια παλαιστινιακή ρουκέτα έπληξε το νοσοκομείο.

Αλλά οι ΝΥΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος στο βίντεο δεν ήταν ποτέ κοντά στο νοσοκομείο. Εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, όχι από τη Γάζα, και φαίνεται να εξερράγη πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, τουλάχιστον δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Για να εντοπίσουν το αντικείμενο στον ουρανό μέχρι το ισραηλινό έδαφος, οι ΝΥΤ συγχρονίζουν το υλικό του Al Jazeera με άλλα πέντε βίντεο που τραβήχτηκαν την ίδια στιγμή, μεταξύ των οποίων υλικό από έναν ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, το Κανάλι 12, και μια κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο Τελ Αβίβ. Αυτά τα διαφορετικά βίντεο παρείχαν μια άποψη του πυραύλου από το βορρά, το νότο, την ανατολή και τη δύση. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες για τον τριγωνισμό του σημείου εκτόξευσης σε αυτά τα βίντεο, οι Times διαπίστωσαν ότι το βλήμα εκτοξεύθηκε προς τη Γάζα από την περιοχή κοντά στην ισραηλινή πόλη Nahal Oz λίγο πριν από τη φονική έκρηξη.

Από τις 6:59 μ.μ. της 17ης Οκτωβρίου, καταιγισμοί παλαιστινιακών ρουκετών εκτοξεύονται από δύο θέσεις νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά του αραβικού νοσοκομείου Αλ-Αχλί, δείχνουν τα βίντεο. Οι φλόγες από τις παλαιστινιακές ρουκέτες είναι ορατές στον νυχτερινό ουρανό καθώς οι κινητήρες τους τις εκτοξεύουν βορειοανατολικά προς το Ισραήλ. Περισσότερα από 25 δευτερόλεπτα μεσολαβούν μεταξύ της τελευταίας παλαιστινιακής ρουκέτας και της έκρηξης στο νοσοκομείο.

Οι ΝΥΤ δεν μπορούν να προσδιορίσουν ανεξάρτητα τον τύπο του βλήματος που εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, αν και εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που είναι γνωστό ότι διαθέτει αμυντικό σύστημα Iron Dome. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν εκτοξεύει αναχαιτιστικά συστήματα Iron Dome στη Γάζα και πράγματι ο πύραυλος που φαίνεται στο βίντεο μπορεί να μην πέρασε στο έδαφος της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι ο «Σιδηρούς Θόλος» δεν έριξε κανέναν αναχαιτιστικό πύραυλο την επίμαχη ώρα και περιοχή.

tvxs.gr