Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Oι νικητές της κρίσης του κορωνοϊού: Όταν η BlackRock κερδοσκοπεί με τα λεφτά των συνταξιούχων στα χρηματιστήρια που καταρρέουν

Του Jens Berger

Όποιος νομίζει ότι οι εταιρείες βγάζουν κέρδη μόνο όταν οι τιμές ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια προφανώς δεν γνωρίζει για τη διαδικασία της “ανοιχτής πώλησης”.

Ανοικτή πώληση (short selling) είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές με σκοπό να κερδίσουν από την πτώση των τιμών περιουσιακών στοιχείων.

Με αυτό το οικονομικό εργαλείο που ακόμα χρησιμοποιείται ευρύτατα παρά την έντονη κριτική, κερδοσκόποι στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών και βγάζουν μεγάλα κέρδη σε μία πιθανή κατάρρευση εις βάρος των μικροεπενδυτών.

Η  BlackRock είναι στο προσκήνιο και αυτού του κερδοσκοπικού παιχνιδιού.

Η εταιρεία βρίσκεται σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας στις ανοικτές πωλήσεις που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό. Συμμετέχει διευθύνοντας τρισσεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τις συντάξεις των ανθρώπων. Τα χρήματα των συντάξεων γίνονται μάρκες στο χρηματιστηριακό καζίνο που βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός έχει ταρακουνήσει τα χρηματιστήρια τις τελευταίες βδομάδες.

Περισσότερο χτυπημένες από τις εξελίξεις είναι εταιρείες που επηρεάζονται από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται ενάντια της επιδημίας. Στη Γερμανία η τιμή των μετοχών της Lufthansa έχει καταρρεύσει (-50%) ενώ το ίδιο συμβαίνει με τη CTS Eventin (-64%) αλλά και με την εταιρεία Fraport που ελέγχει αεροδρόμια (-64%) και την ΤUI (-78%).

Όποιος στοιχημάτιζε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ότι αυτές οι μετοχές θα έχαναν αξία θα έβγαζε πολλά λεφτά.

Στις 19 Φεβρουαρίου η μετοχή της Lufthansa έφτανε τα 15,4 ευρώ. Αν τότε, κάποιος ήθελε να κερδοσκοπήσει στην πτώση της τιμής θα μπορούσε εύκολα να δανειστεί μετοχές.

Ας πούμε ότι η Volkssparbank έχει πολλές μετοχές της Lufthansa και δανείζει στον κερδοσκόπο ένα μερίδιο με την τιμή των 20 λεπτών ανά μετοχή για 2 μήνες. Η Volkssparbank μεταφέρει τις μετοχές στον κερδοσκόπο τις οποίες ο κερδοσκόπος πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα μέχρι στις 19 Απρίλη.

Ο κερδοσκόπος μπορεί τώρα να πουλήσει τις μετοχές στην τιμή των 15,4 ευρώ και να περιμένει την τιμή να πέσει. Μέχρι να τις επιστρέψει στις 19 Απρίλη μπορεί να αγοράσει ξανά τις μετοχές που πούλησε. Έτσι, αν αγοράσει τις μετοχές που πούλησε στις 24 Μαρτίου, θα πληρώσει μόλις 9,13 ευρώ ανά μετοχή. Όταν επιστρέφει τις μετοχές στην τράπεζα απ’ όπου τις δανείστηκε, η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί.

Στο παράδειγμα που σας δώσαμε, ο κερδοσκόπος έβγαλε καθαρό κέρδος 6,13 ευρώ ανά μετοχή (15,40 ευρώ που πούλησε τη μετοχή – 9,13 ευρώ που την αγόρασε πίσω) ενώ για κάθε μετοχή είχε αρχικά δώσει μόλις 20 λεπτά του ευρώ. Είναι τόσο απλό να βγάλεις λεφτά όταν καταρρέουν τα χρηματιστήρια. Και είναι απόλυτα νόμιμο.

Όλη αυτή η διαδικασία είναι πιθανή επειδή τράπεζες όπως ο Vokssparbank επιτρέπεται να δανείζουν μετοχές για ένα μικρό αντίτιμο.

Και εδώ αποκτούν τα πράγματα πραγματικό ενδιαφέρον. Ας πούμε ότι η Volkssparbank δεν είναι τράπεζα αλλά μία χρηματοδοτική εταιρεία η οποία δεν έχει στην ιδιοκτησία της τις μετοχές αλλά τις διαχειρίζεται έχοντας την εμπιστοσύνη των πελατών της. Ας πούμε ότι οι πελάτες της δε γνωρίζουν για τα παιχνίδια που κάνει η εταιρεία.

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές μετοχών είναι οι BlackRock, Vanguard, StateStreet. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα τεράστιο αριθμό μετοχών. Το μέγεθος έχει σημασία εφόσον θέλεις να δανείζεις μετοχές σε ανοικτές πωλήσεις.

Η δουλειά με index funds, των κεφαλαίων δηλαδή τα οποία στηρίζονται στη σύνθεση κάποιου από τους εκατοντάδες χρηματιστηριακούς δείκτες που υφίστανται ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να είναι πανομοιότυπες των αποδόσεων των δεικτών αυτών, που είναι και ο βασικός τομέας που ασχολούνται αυτές οι εταιρείες, δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος.

Αλλά αυτός είναι και ο τομέας που δραστηριοποιείται η BlackRock σε ένα μοντέλο που μοιάζει πολύ με αυτό γιγάντων της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google:

“Αν κάτι είναι τσάμπα, εσύ είσαι το προϊόν”.

Η διαχείριση index funds δεν είναι μάταιη. Τα κέρδη δεν έρχονται από τη διαχείριση των funds αλλά από επιπλέον συναλλαγές, όπως ο δανεισμός μετοχών τις οποίες δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους αλλά τις διαχειρίζονται εκ μέρους των πελατών τους.

Μπορεί την προηγούμενη βδομάδα μετοχές που ελέγχεις μέσω της ασφάλειας ζωής που έχεις, ή κάποιου συνταξιοδοτικού προγράμματος να δανείστηκαν σε κερδοσκόπους από τους διαχειριστές που πληρώνεις εμμέσως, την BlackRock. Ο στόχος είναι να ρίξουν τις τιμές των μετοχών τόσο χαμηλά ώστε να καρπωθούν το μεγαλύτερο όφελος.

Όμως η πτώση των τιμών βλάπτει τα συμφέροντα των συνταξιούχων που εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση των μετοχών τους στη BlackRock. Είναι σα ο πληρωμένος διαχειριστής του σπιτιού σου να δανείσει τα εργαλεία στους ληστές που θέλουν να κλέψουν το σπίτι σου με αντάλλαγμα ένα μικρό αντίτιμο.

Όμως γίνεται ακόμα χειρότερο.

Το όνομα της BlackRock δεν εμφανίζεται μόνο μεταξύ αυτών που προσφέρουν – δανείζουν μετοχές, αλλά μεταξύ και αυτών που κερδοσκοπούν!

Αν δείτε λ.χ. τα στοιχεία για τις ανοικτές πωλήσεις των μετοχών της Lufthansa, στη 4η θέση βρίσκεται η εταιρεία BlackRock με 1,31%!

Η BlackRock δανείζει τις μετοχές της Lufthansa των πελατών της στον εαυτό της για να κερδοσκοπήσει ενάντια στη Lufthansa και εν τέλει ενάντια στους ίδιους τους πελάτες της που την έχουν εμπιστευθεί! Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η BlackRock είναι με μεγάλη απόσταση ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος σε μετοχές που καταρρέουν.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η BlackRock δεν είναι απλά ένας άπιστος διαχειριστής που δανείζει τα εργαλεία στον ληστή για να κλέψουν το σπίτι σας, είναι ο ληστής! Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς, κάθε φορά που υπάρχει κάποια κρίση.

Ενώ οι μικροεπενδυτές και οι συνταξιούχοι βλέπουν τα λεφτά που έβαλαν στην άκρη όλη τη ζωή τους να εξαφανίζονται, η BlackRock κερδίζει τεράστια ποσά, είτε οι τιμές πέφτουν, είτε οι τιμές ανεβαίνουν.

Μετάφραση από nachdenkseiten.de

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνάντηση Κ. Παπαδάκη με Δήμαρχο Χανίων: Γυμνοί οι δήμοι έναντι του προσφυγικού

Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…

9 mins ago

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο συνάντησης της Δημάρχου Γαύδου με τον ευρωβουλευτή Κ. Παπαδάκη

Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…

11 mins ago

Ανακοίνωση ΕΛ.Γ.Α. για τα πορίσματα ζημιών σε καλλιέργειες στον Δήμο Πλατανιά – Προθεσμία για ενστάσεις έως 20 Ιανουαρίου 2025

Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…

12 mins ago

Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα Χανιά – Σε ετοιμότητα οι κτηνοτρόφοι για το παγκρήτιο συλλαλητήριο

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση…

15 mins ago

Ιστορική αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη μετά τη κρίση του 2008

Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση είναι η Γερμανία. Ειδικότερα,…

24 mins ago

Ο «πρώτος παγκόσμιος ολιγάρχης»

Του Μιχάλη Ψυλού «Πρώτο παγκόσμιο ολιγάρχη» αποκάλεσαν τον Ελον Μασκ οι κοινωνιολόγοι Κάρολ Αμλινγκερ και Όλιβερ…

1 hour ago

This website uses cookies.